Geert-Jan over schepen in de oorlog

7061-geert-jan-over-schepen-in-de-oorlog (Door Geert-Jan Laan)


ss Nieuw Amsterdam in oorlogstijd (Deel 1)

Zelf heb ik nog als liftboy en hospitaalbediende gevaren op de oude ss Nieuw Amsterdam in 1959 en 1961. Onlangs zijn twee boeken over die Nieuw Amsterdam verschenen. Ik was toen zestien en achttien jaar oud.

Deze boeken, eindredactie en auteur dr. Nico Guns, handelen over de Nieuw Amsterdam in de eindjaren 1957 – 1974 toen dit schitterende schip is gesloopt. Ik heb daar twee bijdragen aangeleverd over mijn eigen belevenissen als jongeman.

Het tweede boek, nog veel dikker, gaat bijzonder gedetailleerd in op de inzet van de Nieuw Amsterdam tussen 1941 en 1946 als zwaar bewapend troepentransportschip waarmee vele tienduizenden geallieerde soldaten naar vrijwel alle fronten zijn vervoerd.

Binnenkort begin ik met een samenvatting van een groot aantal gebeurtenissen en details in die periode die in Nederland nauwelijks bekend zijn.

Afbeelding: Nieuw Amsterdam aan de Wilhelminakade (Holland America Line). Aquarel/Gouache van maritiem kunstenaar W.J.Hoendervanger

Jeroen Waardenburg :
Waarschijnlijk had dit prachtige schip nu niet meer gesloopt en ook hotel geworden en vermaakscentrum,maar de jaren 50 en 60 waren maar grauwe en grijze jaren,niet om naar terug te verlangen,Gelukkig de mens die blij is met de vooruitgang.

Voor de kinderen waren de jaren 50 en 60 hecht verband van familie en opa en oma paste op en de school was ook nog de school,maar dat was het dan ook voor een kind in die tijd,maar mooie schepen kijken in die tijd als je in Rotterdam woonde tja dat was een heerlijk bezigheid,maar nu heb je weer ander prachtige dingen ook als kind nog beter wellicht.

vrijdag 02 maart 2018

Jan Tak :
Weet je dat ik zomaar 10 minuten naar deze foto kan staren onderwijl mijmerend over hoe druk onze Maas en de havens vroeger waren.Ik bezoek nog weleens een terrasje langs de Maas en denk de bedrijvigheid aan de overkant er dan maar bij, doe ik weer ze open dan schieten mij de tranen in de ogen.
Opa wordt oud :-)

https://www.youtube.com/watch?v=1iemfzf0RFE

vrijdag 02 maart 2018

Ronald Sörensen :
heerlijk.
Ik verheug me er op!

vrijdag 02 maart 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties