Zeven jonge Britten sneuvelden boven Crooswijk

7248-zeven-jonge-britten-sneuvelden-boven-crooswijk

( Door Zettie Leeuwenburgh)

Slechts een flinke handvol Rotterdammers zal de geschiedenis kennen van de Engelse Short Stirling Bommenwerper, die in de nacht van 12 op 13 mei in 1943 neerstortte in Crooswijk. Het toestel was op de terugweg van een gevechtsactie boven Duisburg, Duitsland, toen het door een Duitse nachtvlieger in de buurt van Rotterdam werd beschoten en boven een nauwelijks bewoond pleintje in Crooswijk neerstortte. Alle zeven nog jonge Britse bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven. Zij werden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk, nauwelijks een kilometer lopen van de plek waar zij de dood vonden. Rotterdamse slachtoffers waren er gelukkig niet. Alleen Crooswijkse ooggetuigen, van wie er nog vijftien in leven zijn, kunnen het verhaal nog na vertellen aan hun kinderen en kleinkinderen.


Op zaterdag 12 mei, precies 75 jaar later, krijgt Crooswijk eindelijk een oorlogsmonument in het plantsoentje Catharina van Zoelenstraat/Nieuwe Crooswijkseweg, ter herinnering aan de vliegtuigcrash dat is gemaakt door de Crooswijkse steenhouwer Peter Bruinstroop. Ruim drie dagen heeft Bruinstroop gewerkt aan ´De Traan´, die is uitgevoerd in mooi zwart graniet met het logo van het vliegtuig erop. Burgemeester Aboutaleb onthult om 14.15 uur het monument, dat Bruinstroop op een sokkel heeft gezet van anderhalve meter hoog. ¨Ook kinderen moeten ´De Traan´ goed kunnen zien. De Britse ambassadeur en Engelse nabestaanden van de slachtoffers zijn daarbij ook aanwezig,¨ vertelt hij. ¨Daarna volgen kransleggingen door de gemeente Rotterdam, de Britse ambassade, de Royal British Legion, het Mildenhall Register, de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk en de bewonersgroep Slachthuisterrein¨.

De Rotterdamse Aero Club brengt een saluut met drie sportvliegtuigen in een ´missing man formation´ en leerlingen van de Talmaschool laten witte ´vredesduif ballonnen´ op. Geheel in Britse stijl zorgt Piper Tim Martin voor de muziek. Zo speelt hij omstreeks 14.00 uur het prachtige lied ´Abide with me´, een hoornblazer volgt met de ´The Last Post´ en rond 15.00 uur laat de Piper zich weer horen met ´Amazing Grace´.

Genodigden en wijkbewoners gaan daarna naar Croos voor de boekpresentatie van de schrijver/journalist Dik Vuik met medewerking van Ton Huizer en Pieter Schlebaum. De eerste exemplaren van ´Bommenwerper Crooswijk´ worden daar overhandigd aan de Engelse nabestaanden.

Het verhaal van de Britse bommenwerper is overigens niet het enige vrijwilligersproject dat Rotterdamse wijkbewoners in de ban houdt. In Kralingen werd onlangs op de Oudedijk voor verschillende panden een ´Stolperstein´ in het trottoir gelegd ter nagedachtenis aan ´De Twaalf´ ,,Ook hier gold het motto: Wie kan het straks nog navertellen, de spoeling wordt steeds dunner¨, zegt de secretaris van Kunstroute Kralingen Dik Vuik nadrukkelijk. ¨Twaalf Joodse gezinnen werden uit hun huis gehaald door de Duitsers en vermoord. Ook zijn er diverse razzia´s gehouden op de Oudedijk. Veel sterke mannen zijn nooit teruggekeerd in Rotterdam. Zij vonden de dood in de kampen in Auswitz. In Galerie Kralingen, Gashouderstraat, is daarover al een lezing gehouden door Hans Citroen, de kleinzoon van de beroemde schilder Paul Citroen, die in het oorspronkelijke plaatsje Auswitz heeft gewoond. In Galerie Kralingen wordt binnenkort ook een tentoonstelling ingericht met foto´s van de brandende Engelse bommenwerper in Crooswijk. Foto´s die 75 jaar geleden vanachter de ramen stiekem door nieuwsgierige bewoners zijn gemaakt. Al die verschillende oorlogsverhalen blijven me boeien¨, vertelt de schrijver Dik Vuik. ,,Die mogen nooit verloren gaan¨.

,,Het verhaal van de Short Stirling is symbolisch voor veel verhalen over de luchtoorlog boven Nederland¨, vervolgt Dik Vuik. ,,Nog steeds liggen er in het hele land resten van vliegtuigen in de grond of onder water en bommen zijn er in Rotterdam ook nog genoeg te vinden¨.

Foto's:
- Eerste grote foto: Peter Bruinstroop aan het werk (foto Ton Geenen)
- Middelste foto: Een foto van een Short Stirling (niet ons exemplaar, maar wel een foto waarop je duidelijk het toestel ziet) de kopfoto boven dit artikel is een uitsnede van deze foto.
- Onderste afbeelding: - De cover van het boek dat op 12 mei verschijntSchrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties