Expositie historie Charloisse Lagedijk

6204-expositie-historie-charloisse-lagedijk

De Charloisse Lagedijk is een van de authentiekste en bekendste lange wegen van de gemeente Rotterdam. De historie gaat zelfs terug tot omstreeks de 13de eeuw. Vandaar dat het op zijn plaats is om een tentoonstelling te houden over de geschiedenis van de dijk.


Die vindt plaats in het pittoreske kerkje Zuiderkapel aan de Charloisse Lagedijk 593. De dijk is namelijk erg lang. En menig automobilist verdwaalt er.

De tentoonstelling is toegankelijk op woensdag 7 en 14 september van 12.00 tot 17.00 uur, op vrijdag 9 en 16 september van 12.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 10 en 17 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Afgelopen vrijdag is de expositie officieel geopend door de Rotterdamse wethouder De Jonge samen met initiatiefnemer Rick Timmer, die voorzitter is van de Belangen Organisatie Charloisse Lagendijk (BOCL).

Afgelopen zaterdag ging de expo open voor het publiek en trok al 150 bezoekers.

Foto: Vele gratis bezoekers worden verwacht in het kerkje. Foto’s © Hans Grootenhuijs

De historie van de dijk, die oorspronkelijk een waterkering was, hangt nauw samen met de ontwikkeling van de polder Charlois. Op de tentoonstelling is er veel geschiedenismaterieel terug te vinden. De toegang is gratis.

In de laatste 50 jaar is er veel veranderd aan de Charloisse Lagedijk die mede bekend is geworden vanwege de nieuwe wijk Pendrecht in de buurt. De tentoonstelling is een aanrader voor bewoners en mensen die in het verleden veel te maken hebben gehad met deze misschien wel ooit langste waterkering van Rotterdam. Voor de prijs – de toegang is gratis – hoeft men het niet te laten.

Foto: In 1910 was de Charloisse Lagedijk nog een grindweg om bij het kerkje te kunnen komen (Zuiderkapel 1910).

Jan Tak :
Schulp is Oud-Hollands voor schelp denk ook aan de uitdrukking " in je schulp kruipen.
De Schulpweg was dus een met schelpen verharde weg8 þ

zondag 22 apr 2018

Benjamin Schulp :
Waarom heet die weg Schulpweg? Wat is de oorsprong van deze naam, dan wel betekenis op deze plek?

zondag 22 apr 2018

Hans Grootenhuijs :
in de oude tijd heette het Charloissche Lagedijk. Historisch gezien had je ook nog en Charloissche Hoogedijk, later Schulpweg.
De Schulpweg liep tot in de jaren '50 door tot aan de Driemanstee.
Daarna is het stuk van de Groene Kruisweg tot aan de Driemanstee omgenummerd en werd het Charloisse Lagedijk.
De oude Charloisse Lagedijk liep van de Dordtsestraatweg bij de Oosthoek (pand staat er nog op de hoek) langs Tuindorp de Vaan en Zuiderbegraafplaats, boerderij de Beukhoeve naar boerderij de Kapel, langs Smitshoek tot aan de Driemanstee. Het is een dijk vol verhalen. een must voor historisch geïnteresseerden is het boekje van de bekende architect J.Verheul die in de dertiger jaren vaak wandelde door het landelijk gebied onder Rotterdam Zuid. Titel 'Het voormalige Charlois en Katendrecht alsmede het verdwijnend landelijk schoon in en om de Charloisschen Polder te Rotterdam'

donderdag 08 sep 2016

Hans Roodenburg :
Johannes heeft gelijk het is de LAGEDIJK! Inmiddels verbeterd. Komt waarschijnlijk omdat ik geboren en opgegroeid ben in Ridderkerk-Rijsoord waar je de LAGENDIJK had. Haha.

donderdag 08 sep 2016

Johannes :
https://www.youtube.com/watch?v=uX0Hc0o5e58

Mijn eerste herinnering aan Charloisse Lagedijk (Zonder "N" svp)aangelegd omstreeks het jaar 1460 in opdracht van Karel de Stoute.

Rond 1950 met vader naar het graf van opa op de, toen nog vrijwel lege, Zuiderbegraafplaats. Vanuit Spangen met het pontje over en dan vanaf Blijdorp met lijn 3 naar de Groene Zoom bij het Zuiderziekenhuis.
Vervolgens liepen wij dan over een stukje Dordtsestraatweg, welke ooit de Charloisse Hoogedijk heette en de Charloisse Lagedijk. Nu heet het daar Slinge.
Ik herinner me nog de vertimmerde treinwagons waar met toen, zo kort na de oorlog, nog in woonde.

dinsdag 06 sep 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties