Nederlandse economische groei valt terug

8091-nederlandse-economische-groei-valt-terug

(van onze redactie)

De Nederlandse economische groei valt door invloeden uit het buitenland terug. Ook de exportgroei neemt af. De arbeidsmarkt blijft desondanks constant met groeiende groei behoefte aan geschoolde arbeidskrachten. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op 19 juni. Kopfoto: Directeur CPB Laura van Geest (Bron: Rijksoverheid)

In 2019 neemt de koopkracht van de Nederlandse huishoudens in doorsnee met 1,2% toe. De koopkracht van de lage inkomens blijft achter bij die van de midden- en hoge inkomens. Werkenden gaan er meer op vooruit dan uitkeringsgerechtigden.


Ten opzichte van een in maart gepubliceerde raming Centraal economisch Plan (CEP) is de koopkracht voor inkomens in het midden van de schaal laag-hoog met minus 0,4%-punt bijgesteld. Dit komt vooral voor rekening van neerwaartse bijstelling van de reële lonen. Daarnaast is de verwachting rond de spaarrente, die zeer laag blijft, aangepast. Dat heeft weer een negatief effect heeft op huishoudens met relatief veel spaargeld, zoals gepensioneerden en huishoudens met hogere inkomens.

De Nederlandse economische groei valt door wat het CPB noemt 'de gure wind uit het buitenland' terug. De groei van de Nederlandse uitvoer is tanende. Het Amerikaanse handelsbeleid, Brexit en de kans op een no-deal Brexit en de instabiele situatie in Italië zijn belangrijke neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie. Bovendien zijn het lang niet de enige risico's, ook Azië en het Midden Oosten kunnen direct invloed op beurzen, markten en daarmee de Nederlandse conjunctuur hebben.

Opvallend is dat de afzwakking van de productiegroei nog nauwelijks invloed heeft gehad op de arbeidsmarkt. Die blijft krap met tot nu toe nog steeds toenemende vacatures en snelle werkgelegenheidsgroei. De werkloosheid blijft in de raming uitzonderlijk laag, maar loopt wel wat op in 2020. De koopkracht blijft positief door beleid en in 2020 door matigende inflatie. Het overschot op de overheidsbegroting houdt aan. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de zojuist gepubliceerde juniraming. Laura van Geest, sinds 2013 directeur CPB: “Ondanks een meer standaard economische groei blijft de werkgelegenheidsgroei opvallend fors. De loonstijging blijft, gezien de krapte van de arbeidsmarkt, beperkt. Dit is overigens geen uniek Nederlandse verschijnsel.” Een van de redenen is dat bedrijven met het oog op internationale instabiliteit, graag reserve achter de hand houden. Daartegen pleit dat dergelijke instabiliteit van alle tijden is, de mate waarin is voer voor econometrische en politicologische theorieën. Meer loonstijging laat zich dan ook -zoals die waartoe Rutte opriep op het afgelopen VVD congres- goed verdedigen.

Mark Sakloo :
Daartegen pleit dat dergelijke instabiliteit van alle tijden is, de mate waarin is voer voor econometrische en politicologische theorieën. Meer loonstijging laat zich dan ook -zoals die waartoe Rutte opriep op het afgelopen VVD congres- goed verdedigen.

Behoorlijk ongeloofwaardig die oproep van Rutte.

woensdag 19 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties