'Dress for Success' een bijzondere kledingzaak

8122-dress-for-success-een-bijzondere-kledingzaak (Door Rinus Vuik)


De kledingzaak 'Dress for Success' aan het Rijnhoutplein te Rotterdam oogt aan de buitenkant enigszins zakelijk, maar de schijn bedriegt, want zakelijkheid heeft in deze winkel een ander karakter. Eenmaal binnen, wordt een klant op warme wijze en met veel aandacht tegemoet getreden. (Kopfoto: Rinus Vuik)


Winkel zonder kassa

Dress for Success heeft geen kassa, omdat er voor de kleding niet betaald hoeft te worden. Hier wordt de kleding verstrekt. Aan wie dan wel?

Aan mensen, zowel vrouwen als mannen, met een minimum inkomen. Voor hen is het vaak lastig om aan representatieve kleding te komen als zij naar een sollicitatiegesprek moeten gaan. Ook voor mensen die als vrijwilliger aan de slag gaan en bijvoorbeeld op evenementen verschijnen is gepaste kleding een must! Maar wat als je die kleding zelf niet kan betalen?

Geen nood, want dan is er Dress for Success, een non-profit organisatie met inmiddels negen vestigingen in Nederland, waaronder die in Rotterdam waarmee in 2001 alles begon. Door een Rotterdamse initiatiefneemster werd de formule van de in de VS opererende organisatie 'Empowerment for Women' met succes toegepast. Destijds in de VS alleen voor vrouwen. Dress for Success in Rotterdam is er zowel voor vrouwen als voor mannen.

Missie Dress for Success Nederland

De missie van Dress for Success Nederland is vrouwen en mannen in staat te stellen economische onafhankelijkheid te bereiken, met een ondersteunend netwerk en professioneel kleding advies en de ontwikkeling van vaardigheden om beter te functioneren in hun werk en persoonlijk leven.

Mooie mannenkleding. (Foto: Rinus Vuik)

Werkwijze en voorwaarden

Een klant wordt meestal doorverwezen door instanties als de Gemeente Rotterdam – de grootste samenwerkingspartner, WMO Radar, Centrum voor Dienstverlening, Calder Werkt, de Vrijwilligerswinkel, het Jongerenloket en Stichting Quiet. Ook komen mensen op eigen initiatief. Er wordt alleen op afspraak gewerkt! Als deze eenmaal is gemaakt kan de klant rekenen op een vol uur aandacht. Voordat er begonnen wordt met het uitzoeken van de kleding, wordt er een intakegesprek gehouden en moet de klant aantonen dat er inderdaad sprake is van een sollicitatie of deelname aan vrijwilligerswerk.

Mooie dameskleding. (Foto: Rinus Vuik)

Kwaliteit

In de smaakvol ingerichte winkel hangen de rekken vol met nauwelijks van nieuw te onderscheiden kleding. De kleding is gedoneerd door particulieren en het bedrijfsleven. Winkelmanager Nettie Immink: 'Wij letten sterk op de kwaliteit van de gedoneerde kleding, want wij willen de klant alleen goede kleding aanbieden.'

Naast kleding zijn er ook schoenen. Als er geen passende paar in de winkel aanwezig is, geen nood. Zodra er wel een paar met de juiste maat is ontvangen, wordt de klant uitgenodigd deze alsnog te komen afhalen.

Een stukje interieur (Foto: Rinus Vuik)

Workshops

Dress for Success beperkt zich niet alleen tot het verschaffen van representatieve kleding, maar geeft ook workshops over kleding. Deze worden gegeven 'in de winkel en op locatie.

Relatiemanager Dorinda van Marrewijk: 'Niet alle jongeren begrijpen de invloed van kleding. Het verschijnen op een sollicitatiegesprek in een sweater met een capuchon over het hoofd kan natuurlijk niet. Wij willen jongeren de taal van kleding duidelijk maken hetgeen hopelijk in hun voordeel werkt'.

V.l.n.r.: Nettie Immink (winkelmanager), Yvonne (Dress Advisor) en Whitney (Dress Advisor) (Foto: Rinus Vuik)

Het team

Dress for Success Rotterdam wordt gerund door winkelmanager Nettie Immink en relatiemanager Dorinda van Marrewijk, beide betaalde krachten.

Daarnaast werken er geschoolde Dress Adviseurs op vrijwillige basis.

Allen staan klaar om de klant met een goed gevoel en met mooie kleding huiswaarts te laten gaan.

Relatiemanager Dorinda van Marrewijk, kon niet bij het nemen van de teamfoto aanwezig zijn. (Foto: Rinus Vuik)

Ook wordt er hard gewerkt om de winkel steeds aantrekkelijk te maken. Hierin zijn ze goed geslaagd, de zaak ziet er uitnodigend uit. Er wordt na de kleedsessie altijd gevraagd of de klant tevreden is met de ontvangen kleding en naar diens ervaring qua behandeling. Gemiddeld geven klanten een 8,8!

(Note: Dress for Success werkt onder auspiciën van de gemeente Rotterdam)

Interieur (Foto: Rinus Vuik)


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties