‘De Dag van Toen in Opstand’

7529-de-dag-van-toen-in-opstand

Historische website Dag van Toen duikt de Rotterdamse Opstand in

Protestacties, daden van verzet en domweg dwarse mensen. Die staan vanaf 1 oktober centraal op www.dagvantoen.nl tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is ‘Opstand’.

Voor het tweede jaar op rij doet de geschiedeniswebsite Dag van Toen mee aan de Maand van de Geschiedenis. Zoals altijd worden de verhalen van Dag van Toen herschreven met als centrale vraag: ‘hoe zou het in de krant of op het internet staan, als het vandaag gebeurd zou zijn.’

En zijn tal van Rotterdamse voorbeelden met als onderwerp Opstand te verzinnen. Zoals het verhaal van Kaat Mossel, die in opstand kwam tegen de patriotten. Of de poging van communist Troelstra die dit jaar 100 jaar geleden (zonder succes) probeerde in Rotterdam de revolutie van de grond te krijgen.


Maar er zijn ook minder bekende verhalen of verhalen die minder voor de hand liggen: zoals de eerste bijeenkomst van de provo’s in Rotterdam en de bezetting van het PvdA-kantoor tegen de komst van een mega-bordeel in Feijenoord. Of de Feyenoord-spelers die trainer Mario Been wegstemmen. Je kan het allemaal zien als een soort opstand.

In totaal zijn er dertig verhalen uitgekozen die tijdens de Maand van de Geschiedenis prominent uitgelicht worden door de schrijvers van Dag van Toen. Een aanvulling op de bijna honderd historische verhalen die nu al op de website staan.

Dag van Toen – Elke dag geschiedenis uit Zuid-Holland – www.dagvantoen.nl

De Beeldenstorm, 1566, Jacobus Buys, 1784 – 1786. Rijksmuseum

Enorme hoeveelheid vuilnis op de West-Zeedijk in Rotterdam. Foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo

Jan Tak :
Sorry Ronald maar ik lees je vraag pas nu.
Druk maken is niet het juiste woord, ben slechts de man met de schijnwerper.
Gewoon een aversie tegen het kruis.

maandag 22 okt 2018

Ronald Sörensen :
Gevonden!

Nog iets Jan. Je maakt je toch niet druk over iemand die zijn naam niet durft te gebruiken?

woensdag 03 okt 2018

Ronald Sörensen :
Het commentaar van Gert Jan is terecht. Ongelooflijk dat de elitaire PvdA kliek in onze stad zich beroept op Troelstra en Domela.

je hebt gelijk Jan. We hebben overigens ook na het verlies van Pim jarenlang het politieke klimaat beheerst, maar ja geschiedschrijving?!?
Ik heb op dagblad010 een serietje columns geschreven over dat fenomeen.
Als ze er niet over schrijven is het gewoon niet gebeurd! Zo worden we nu ook bestuurd. Die 50.000 Rotterdamse leefbaarstemmers bestaan gewoon niet.

Iets anders. Waarom is het stuk over de begroting verdwenen?

woensdag 03 okt 2018

Jan Tak :
Natuurlijk op 6 maart 2002 wint Leefbaar Rotterdam met Fortuin en Sorensen met 35 % de gemeenteraad verkiezingen en wordt in één klap de grootste partij in ons Rotterdam. Pim heeft er helaas maar twee maanden van mogen genieten. Maar het waren wel mooie maanden met voor mij als hoogte punt het debat Fortuin versus Melkert (om te smullen ga ik het gelijk weer even terug kijken)

Maar dat bedoelde je natuurlijk niet Ronald :-)

zondag 30 sep 2018

Ronald Sörensen :
Is er nog iets gedaan aan de revolte van Maart 2002?

vrijdag 28 sep 2018

G.J. Laan :
Troelstra was zeker geen communist. Hij was partijleider van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) "Zijn"revolutie moest vreedzaam verlopen in tegenstelling tot de communistisch revolutie van Lenin en Stalin. Dit was eerder op deze site te lezen vooruitlopend op de dag 11 november 2018 wanneer dit dus honderd jaar geleden zal zijn.
Geert-Jan Laan

donderdag 27 sep 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Wie komisch!

Arthur van Amerongen‏ @DonArturito

Frenske lacht om het eerste kantoorgrapje van zijn nieuwe baasje.

© Twitter

  • Nieuw

  • Reacties