Energierekening stijgt met 327 euro

7758-energierekening-stijgt-met-327-euro

Nieuwe tarieven drie grootste leveranciers: energierekening huishouden stijgt met gemiddeld € 327,- in 2019

Sinds 2014 zijn de kosten voor energiebelastingen en ODE met 68% gestegen

Amsterdam, 10 december 2018 – Op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers wordt duidelijk dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden per 1 januari 2019 stijgt met gemiddeld € 327,-. Dit is een stijging van in totaal 17% ten opzichte van het afgelopen half jaar. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door forse toenames in de leveringstarieven voor gas en stroom en de stijgende energiebelastingen op gas.


Sinds 2014 zijn de kosten in de vorm van energiebelastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) zelfs met 68% gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise gebaseerd op de tariefstijgingen van de drie grootste energieleveranciers Nuon, Essent en Eneco. Hans de Kok, directeur Pricewise: “Het gehele jaar zagen wij al dat de inkoopprijzen voor gas en stroom fors stegen en daarmee ook de prijzen voor de vaste tarieven. Het was dus onvermijdelijk dat de variabele tarieven zouden volgen in januari. Al is dit wel een aanzienlijk hoge stijging van de gehele energierekening. Daarnaast is het vooral opvallend dat er redelijk grote verschillen zijn tussen de stijgingen van de drie grootste energieleveranciers.”

Helft van Nederlanders heeft variabel tarief
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een variabel tarief en krijgt dus per 1 januari 2019 te maken met een verhoogde energierekening. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt of al enkele jaren geleden zijn overgestapt en sindsdien hun contract niet meer hebben aangepast, hebben meestal een contract met variabele tarieven. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven, loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven.

Verschillen drie grootste energieleveranciers
De energieprijzen zijn bij alle grootste energieleveranciers – Nuon, Essent en Eneco – behoorlijk gestegen. Toch zijn er tussen de leveranciers nogal uiteenlopende verschillen in de stijgingen. De Kok: “Deze verschillen hebben voornamelijk te maken met de energie-inkoop, maar ook met verkoop- en prijsstrategieën.”

Bij Eneco gaat een driepersoonshuishouden volgens de berekeningen van Pricewise (met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3) in 2019 zo’n € 206,- meer betalen dan in 2018, en bij Nuon is dat zo’n € 173,-. Bij Essent stijgen de tarieven relatief het minst, daar gaat een driepersoonshuishouden zo’n € 141,- meer betalen in 2019. De meeste huishoudens hebben in de afgelopen dagen al bericht gekregen van hun leverancier over de impact die de prijsstijgingen hebben op hun maandelijkse energiebedrag. De huishoudens die hier nog geen bericht over hebben gehad, zullen hier op korte termijn over geïnformeerd worden.

Stijging ten opzichte van 2018
Pricewise heeft gekeken naar de totale gemiddelde energierekening voor 2019 waarbij alle kosten zijn meegenomen, dus ook de netbeheerkosten en transportkosten. De forse stijgingen in energieprijzen worden veroorzaakt door onder andere de inkoopprijzen voor gas en stroom in 2018 en de stijging in belastingheffingen en de ODE. Tegelijkertijd is de belastingvermindering op energie verlaagd. Daardoor stijgen de totale kosten in de vorm van energiebelastingen en ODE van € 649,11 in 2018 tot € 802,30 in 2019. Ten opzichte van het afgelopen half jaar stijgen de leveringstarieven voor gas en stroom per 1 januari met maar liefst 21%. In totaal betekent dit dat de energierekening in 2019 voor een driepersoonshuishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas met gemiddeld € 327,- stijgt. De Kok: “Onze voorspelling van afgelopen oktober dat de vaste lasten enorm zouden toenemen, blijkt dus helaas uit te zijn gekomen voor de energielasten.”

Redenen forse stijgingen in inkoopprijzen energie
De forse stijgingen in de inkoopprijzen van energie worden veroorzaakt doordat de energiegroothandelsprijzen altijd in beweging zijn. Deze worden beïnvloed door geopolitieke trends en de commoditymarkten. De Kok: “De olieprijs steeg eerder fors, maar kelderde de afgelopen twee maanden weer. De prijs voor duurzame GvO`s blijft hard stijgen en de kosten voor CO₂-rechten zijn in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. En dat zie je uiteindelijk terug in de consumentenprijzen. Daarnaast geven leveranciers nog andere oorzaken aan. Essent noemt bijvoorbeeld de groeiende internationale vraag naar energie door de aantrekkende economie en minder gasproductie in Groningen als redenen. En zo noemt Eneco ook de koude winter en warme zomer die voor een grotere vraag naar energie zorgden als oorzaak voor de verhoging van de prijzen.”

Stijging over de laatste zes jaar
De totale energierekening is na een daling tussen 2014 en 2017 weer flink gaan stijgen. Tussen 2017 en 2019 is de totale energierekening met 30% gestegen en de belastingen erop met maar liefst 40%. Hans de Kok: “De leveringstarieven van stroom en gas hebben sinds 2016 een enorme vlucht genomen en zitten nu weer rond het niveau van zes jaar geleden. Daarnaast zien we dat over de gehele periode van zes jaar de energiebelastingen en ODE enorm zijn gestegen, met 68% tussen 2014 en 2019, van € 478,17 naar € 802,30. Deze belastingen vormen nu een totaal van 47% van de energierekening. De enorme stijging in belastingen wordt veroorzaakt door de duurzame transitie die vanuit de overheid wordt geïnitieerd. Energieverbruik, en met name gasverbruik, wordt verder ontmoedigd. En dat zie je terug in de stijgingen van de energiebelastingen.”

Hans de Kok: “De toename in energiekosten betekent een aanzienlijke verhoging van de vaste lasten voor consumenten. Bij vrijwel alle energieleveranciers zullen de energieprijzen stijgen, maar er zijn wel behoorlijke verschillen tussen al die leveranciers. Door slim te kiezen is een deel van de prijsstijgingen dus te voorkomen. Helaas ontkomt geen enkele consument aan de stijgingen in alle belastingen op de energienota. Daarom is het juist nu extra belangrijk voor consumenten om een goede vergelijking te maken. Er gebeurt nu ontzettend veel op de energiemarkt en de prijzen zijn enorm in ontwikkeling. We verwachten dat dit ook doorzet in 2019. Om als consument in deze turbulente tijd zo veel mogelijk zekerheid te creëren, is het raadzaam om een vast contract te kiezen voor een jaar zodat je precies weet waar je aan toe bent het komende jaar.”

Overzicht jaarlijkse energiekosten 2014 - 2019:
Jan Tak :
Het was net 2019, mijn ego lag op sterven,
ik ben er maar snel heen gegaan om de hele boel te erven,
ik keek in het kabinet
en toen vond ik het
een sultane op links en een habijt op rechts
Samen in één bed.

vrijdag 08 maart 2019

Jan Jansen :
Mark. Sakloo..... even denken..... Niks zeggen, niks zeggen! .....Ja...ik weet het! Jij bent de broer van Wim en Jeroen. Ja, hè? Hahaha.

donderdag 07 maart 2019

Mark . Sakloo. :
De bossen zijn groot bijlen genoeg in voorraad,de de slimme man/vrouw gaat voor eigen energie zorgen .Wat lichaamsbeweging ook niet onaardig.

donderdag 07 maart 2019

maria de vos :
Tja het is een wonderende wereld, waar ik bij tijd en wijle woedend over kan zijn. Alleen ik weet niet waar ik moet beginnen om hier een eerlijk antwoord te vinden. het spreekt zo allemaal tegen elkaar dat ik de draad kwijt ben en niet weet waar te beginnen.

woensdag 06 maart 2019

Rinus Vuik :
Ach Arie,2030 kan voor een zware roker van 71 die ik ben al een stapje tever zijn, en geloof me: Ik maak me echt geen zorgen over de energietarieven in 2030, het zal me aan m'n derriere oxyderen!!

zaterdag 22 dec 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Rinus maar dit is nog niet alles, vanaf 2030 mag je niet meer rijden met je vertrouwde Dafje, dan moet je aan de stekker auto en dat doet je energie rekening wel lekker groeien, kom je met 14 euros niet klaar, en of het schoner rijden daar mee geholpen is, tja,.. dat betwijfel ik, want die electra moet ergens vandaan komen.....

vrijdag 21 dec 2018

Rinus Vuik :
Of in Siberie,ha,ha,ha!Om koud- en heet water te krijgen/hebben is niet per sé een boiler nodig, wel Evides/Stedin.Alsnog van hen geen bericht ontvangen waaruit een verhoging van het tarief blijkt!Ja, luxe kost geld en vanaf 1 januari 2019 dus nog meer!Op gebruik kan worden bespaard: minder lang onder de douche en niet de godganse dag de verwarming aan, en ook niet het licht aan laten, daar waar het niet nodig is.

vrijdag 21 dec 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Goh,.. Rinus, moet je toch even uitleggen hoe jij de boiler opwarmd, geen gas, dus opwarmen met een kaarsje en of eten buiten de deur uit de muur, 14 euros gebruik ik in de zomer alleen al per week, en in de winter, oef,.. alleen al om de sauna en het zwembad te verwarmen kost het me per week 16 euro dan nog koken enz,..enz.. nou ja aan gemak en luxe hangt een prijskaartje, als je dat er niet voor over hebt moet je in Alaska gaan wonen...

vrijdag 21 dec 2018

Rinus Vuik :
Mijn huishouden bestaat maar uit één persoon.ikzelf dus, en ben 3 of 6 mnd in het buitenland.Edoch, ik werd benaderd door een instantie die een prijzenvergelijking hanteert en voor mij aan het rekenen ging, dit aan de hand van mijn gebruik.Ook is het zo dat ik geen gas in huis heb en bij de provider alleen electriciteit afneem.Ik ging over van EnergieDirect naar Delta.Mijn maandbedrag ging van 17 naar 14 euro en bij een zelfde gebruikspatroon zal de kans op bijbetalen gering zijn!Ok deze overstap komt voor mij goed uit,maar zeg erbij dat Delta niet de goedkoopste leverancier is.Op internet is alle informatie te vinden om een verantwoorde en gunstige overstap te maken.Niets doen kan/zal inderdaad leiden tot verhoging van de energiekosten,zeker als het een 5 persoons huishouden betreft.Succes, maar handelen voor 1 januari a.s.!

vrijdag 21 dec 2018

Jim Postma :
Mein beste 'oberstrümfenführer' Johannes von der Tak:

'Im unsere Heimat ist alles genau besser, nicht',?!

Zum wohl!

maandag 17 dec 2018

Jan Tak :
Nu start je wel een geheel andere discussie Jim.

Economische vluchtelingen zijn wat mij betreft niet welkom, voor het overige brand ik hier liever de vingers niet aan.
Maar degene die denkt half Afrika hier te kunnen toelaten verwijs ik naar het gedicht Narrenschip (van Sebastian Brandt uit 1494 (ja toen al)

Wir faren umb durch alle landt
All port durchsuchen wir, und gstadt
Wir faren umb mit grossem Schad
Und künnent doch nit treffen wol
Den staden do man lenden sol
Unser umbfaren ist on end
Dann keyner weisz, wo er zu lend
Und hart doch keyn ruw tag, und naht
Uff wiszheyt unser keyner acht.

maandag 17 dec 2018

Jim Postma :
Heb nog een vraagje aan je Jan:

Hoe wil jij in dit huidige economische stelsel met reeds binnenlandse massaprotesten (gele hesjes) de invasie straks stoppen van het miljoenenleger van economische vluchtelingen van buiten uit Europa naar ons hier?

maandag 17 dec 2018

Jan Jaap Vogel :
"Het klimaat verandert al miljoenen jaren", dat klopt.
Watr Jan er niet bij vermeldt, is dat de temperatuurstijging de laatste periode significant is en dat er wetenschappelijk een venabd is aangetoon tussen het begin van de industriele revolutie en de temperatuurstijging. De invloed van het menselijk mhandelen is duidelijk aanwezig en dus zal de mens er ook iets aan moeten doen.
Door de temperatuurstijging zal de zeespiegel stijgen, en dat zal desastreuze gevolgen hebben voor ons land (om maar een voorbeeld te noemen).
Het is immoreel om dit probleem door te schuiven naar onze (klein)kinderen en gewoon niets te doen.

maandag 17 dec 2018

Jan Tak :
Geld weggeven doen we al jaren maar het maakt de mens afhankelijk en lui, moeten we niet doen Jim.
Onze taak in deze wereld is kennis delen.

Wbt, het veranderen van energie-leverancier heb ik nog niet het antwoord van Rinus mogen lezen, ben benieuwd. (zelf zit ik dit keer bij Budget-energie, maar je moet het jaarlijks blijven toetsen.)
Het zal dit keer ook weinig uitmaken want waar we het nu over hebben zijn de, door onze (r)overheid opgelegde belastingen en heffingen en die gelden voor ons allemaal, alleen ons stemgedrag kan hier verschil maken.

Maar ook je eigen inzet maakt hier het verschil, als ik het warm heb draai ik de thermostaat wat lager maar (niet te geloven) zijn er ook lieden die dan het raam openzetten.
Las ooit ook in Metro een verhaal van Annelies van der Veer over de "Bijlmer-Vaatwasser", zet alle vaat in de spoelbak en laat de hete kraan een uurtje lopen.

maandag 17 dec 2018

Jim Postma :
Wederom zeer verstandige opmerkingen, beste Jan Tak. Ja, over 'armoede' gesproken net na de OOrlog. Alleen je wist niet beter. Tweedehandskleertjes, boterhammen met pindakaas of stroop en een ongelooflijk fantastisch 'uitje' naar het strand van Hoek van Holland. Wat een feestvreugde. En ineens was daar een boterham (naar school) met kaas of worst....@@@
En nu terug naar Vandaag & Morgen. Pas (04.21 uur) adembenemend zitten kijken naar National Geoagrafic met de laatste der Mohinikanen in Alaska.
Pure Survival! Volgens de oeroude wetten der Natuur. Zij volgen die wetten, anders komen zij om.( De Natuur geeft, de mens neemt...@@@).
Ik voorzie geen andere oplossing op dit moment dat de Allerrijksten op deze Aarde de helft weggegeven aan de beslist armoedige helft van deze wereldbevolking. Vluchtelingenstromen zullen stoppen, gun iedereen hier op onze Aarde ten minste een menswaardig bestaan!
Amen.

maandag 17 dec 2018

Jan Tak :
@Jim "Jan Tak kent geen arremoede"
Inderdaad Jim maar dat geld is niet komen aanwaaien.

Jij en ik zijn kinderen van direct na de oorlog en ook jij weet dat dit een moeilijke tijd was, soms was er alleen een boterham suiker, je broek was een afdragertje van je neef en om geld voor de tram uit te sparen liepen wij van Zuid naar Delfshaven en terug.
Vader werkte dubbele toeren in de haven om voor zijn gezin te zorgen en om de vereiste rijksdaalder steun aan opa op te brengen.
Maar we klaagden niet maar Nederland zetten er de schouders onder en kregen het voor elkaar.
Dat Jim weet jij net zo goed als ik dus kom niet met een flutopmerking.

zondag 16 dec 2018

Jan Tak :
Met of zonder verstand zal eenieder moeten toe geven dat het klimaat al miljoenen jaren veranderd zelfs voordat de mens ooit in de picture was. Hittegolven, overstromingen, ijstijden en droogte, de aarde heeft het allemaal beleefd en overleefd.
Laten we nu eens niet de arrogantie hebben daar veel invloed op te kunnen uitoefenen. Hoe dan? Met zonnepanelen en windmolens? Ach het zal wel enige invloed hebben maar een uitstel van meer dan een eeuw zal het niet worden en ten kostte van wat dan?

Ooit heb ik hier aangegeven dat onze windmolens energie opwekken dankzij het gebruik van het radioactieve Neodymium in de turbine en dat bij de winning hiervan gebieden en wateren in China voor eeuwen radioactief besmet zijn geraakt. Maar daar hoor je de milieu-frieks dan weer niet over.
Daarnaast is het allang bewezen dat de wervelingen achter de windmolens het weer negatief het klimaat veranderen.

Laten we als mens nu eens onze beperkingen erkennen.
Lees www.groenerekenkamer.nl


zondag 16 dec 2018

Jim Postma :
2). En Rinus Vuik. Geef even de naam en rugnummers van je nieuwe energie-maatschappij waarbij voor jou alles goedkoper is geworden. Met hoeveel bijvoorbeeld. En verdere vergelijkingen.

Wij willen met zijn allen graag leren hoe wij de jaarlijks stijgende kosten eindelijk eens kunnen overwinnen. In onze winst en bij de anderen dus verlies. Anders krijgen wij met zijn allen de bekende druppel die de emmer tot verzuipingstoe blijft overlopen.

Amen!

zondag 16 dec 2018

Jim Postma :
@ Jan Tak! Alleen de allergrootste criminelen ('de zogenaamde witte boorden', nog erger dan de doodgewone maffia) waren en zijn in staat via hun firma's List & Bedrog rijk te worden, rijker dan wie dan ook. Via grandioze belastingontduikingen, via échte onderwereld- en maffiapraktijken, (Trump, Poetin, ect.) en dan maar de andere kant op kijken Jan Tak!
Kom hier uitvoerig op terug: Alleen als de allerijksten op deze aarde die in een duizendtal, meer bezitten dan zo'n 4 miljard mensen op deze arremetierige en tot absolute verdoemenis op deze Planeet. Alleen als zij vrijwillig of gedwongen worden de helft van hun vermogens af te staan aan de allerarmsten, is er wellicht nog hoop.

Jan Tak kent geen arremoede. En dus is jouw oordeel hierin doorslaggevend!@

zondag 16 dec 2018

Jan Jaap Vogel :
@jan,

Heeft heeft inderdaad met stemgedrag te maken, maar anders dan je suggereert.
Iedere partij met voldoende logisch verstand ziet dat het de verkeerde kant op gaat met het klimaat en het milieu.
Juist deze regering met het ultra-conservatieve CDA en de VVD, die allen het grootkapitaal wil bedienen, legt nu de kosten alleen bij de burger. Zij gaar eraan voorbij dat het juist de grote industrieen zijn, die voor de meeste CO2 uitstoot zorgen en die de grootste verontreiniging opleveren.
Allen de vervuiler die burger is betaalt (en dan dus ook voor de industrie).

zondag 16 dec 2018

Jan Tak :
Niet klagen mensen jullie hebben dit zelf gewild :-)
Hoe denk je dat anders die, door uw allen(?) zo gewenste, zwaar gesubsidieerde windmolens zonnepanelen en elektrische auto's betaald gaan worden.
U wilde genaaid worden en nu klagen dat het niet lekker voelt?

En Jim stop nu eens met het klagen dat sommigen kans hebben gezien om rijk te worden, met dat Calimero gezeur (hunnie zijn rijk en wij zijn arm) help je echt niemand, sterker het maakt de mens slechts aphatiesch.
Volgende keer maar een ander hokje rood kleuren?

zondag 16 dec 2018

Rinus Vuik :
Voor mij stijgen de energirekosten nauwelijks, dit vanwege een slimme overstap naar andere leverancier.Ik raad eenieder aan, nog voor 1 januari 2019 dit ook te doen om de stijging in kosten te vermijden.Sluit desnoods een 3 jarig contract af tegen het overeengekomen terief.Alleen een verhogong van BTW vsalt niet te voorkomen!

zaterdag 15 dec 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Jim,. ik snap het helemaal,... en wat die gele hesjes betreft ik geloof dat we er allemaal wel op z'n minst een (1) in de auto hebben liggen, dussss wat let ons, ik doe mee, vroeger als dienstplichtig militair zeiden we "ik sta half" dus nu dan ook ik sta half.....

vrijdag 14 dec 2018

Jim Postma :
(2.) Niet de United Nations met al hun valse vlaggen van dien en niet idem dito valse Europese Parlement gaat dit ooit oplossen. Tenzij beide instanties en alle andere daarbij (in voormalig Rusland en het huidige China) stuk voor stuk naar de Maan worden gestuurd. Als de absolute Geld- en Machtswellustelingen.

Alleen de 1001 wereldwijd en de 1001 allerrijksten in dit land, kunnen een globale financiële catastrofe voorkomen, als zij alleen maar de helft van hun gehele kapitaal ter beschikking stellen om alle verdere grote Ellende op onze Moeder Aarde ter voorkomen.

Eerst Vrijwillig en anders Gedwongen, zodat miljoenen en miljoenen niet meer van hun absolute Armoede hoeven te vluchten.

Zo simpel is de oplossing van dit hele Globale Wereldprobleem. Snap U?!

vrijdag 14 dec 2018

Jim Postma :
Vooral blijven doorgaan met de stijgingen van energierekeningen van gas en elektrisch (terwijl de olieprijzen wereldwijd blijven dalen als geen ander). Met honderdduizenden in dit land die totaal rock-bottom zitten in hun zogenaamde schuldhulpverlening. (Stuk voor stuk aan het verzuipen
zijn: 366.000.) En nog eens reeds zo'n 2,4 miljoen die het water reeds aan hun lippen stijgt. Met dreigingen van afsluitingen van gas-, elektrisch en water tot aan huisuitzettingen toe....@@@

Hoeveel 'gele hesjes' zijn er wereldwijd nodig om dit hele zogenaamde economische stelsel, voor ALTIJD ten val te brengen. Een wereldwijde crisis in het verschiet, met dalende aandelenbeurzen: 'Black Monday!'

Terwijl de 1001 rijksten van deze hele wereld (met de 1000 allerrijksten alleen al in dit land), meer bezitten dan de helft van onze hele wereldbevolking. 'Gele hesjes Aller Landen, het sein staat niet meer op
Oranje, maar al lang op 'ROOD!'

AMEN!

vrijdag 14 dec 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties