“Awel. Dat worden dan kleine stukskes”

6262-awel-dat-worden-dan-kleine-stukskes (Door Geert-Jan Laan)

Op een zwaar bewolkte decembermiddag in 1971 waren zo'n duizend mensen samengestroomd op de Cockerill Yards Hoboken in Antwerpen. Zij waren de gast van de nog in Rotterdam gevestigde Holland- Amerika Lijn om de doop mee te maken van de Bilderdyk.

De Bilderdyk was niet zo maar een schip, maar in het voetspoor van de in die tijd oprukkende containers hees dit schip van 43.000 ton 83 al voorgeladen lichters aan boord. De lichters konden per stuk elk 375 ton vervoeren. De bedoeling was te lossen in grote havens zoals Rotterdam en dan als sleep varend naar de bestemming koersen.


Het werden LASH-schepen genoemd. In het Engels Lighter Aboard Ship . Er waren nog nauwelijks containerterminals in de havens en deze vorm van transport werd als een oplossing gezien voor de congestie en lange wachhtijden in de havens.

Ik ontleen deze feiten aan het blad HALLO. Het zeer lezenswaardige blad van de in Rotterdam gevestigde vereniging van huidig en voormalig personeel van de Holland- Amerika Lijn.

De reden was dat ik, toen haven – en scheepvaart redacteur van de Rotterdamse editie van Het Vrije Volk, er ook bij was.

De “Lijn”zoals de opvarenden nog steeds hun rederij liefkozend noemen was altijd een goede gastheer. Ook toen in Antwerpen vloeide de champagne niet alleen rijkelijk, maar ook de bijbehorende hapjes waren dik in orde.De eveneens aanwezige Vlaamse collega's keken toch wat speurend rond. Op zoek naar iets.

Na een korte tijd vroeg zo'n Vlaamse collega aan mij:,, Weet u of er nog enveloppe komt met een vergoeding van onze reis en verblijfskosten. ” ,,Ik denk het niet”, zei ik. In Nederland betalen de kranten dat zelf. “

Het antwoord was kort.,,Awel. Dan worden het kleine stukskes...”

Rob Timmer :
Hoho... dit waren Belgen hè!

:-) ;-)

zaterdag 22 okt 2016

Johannes :
Wees er maar trots op Rob, sjoemelen" het woord klinkt als een kinderspelletje maar het is niets anders dan: "besodemieteren" "bedriegen" "Beduvelen" kortom de kluit "belazeren".

Zelf ben ik tot 1991? zo'n 26 jaar ononderbroken abonnee geweest van Het Vrije Volk en ik vraag me nu oprecht af hoeveel malen ik voor mijn dure centjes ben "besjoemeld"
Blijk ik nu al meer dan een jaar bij te dragen aan een deze website en het waarom begin ik nu te snappen, ik ben er in getuind, bij de neus genomen.

Wordt het niets eens tijd voor een Mea Culpa stelletje sjoemelaars :-))

zaterdag 22 okt 2016

Rob Timmer :
Prachtig stukje Geert-Jan. 'Sjoemelen' is van alle tijden en in alle lagen. Dat blijkt steeds weer.

vrijdag 21 okt 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Roken is dodelijk…


Wonen in Rotterdam staat gelijk aan het roken van zeven sigaretten per dag.

Dat meldt Milieudefensie over de luchtkwaliteit in de havenstad.

Fijnstof is onder meer de dooddoener.


Advies van Milieudefensie:

‘Pik nog even lekker een dubbele whisky op een ROOKVRIJ terrasje mee!’

JP


Bron: Van Gogh Museum


  • Nieuw

  • Reacties