Cafe ’De Boerenzij' op Zuid

7894-cafe-de-boerenzij-op-zuid

Oud-archiefbeheerder Hans Grootenhuijs van vroeger Het Vrije Volk en later het Rotterdams Dagblad geeft woensdagmiddag 6 februari een inleiding over ‘De Boerenzij’ die Rotterdammers van de rechter Maasoever plachten te zeggen over het zuiden van Rotterdam omdat de rivier de stad doormidden snijdt.

Het is volgens hem ook een geuzentitel. De Boerenzij wordt nog steeds denigrerend gebruikt om de hele zuidoever van Rotterdam te diskwalificeren. Grootenhuijs is daarover al ontelbare keren geïnterviewd. Hij kwam onder andere op RTV Rijnmond tijd te kort om mogelijk dat historische vooroordeel van met name de noordelingen over zuid te duiden.


Hij maakt in zijn presentatie aan de hand van afbeeldingen, foto's en kaarten een tijdreis op de zuidoever, die ongeveer begint rond 1750 en eindigt in mei 1940.

Grootenhuijs toont aan dat vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw de landelijke zuidoever met haar polders en dorpjes - onder andere Charlois (spreek uit Sjaarloos), Katendrecht, Feijenoord, Pernis, Hoogvliet en IJsselmonde - veranderen in een stadsdeel met zo'n 200.000 inwoners.

Door annexatie, havenaanleg, nieuwe oeverbindingen op die zuidoever veranderde alles gigantisch met alle gevolgen van dien. Deze veranderingen hadden grote gevolgen en impact voor de betrekkelijk rustige leefwijze van de traditionele dorpsbewoners die geconfronteerd werden met de aanleg van havens waardoor Rotterdam is groot geworden.

Het is het eerste deel over de 'Boerenzij' want over de zuidoever van de stad valt nog veel meer te vertellen. Het gebeurt in de Nieuwe Nachtegaal in Oud Charlois, in de zaal van restaurant Tante Sjaar. De ingang is aan de Albatroslaan. De aanvang is om 14.00 uur. De zaal is open 13.30 uur.

De toegang is gratis, maar een bijdrage om de kosten te dekken wordt op prijs gesteld. Grootenhuijs benadrukt dat ‘we voor onze activiteiten geen subsidie krijgen’. Aanmelden voor de bijeenkomst is ook niet verplicht.

Wilt u echter verzekerd zijn van een zitplaats, er zijn er zo'n zestigtal beschikbaar, dan is dit wel gewenst. Aanmelden kan via site van de Nieuwe Nachtegaal of op http://www.denieuwenachtegaal.nl/historisch-collectief-charlois

Jan Tak :
Even iets anders, we zien café De Boerenzij met gesloten rolluiken en dat is zoals ik het al 20 jaar ken. Is die zaak nu definitief gesloten, is het een nachtzaak of hebben ze stilletjes een achterom.
Welke bekende drinkebroer van zuid helpt Jan uit de droom?

zaterdag 09 feb 2019

Arie Torcque :
Kan zijn Jan maar helaas , ik heb nooit van de term zuidoever gehoord maar ja ik ben ook nog niet zo oud als jij (oef)

vrijdag 08 feb 2019

Jan Tak :
Je haalt e.e.a. door elkaar Arie het zij U vergeven :-)

De term Zuid-oever is alleen cartografisch bedoeld "wij van de Noord-oever" spraken van de Linker-Maasoever, OverMaas, of de Boerenzij.
Deze termen lieten je eigenlijk al weten dat Zuid er maar bij hing en niet echt tot Rotterdam behoorden. Dat veranderde pas rond de jaren "30 van de vorige eeuw. Ooit was het eiland Feijenoord zelfs de plaats van het gemeentelijk Pest en Dolhuis.
Het genoemde Brabantse Dorp was een nooddorp opgezet in de 2e Wereld oorlog en had dan weer niets met Brabant te maken, zo hadden we langs het Noorderkanaal toen ook het Drentse Dorp, het Utrechtse Dorp en het Gelderse Dorp, in Overschie het nog steeds bestaande Landzicht en OP Zuid het onlangs gesloopte Smeetsland.
Rotterdam een stad van vele dorpen.

vrijdag 08 feb 2019

Arie Torcque :
Ja Jan, voor die mensen uit Braband en Zeeland hebben ze indertijd (dus na de oorlog) het "Brabands dorp of het Nooddorp gebouwd op de plaats waar ze later schouwburg Zuid hebben gebouwd, een zelfde type Nooddorp was er ook in Blijdorp (niet in de diergaarden)

vrijdag 08 feb 2019

Arie Torcque :
"Zuid oever???" nooit van gehoord, als echte Charloiser spraken we over de Linkermaasoever en de rechtermaasoever b.v. voetbalvereniging LMO (Linker Maas Oever accordeon vereniging LMO, Speeltuin vereeniging LMO dus waar praten we over.

vrijdag 08 feb 2019

Jan Tak :
Volgens mijn herinnering noemt de oud-Rotterdammer de zuidoever de "Boerenzij" omdat daar "op zuid" voor de Zeeuwsche en Brabandsche boeren, dus degenen die voor een karige boterham naar de havens trokken, de eerste huizen werden gebouwd.
De naam Boerenzij heeft weinig met de daar gelegen eeuwenoude ambachten zoals Charlois, Katendrecht, Heijplaat, Pernis, Hoogvliet, Barendrecht etc. te maken, immers had men ook op de Noordoever de nodige annexaties van de diverse ambachten en dorpjes gehad.

vrijdag 08 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties