Intercity Barge wapen tegen congestie op terminals

8146-intercity-barge-wapen-tegen-congestie-op-terminals (Door Janny Kok)


European Gateway Services (EGS) en de Danser Group melden vol trots het bewezen vervoerssucces van de Intercity Barge als binnenvaartdienst dat binnen en rond het Rotterdamse havengebied operatief is. Deze binnenvaartdienst bedient diverse klanten door hun containers binnen een bepaalde tijdslot op te halen of af te leveren op een terminal of depot naar keuze.

De Intercity Barge neemt ze aan boord en brengt ze vervolgens naar de ECT terminals voor verder vervoer over zee of naar het achterland. De binnenvaartdienst kan na het eerste operationele jaar een vervoersresultaat van ruim 100.000 containers melden en kan al doende ervoor zorgen dat congestie op en aan de terminals tot het verleden zal gaan behoren.


zeeschepen krijgen prioriteit
Congestie op dit soort terminals is nog steeds een groot probleem; zeker als individuele binnenvaartschippers maar een paar containers op een terminal komen ophalen voor verder achterland vervoer, of komen afleveren voor verder zeetransport. Een van de oplossingen om congestie te voorkomen is afhandeling op een specifiek terminalgedeelte voor binnenvaartschepen. Dat voorkomt wachttijden voor laden of lossen, waarmee de binnenvaart nadrukkelijk te maken heeft. Er is echter een ‘maar’. Terminal operators geven in de praktijk prioriteit aan de behandeling van zeeschepen, omdat de zeerederijen immers hun klanten zijn. Deze manier van doen kan opstoppingen op de terminals veroorzaken. Datzelfde constateerde binnenvaartondernemer Theo van de Wijgaard al voor de eeuwwisseling. Hij ontwikkelde concept voor de zogenoemde ‘waterbakfiets’.

Waterbakfiets
Van de Wijgaard bracht destijds de duwbakcombinatie Maxandu onder de scheepsnaam Hydra in de vaart. Deze nam al rondvarend in de Rotterdamse haven kleine hoeveelheden containers van de diverse terminals aan boord om ze vervolgens op de terminals te brengen voor zeevervoer of natransport over land.

Het Waterbakfiets concept om containers overal op te halen en af te leveren, sloeg aanvankelijk niet aan, maar later wel. Uiteindelijk wist de een-na-laatste eigenaar van de Waterbakfiets – NedCargo Container Barging – een jaarlijks vervoersresultaat van 500.000 TEU [6 meter lange container] tussen de terminals in de haven van Antwerpen en Rotterdam te bereiken. Deze grootste container ‘vletwerk’ operator in de Benelux verkocht de Waterbakfiets vrij recent aan het echtpaar Hovestadt in Werkendam die de activiteiten onder de V.O.F. Bernard voort zet. NedCargo deed dat omdat zomaar rondjes in de haven varen om een paar containers op te pikken vanuit haar perspectief een achterhaald operationeel concept is geworden.

uitbreiding wegens succes
Het positieve vervoersresultaat van de Intercity Barge shuttle service daarentegen spoort de initiatiefnemers EGS (een werkmaatschappij van Hutchison Ports ECT Rotterdam) en de Danser Group aan om de service binnenkort verder uit te breiden. Het succes van de Intercity Barge kan zitten in de vaste uren, waarop de containers van de diverse klanten bij de ECT terminals kunnen worden opgehaald of afgeleverd. Het samenbrengen van die containers voor een bepaalde terminal bevordert de snelheid van afhandeling op de ECT terminals en dringt opstoppingen op deze zeeterminals terug.

Jeroen Waardenburg :
Rolmopsen in glazen pot zijn toch gemakkelijk te vervoeren,waarom doet men weer zo moeilijk.

donderdag 18 jul 2019

Jan Tak :
Snap hier, ondanks de poging tot duidelijk uitleg, niets van?
Het is gewoon het Albert Hein concept: je levert je lege flessen in en neemt de volle weer mee?
Dat kan met containers toch ook? Wat is dan nieuw hieraan?

donderdag 18 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties