Signalen uit de Westerse Beschaving Nr. 29

6407-signalen-uit-de-westerse-beschaving-nr-29 (Door Rein Heijne)

Van havik tot vredesduif

Onlangs is het boek Van havik tot vredesduif van oud-diplomaat Edy Korthals Altes verschenen. Altes is een van de mensen die met zijn betoog Quo Vadis? ook een bijdrage heeft geleverd aan het boek De boemerang van oorlog en geweld – Een hedendaagse samenspraak over Erasmus’ visie op oorlog en vrede [i]. Met zowel die bijdrage als met de uitgave van zijn boek toont Altes zijn ernstige verontrusting over de sterke stijging van de wereldwijde militaire uitgaven na de val van de Muur.


Tijdens zijn loopbaan als diplomaat in de periode van de Koude Oorlog nam Altes publiek stelling tegen de wapenwedloop en besloot hij terug te treden als ambassadeur in Madrid. Op openhartige wijze verhaalt hij over zijn metamorfose van hardliner tot vredesactivist. In dit boek laat hij zien wat hem ten diepste beweegt. Na zijn diplomatieke loopbaan richtte hij zich op de ontspanning tussen Oost en West en de ontwikkeling van een nieuw veiligheidsconcept: van wederzijds verzekerde vernietiging naar een wederzijds verzekerde veiligheid. Maar naast een dergelijke pragmatische benadering vind Altes dat ook geestelijke vernieuwing een essentiele voorwaarde is voor een fundamentele verandering in onze omgang met mens, materie en natuur.

Wetenschap, religie en andere levensbeschouwingen hebben, elk op hun eigen terrein, een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zij hebben als doel het welzijn van mensen te bevorderen. Wetenschap houdt zich vooral bezig met analyse, onderzoek en verklaring van verschijnselen. Religie en filosofie richten zich op het geven van betekenis aan een zinvol en leefbaar bestaan en op inzichten die zorgen voor structuur en samenhang in het leven; zij dragen bij aan de persoonlijke ontwikkeling waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samengaan.

De toekomst van komende generaties vereist een diepgaande herbezinning. Wij allen leven in een wereld die bedreigd wordt; humanisten, agnosten en gelovigen. Wij moeten gezamenlijk een nieuwe koers uitzetten.

Volgens Altes kan die nieuwe gezamenlijke koers uitgezet worden uitgaande van vier sleutelbegrippen die velen zullen aanspreken: (1) Verbondenheid, (2) Kwetsbaarheid, (3) Levensdrang en (4) Ontzag, eerbied. De eerste twee: verbondenheid(1) en kwetsbaarheid(2) berusten op harde feiten. Levensdrang (3) is vitaal voor ieder mens. Het begrip ontzag(4), geeft een grondhouding weer die weliswaar in onze cultuur onder druk staat maar potentieel aanwezig is bij alle mensen.

Van havik tot vredesduif is een inspirerend boek dat meer geeft dan herinneringen aan een boeiende diplomatieke loopbaan in het verleden, maar biedt ook inspiratie voor de toekomst.

Van havik tot vredesduif , Edy Korthals Altes (ISBN 9789463381246). Uitgeverij Aspekt.

Rein Heijne

Bestuurslid Huis van Erasmus

Rob Timmer :
Ai... en nou moet ik zeker komen met lijsten uit de wereldgeschiedenis waarin de miljoenen doden door en dankzij het Christendom, het Boeddhisme of het Hindoeïsme worden weergegeven?
Ik heb wel wat anders te doen. Foto's maken bij mijn voetbalclubje bijvoorbeeld.
Maar je hebt gelijk Jan, óók de Islam heeft door de jaren heen vele (miljoenen) slachtoffers gemaakt.

zaterdag 25 feb 2017

Jan Tak :
Is niet mijn lijst maar een zo nauwkeurig mogelijke schatting van de genoemde wetenschappers, ik doe nl. wel mijn huiswerk:

1.USA 105th Congressional record april 1998
2.Thomas Sowell [Thomas Sowell, Race and Culture, BasicBooks, 1994, p. 18
3. Woman’s Presbyterian Board of Missions, David Livingstone, p. 62, 1888
4.David B. Barrett, Todd M. Johnson, World Christian Trends AD 30-AD 2200, 5.William Carey Library, 2001, p. 230,
6. Koenard Elst, Negationism in India, Voice of India, New Delhi, 2002, pg. 34.
7. Genocide: A Comprehensive Introduction – Page 150 Adam Jones – 2010

zaterdag 25 feb 2017

Rob Timmer :
Dat is heel begrijpelijk Jan. Het verbaasde mij dan ook dat het lijstje van jouw hand kwam!
Miljoenen slachtoffers hier en miljoenen daar en huppakee nog een 80 miljoen ofzo door de Islam daarzoo... :-(

zaterdag 25 feb 2017

Jan Tak :
Quote:
Hr. Heine, er zijn enkele mensen op deze site die nogal gemakkelijk met 'miljoenen' smijten. Geld, slachtoffers, kiezers... het maakt ze niet veel uit. '

Weet je Rob het maakt mij verdomd veel uit als ik wordt neer gezet als iemand die niet op een miljoen slachtoffers meer of minder kijkt.

zaterdag 25 feb 2017

Rob Timmer :
Och Jan... dat valt toch wel mee?
Gezien mijn opvoeding en verdere leven lijkt mij het Humanisme een juiste schuilplaats in deze gewelddadige en politiek nogal gestoorde wereld.

zaterdag 25 feb 2017

Jan Tak :
Rob Timmer Slijmjurk :-))

vrijdag 24 feb 2017

Jan Tak :
Kijk Hans Roodenburg het kan wel :-)

Hr.Heijne bedankt voor uw aanwezigheid, laten we het niet moeilijker maken dan het al is. Ik geef direct toe ik ben een "grazer" probeer zoveel als mogelijk over de onderwerpen te lezen maar ik geef toe niet in detail, totdat het onderwerp mij aanspreekt.
De term islam-fascisme is wat mij opkomt als ik zie wat er al eeuwen vanuit een voor mij verwerpelijke ideologie zich over de wereld verspreidt. Waarom zou Mussolini het alleen recht hebben ?
Zijn er miljoenen slachtoffers? Denk het wel zeker als je de vele oorlogen door de eeuwen tot op heden beschouwd.
Ik zou het op kunnen zoeken maar eerlijk gezegd kijkt men in de islamitische wereld wereld niet op een miljoen:
Schattingen:
Sowell en Livingstone komen al op 120 mln Afrikanen
Willam Carrie op 60 mln Christenen
Koenart Elst op 80mln Hindoes, 10mln Bhudists
Allen uit naam van Allah

Islam blijkt een dodelijke religie hr. Heijne en deze aantallen lijken mij toch weinig "zinvol en leefbaar" en dat was mijn vraag

vrijdag 24 feb 2017

Rob Timmer :
Hr. Heine, er zijn enkele mensen op deze site die nogal gemakkelijk met 'miljoenen' smijten. Geld, slachtoffers, kiezers... het maakt ze niet veel uit. 'Miljoenen' klinkt lekker dus huppekee.
Het humanisme lijkt mij op dit moment de enige nog bestaande geestelijke beschaving. We zijn helaas niet met miljoenen (in Nederland) maar hopelijk gaat dat aantal door ontwikkelend inzicht de komende jaren groeien.

vrijdag 24 feb 2017

Jeroen Waardenburg. :
En tja, waar die miljoenen slachtoffers, die u opvoert, allemaal gevallen zijn is mij persoonlijk een raadsel. Misschien een overzicht rond sturen? CITAAT.

Het is altijd vermakelijk dat hol en leeg humanisme;ineens weet Rein Heijne van niks.Lekker veilig he Rein Heijne.

vrijdag 24 feb 2017

Rein Heijne :
Lastig om in kort bestek een zinvolle reactie te geven. Het begint al met de onjuiste term "islam-fascisme". Onderzoekt u nog eens waar en hoe het fascisme is ontstaan. Misschien eens beginnen bij het fascisme van Mussolini.

Helaas is de verwijzing naar het boek "De boemerang van oorlog en geweld – Een hedendaagse samenspraak over Erasmus’ visie op oorlog en vrede.", een uitgave van Huis van Erasmus, weggevallen, maar kan nog bij ons besteld worden via boemerang@huisvanerasmus.nl voor Euro 13 (incl.verzendkosten). Een aanrader.

En tja, waar die miljoenen slachtoffers, die u opvoert, allemaal gevallen zijn is mij persoonlijk een raadsel. Misschien een overzicht rond sturen?

vrijdag 24 feb 2017

Hans Roodenburg :
Heijne legt dat niet uit en je hoeft geen reactie van hem te verwachten. Hij is binnengehaald door Jim. Het is niet mijn favoriete gastauteur. Maar ik heb er ook niet zoveel meer over te zeggen. Behalve deze reactie.

vrijdag 24 feb 2017

Jan Tak :
Zomaar één regel: 'Religie en filosofie richten zich op het geven van betekenis aan een zinvol en leefbaar bestaan .......; zij dragen bij aan de persoonlijke ontwikkeling waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samengaan"

Hr. Heijne, Leg dit eens uit aan die miljoenen slachtoffers van het Islam-fascisme.

vrijdag 24 feb 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over: