“Awel. Dat worden dan kleine stukskes”

6262-awel-dat-worden-dan-kleine-stukskes (Door Geert-Jan Laan)

Op een zwaar bewolkte decembermiddag in 1971 waren zo'n duizend mensen samengestroomd op de Cockerill Yards Hoboken in Antwerpen. Zij waren de gast van de nog in Rotterdam gevestigde Holland- Amerika Lijn om de doop mee te maken van de Bilderdyk.

De Bilderdyk was niet zo maar een schip, maar in het voetspoor van de in die tijd oprukkende containers hees dit schip van 43.000 ton 83 al voorgeladen lichters aan boord. De lichters konden per stuk elk 375 ton vervoeren. De bedoeling was te lossen in grote havens zoals Rotterdam en dan als sleep varend naar de bestemming koersen.


Het werden LASH-schepen genoemd. In het Engels Lighter Aboard Ship . Er waren nog nauwelijks containerterminals in de havens en deze vorm van transport werd als een oplossing gezien voor de congestie en lange wachhtijden in de havens.

Ik ontleen deze feiten aan het blad HALLO. Het zeer lezenswaardige blad van de in Rotterdam gevestigde vereniging van huidig en voormalig personeel van de Holland- Amerika Lijn.

De reden was dat ik, toen haven – en scheepvaart redacteur van de Rotterdamse editie van Het Vrije Volk, er ook bij was.

De “Lijn”zoals de opvarenden nog steeds hun rederij liefkozend noemen was altijd een goede gastheer. Ook toen in Antwerpen vloeide de champagne niet alleen rijkelijk, maar ook de bijbehorende hapjes waren dik in orde.De eveneens aanwezige Vlaamse collega's keken toch wat speurend rond. Op zoek naar iets.

Na een korte tijd vroeg zo'n Vlaamse collega aan mij:,, Weet u of er nog enveloppe komt met een vergoeding van onze reis en verblijfskosten. ” ,,Ik denk het niet”, zei ik. In Nederland betalen de kranten dat zelf. “

Het antwoord was kort.,,Awel. Dan worden het kleine stukskes...”

Rob Timmer :
Hoho... dit waren Belgen hè!

:-) ;-)

zaterdag 22 okt 2016

Johannes :
Wees er maar trots op Rob, sjoemelen" het woord klinkt als een kinderspelletje maar het is niets anders dan: "besodemieteren" "bedriegen" "Beduvelen" kortom de kluit "belazeren".

Zelf ben ik tot 1991? zo'n 26 jaar ononderbroken abonnee geweest van Het Vrije Volk en ik vraag me nu oprecht af hoeveel malen ik voor mijn dure centjes ben "besjoemeld"
Blijk ik nu al meer dan een jaar bij te dragen aan een deze website en het waarom begin ik nu te snappen, ik ben er in getuind, bij de neus genomen.

Wordt het niets eens tijd voor een Mea Culpa stelletje sjoemelaars :-))

zaterdag 22 okt 2016

Rob Timmer :
Prachtig stukje Geert-Jan. 'Sjoemelen' is van alle tijden en in alle lagen. Dat blijkt steeds weer.

vrijdag 21 okt 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties