Windmolen

8236-windmolen

Op het terrein van de Rotterdamse Maasvlakte wordt de grootste en krachtigste windmolen ter wereld gebouwd. Deze Haliade-X kan met een vermogen van 12 Megawatt voldoende energie opwekken om 16.000 huishoudens van stroom te voorzien.

(Van onze redactie)

De bouw van het enorme project begon in maart. Met een hoogte van 260 meter is de windmolen 75 meter hoger dan de Euromast. De wieken zijn 107 meter, even lang als de Weenatoren hoog is. De tot nu toe grootste windmolen ter wereld heeft wieken van 88 meter. Een ander bijzonder aspect aan de Haliade-X is de relatief beperkte terugverdientijd: de productiekosten kunnen, afhankelijk van het soort turbine, binnen 3 tot 6 maanden worden terugverdiend.


Ideale testlocatie
De windmolen wordt ruim 4 jaar getest op de Maasvlakte, op het terrein van palenbouwer Sif. Maar deze windmolen is niet bedoeld voor op het land; uiteindelijk is het de bedoeling dat dit model windmolens op zee wordt geplaatst. Op zee waait het over het algemeen vaker en harder waardoor de molens daar nog meer energie kunnen opwekken dan op land.

De Maasvlakte is de ideale testlocatie. Constructeurs en technici kunnen de molens over land makkelijk bereiken, terwijl er door de ligging vrijwel dezelfde omstandigheden gelden als op zee.

Groter en krachtiger
De komende jaren zal de windmolen uitvoerig worden getest door TNO. In de toekomst moeten dankzij de resultaten van het TNO-onderzoek nog grotere en krachtigere windmolens gebouwd kunnen worden.

Bron: https://www.010duurzamestad.nl/nieuws/krachtigste-windmolen-2/

Foto: portofrotterdam.com

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender : RV&M
emailadres contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 30 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties