Een ketelbinkie in krantenland (26)

6146-een-ketelbinkie-in-krantenland-26

Startende ondernemer met bejaardenaftrek

Geert-Jan Laan vertelt: Het jaar 2008 was niet alleen het jaar dat we begonnen met de papieren krant Rotterdam Vandaag & Morgen, maar ook het jaar dat ik in mei 65 jaar was geworden. Zodoende kreeg ik niet alleen mijn eerste AOW, maar ook elk kwartaal een mooi bedrag vanwege mijn ruim 20 dienstjaren bij Het Vrije Volk en elke maand een niet onaardig pensioen opgebouwd gedurende mijn tien laatste jaren bij de Noordelijke dagbladen. Dat maakte het gemakkelijker om samen met enkele andere financiers de start van de krant mogelijk te maken er van uitgaande dat de inkomsten uit advertenties snel de kosten zouden dekken. Grappend noemde ik mijzelf wel: ,,Een startende ondernemer met bejaardenaftrek.”

Inderdaad was het zo dat het eerste nummer op 2 oktober 2008 die verwachting bevestigde. Op 24 pagina's half formaat waren ruim vier pagina's advertenties waarmee de wekelijkse kosten zo ongeveer wel waren gedekt. Maar toen brak de wereldwijde economische crisis uit. Achteraf hadden we niet op een slechter moment kunnen beginnen. De advertentiemarkt stortte volledig in. In het eerste nummer had het Rotterdamse autobedrijf Eef en Huub fors geadverteerd. Maar toen onze advertentievertegenwoordiger ze belde voor een vervolgopdracht sprak een autoverkoper: ,,We zitten hier met drie man en we hebben geen reet te doen. We hebben de afgelopen dagen geen auto meer verkocht. Maar als je ook niks te doen hebt, kom maar langs. We zoeken nog een vierde man om te klaverjassen.”

Begin november 2008 moesten we het besluit nemen te stoppen met de papieren krant, maar proberen verder te gaan als website.

In de afwikkeling van de zaken was het gelukkig mogelijk alle nog uitstaande rekeningen te voldoen waaronder vrij forse van de drukker, de distributieorganisatie en redactionele medewerkers. De financiers waren hun geld kwijt, maar op een enkeling na waren ze toch tevreden dat de schade was beperkt en er geen schulden resteerden.

We gingen verder als website. Dat betekende ook aanzienlijk minder kosten, maar wel medewerking op vrijwillige basis. In de woorden van een bekende voetballer heeft ‘elk nadeel zijn voordeel’ en dat was in ons geval ook aan de orde. Dankzij de mammoetfusie van het AD met de regionale bladen – in Rotterdam met het tot dan nog zelfstandig gemaakte Rotterdams Dagblad - en ook al eerdere fusies waren nog al wat oudere redacteuren afgevloeid. Zodoende ontstond een basis van zeker niet alleen voormalige redacteuren van Het Vrije Volk, maar ook van de NRC, het AD en het Rotterdams Nieuwsblad. Maar ook nieuwe jongere medewerkers zoals bijvoorbeeld Ronald Glasbergen en Corry Gryn bewezen al snel een aanwinst te zijn.

Op papier en op internet bestaat Rotterdam Vandaag & Morgen nu al bijna acht jaar. In de volgende, waarschijnlijk de laatste aflevering van deze Ketelbinkie-serie, zullen we de toekomst bekijken met de wetenschap die we nu hebben en ook in het jaar 2008 nog niet konden voorspellen. Misschien past voor de vele toekomstprofeten op dit gebied wel het grafschrift van de Rotterdamse zanger en liedjesschrijver Koos Speenhoff die op zijn grafsteen liet beitelen: 't is anders.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties