100 jaar Surinamers inNederland

7605-100-jaar-surinamers-innederland

The Black Archives roept op ‘verborgen geschiedenis’ te delen

Opening expositie ‘Onze * Tori: Verhalen van Surinamers in Nederland’

Van Surinamers in Nederland zijn vele bijzondere verhalen en gebeurtenissen verzwegen gebleven. Sommige zijn al bekend, andere nog onontdekt. Verhalen over hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over ondernemerschap, kunst, sport en alles daar tussen in. Op vrijdag 26 oktober 2018 opent The Black Archives de pop-up expositie ‘Onze * Tori: Verhalen van Surinamers in Nederland’’. Met deze expositie wilt het archief verborgen geschiedenissen zichtbaar maken.


100 jaar Surinamers in Nederland
Zeven kunstenaars van Surinaamse afkomst hebben personen uit de geschiedenis van Surinamers in Nederland en Vereniging Ons Suriname geportretteerd. In januari wordt er een online platform gelanceerd waar verhalen gedeeld en gedocumenteerd kunnen worden en in de zomer van 2019 opent The Black Archives een overzichtsexpositie rondom honderd jaar verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland. In januari 2019 bestaat de Vereniging Ons Suriname honderd jaar.

Op zoek naar verhalen
The Black Archives won recent als vernieuwende ‘pionier’ in Amsterdam de Amsterdamprijs voor de Kunsten. De organisatie wil zo veel mogelijk ‘toris’, ofwel verhalen, uit de eerste hand verzamelen en vastleggen voor volgende generaties, ‘zodat ontbrekende puzzelstukken rondom de geschiedenis van Surinamers in Nederland niet verloren gaan’. De expositie is een eerste stap. Bezoekers worden opgeroepen om zelf eigen verhalen te delen in de expositieruimte, per post of via de website.

De expositie is na de opening op vrijdagavond 26 oktober nog tot begin 2019 te bezoeken op zaterdagen van 12:00 uur tot 16:00 uur of op afspraak.

Op 5 oktober organiseerden we een event over De Verzwegen Geschiedenis van Zwart Verzet, bekijk hier een videoreportage.

Video: het Verhaal van Hermina en Otto Huiswoud

Van november 2017 tot juli 2018 was de expo Zwart & Revolutionair: het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud te zien bij The Black Archives. Heb je de expo gemist en ben je benieuwd naar deze bijzondere verzwegen geschiedenis? Check dan dit filmpje

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kalifaat Rotterdam

In het nog nieuw op te richten Kalifaat Rotterdam zijn
Inmiddels twee sjeiks benoemd in vol ornaat en glorie.

Als eerste sjeik Ronald Sörensen – ook bekend van
Leefbaar Kalifaat Rotterdam - met zijn nieuwe
naam als sjeik Sör Ali Ben Hari.

En als tweede sjeik Jim Postma, hoofd van de
Kopstoottroepen, alias sjeik Jim Ben Arie Kanarie.

Ter introductie brengen beide sjeiks vast de
volgende boodschappen voor alle Kalifaatgangers.


Sjeik SÖr Ali Ben Hari: ‘Willen jullie
meer Rotterdammers,
of minder Rotterdammers.’


Sjeik Jim Ben Arie Kanarie: ‘Geen gezeik in ons rijk,
iedereen even rijk.’

(Volgens: Cake op de Ajatollahweek).

Fotoredactie: Mishu Westerveld/Rinus Vuik.

JP.


  • Nieuw

  • Reacties