Een ketelbinkie in krantenland (27)

6162-een-ketelbinkie-in-krantenland-27 Als koppelbaasje begonnen

Geert-Jan vertelt:
Aanvankelijk was ik van plan om deze aflevering van de ketelbinkieserie te wijden aan de toekomstperspectieven van de oude en de nieuwe media. Maar misschien moet ik toegeven dat ik het niet weet.


Wat ik wel weet is dat elke voorspelling, blozende of juist doemscenario's, al binnen enkele jaren toch anders blijken uit te pakken. In het voorjaar van het jaar 2000 was ik in Rio de Janeiro waar dagbladuitgevers uit de hele wereld congresseerden over de toekomst van papieren kranten. We werden toegesproken door de internetgoeroe Bill Gates. Hij zei: ,,Het spijt me dat ik dit op dit moment aan u moet meedelen. Maar over vijf jaar bestaat er in de hele wereld geen enkele papieren krant meer.’’

Dus vijf jaar later, in het jaar 2005, bleek deze voorspelling op drijfzand te zijn gefundeerd. Inderdaad. Er waren papieren kranten verdwenen, gefuseerd, van uiterlijk of qua inhoud veranderd. Maar ze bestonden nog wel en sommigen verdienden ook nog aardig een behoorlijke boterham.

In het Nederland, en dan vooral in het Rotterdam, van de jaren vijftig, waarin ik opgroeide, waren de kranten – net als de hele samenleving- volgens strikte scheidslijnen verzuild. Toen ik op 1 september 1963 in dienst trad van de sociaaldemocratische krant Het Vrije Volk was deze partijkrant van de PvdA met een dagelijkse oplage van 300.000 nog steeds de grootste krant van Nederland.

Met een oplage van ruim 100.000 was de editie Rotterdam de grootste van de ruim 40 dagelijkse edities waarin de zegeningen van de sociaaldemocratie tot in alle uithoeken – behalve Brabant en Limburg – van ons land werd gepredikt. In de ochtend was er nog het eveneens liberale Algemeen Dagblad maar dat stelde (nog) weinig voor. Voor de katholieke arbeiders verscheen de Volkskrant en voor de beter gesitueerden de Tijd en de Maasbode.

De liberalen hadden in Rotterdam de NRC en in Amsterdam het Algemeen Handelsblad. In Amsterdam zat ook het nog landelijk uitgegeven Het Parool dat nogal rechts inde PvdA stond. In de provincie regeerden de grote regionale kranten zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, de Provinciale Zwolse Courant, dagblad Tubantia, Dagblad van het Oosten, De Stem in Breda, het Nieuwsblad van het Zuiden in Tilburg, de Provinciale Zeeuwse Courant en zowel in Noord- als in Zuid-Limburg aparte katholiek gerichte dagbladen.

Het protestantse volksdeel had in Rotterdam De Rotterdammer (geen verslagen van voetbal op zondag) en landelijk het voormalige verzetsblad Trouw. De communisten lazen trouw De Waarheid. Die krant was direct na de bevrijding een van de grootste kranten van Nederland, maar toen de kadaverdiscipline van Stalin ook merkbaar werd bij de CPN was het snel gedaan met de koopman.

Mijn eigen ervaring begon met het bezorgen van kranten. Eerst het huis-aan-huisblad De Berg- en Blijpost. Ik was zo rond de 14 jaar en op mijn vrije woensdagmiddag bezorgde ik circa 6000 van deze kranten in elke brievenbus in de wijken Blijdorp en Bergpolder. Wij woonden precies op de grens (de Vlaggemanstraat) tussen het wat sjiekere Blijdorp en de meer op het Oude Noorden gerichte eenvoudiger wijk Bergpolder.

Bij het innen van de kersfooi kreeg ik mijn eerste, zeg maar sociologische les. Eenvoudig gezegd. Hoe rijker de wijk hoe schraler de fooien. Mijn broer die een tijdje het AD in Kralingen en Hillegersberg bezorgde kon dat van harte beamen. Na gedane arbeid kreeg ik aan het einde van elke woensdagmiddag het bedrag van zes hele guldens uitgekeerd. Al snel had ik drie jongere jongetjes aan het werk die al zeer tevreden elk een hele gulden incasseerden. Een kleine koppelbaas in de dop dus.

Mijn moeder prikte deze luchtballon genadeloos door. ,,Heb jij de krant vanmiddag wel bezorgd?” vroeg ze na de tweede week. ,,Ze zitten allemaal in de bus,’’ sprak ik iets te snel. Mijn moeder: ,,Hoe kom je dan aan zulke schone handen?” Ik hing. En stapte over op de dagelijkse bezorging van het nog als middagkrant verschijnende dagblad Trouw. Dat betekende veel fietsen. Per straat nooit meer dan twee of drie abonnees terwijl de collega's van het Rotterdams Nieuwsblad en Het Vrije Volk zo ongeveer huis aan huis konden opereren.

We moesten ook de week- of maandabonnementen contant afrekenen. Dat hield soms aardige fooitjes in en in die zin onderscheidde het protestantse deel van de Rotterdamse bevolking zich in mijn ogen in gunstige zin. Na ongeveer een half jaar had ik de helft van de kosten van een tweede handsracefiets bij elkaar. Dat was de voorwaarde van mijn vader om de laatste helft erbij te leggen. En was dit deel van mijn kranten loopbaan voorbij. Niet in de laatste plaats omdat ik verkering kreeg met het meisje dat zich graag op de stang van die racefiets liet vervoeren.G.J.Laan :
Ik dacht dat de Telegraaf halverwege de jaren zestig de grootste krant werd. Dus kort nadat ik bij HVV ging werken. Over de afrekening van krant en VARA-gids hoorde ik in mijn bezorgerstijd de HVV-bezorgers inderdaad ook wel klagen.
Dank,
Geert-Jan Laan

vrijdag 29 jul 2016

R.Sörensen :
Sorry, maar was de Telegraaf niet groter in de jaren 60 ?

Naast het abonnementsgeld voor HVV moest je als krantenman ook de VARA gids afrekenen. Dat werd met je salarisje verrekend.
Mijn liberale moeder, opgegroeid in een communistisch gezin, vond dat typerend voor de toenmalige arbeidersbeweging , omdat wanbetalers en niet betalende verhuizers, voor rekening van de laagste op de ladder kwamen.

Nu ik dit opschrijf, denk ik dat het zo is gekomen ;-)

vrijdag 29 jul 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties