De Noordam, nieuw boek over historische HAL-schepen

6893-de-noordam-nieuw-boek-over-historische-hal-schepen (Door Geert-Jan Laan)

De maritieme auteur en voormalig scheepvaartredacteur van het Rotterdam sch Nieuwsblad Bram Oosterwijk heeft weer een lezenswaardig boek aan zijn imposante serie maritieme publikaties toegevoegd.

Het gaat over de vier schepen van de Holland Amerika Lijn , die de naam Noordam droegen.

De eerste twee voeren in de Eerste – en Tweede Wereldoorlog. De Noordam liep in de Eerste Wereldoorlog twee keer op een zeemijn. Daarbij vielen geen slachtoffers. In de Tweede Wereldoorlog, toen de HAL in dienst van de geallieerden ongeveer de helft van de eigen vloot verloor, heeft de Noordam als troepentransportschip van 1942 tot 1945 een belangrijke rol in het Verre Oosten gespeeld. Net als de toen nagelnieuwe Nieuw Amsterdam die vele duizenden Amerikaanse soldaten naar Engeland bracht voor de invasie in Normandie.

Overigens een facet van de Holland-Amerikalijn dat nauwelijks meer bekend is. Misschien een idee voor Bram Oosterwijk. De prestaties van de HAL vooral in de Tweede Wereldoorlog.

De twee recente schepen met de naam Noordam van de HAL zijn speciaal gebouwd voor de cruisevaart van de inmiddels Amerikaanse rederij. De elf jaar oude Noordam vaart in de Vista-klasse van de HAL. De voorganger onder die naam vaart met als nieuwe naam Thomsen Celebration nog steeds voor een Britse rederij. Het boek, rijk geillustreerd kost Euro 24,95 en wordt uitgegeven door de Rotterdamse uitgeverij Coolegem.

Opnieuw een belangrijk boek van een maritiem auteur die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Een hoogtepunt in die loopbaan is het boek “Ik verlang geen dank”over de man die het eiland Feijenoord als haven ontwikkelde en als oplichter en fraudeur naar de VS moest vluchten. Deze opmerkelijke loopbaan van Lodewijk Pincoffs zou ook een spannend toneelstuk of film kunnen zijn. Misschien is een straatnaam alsnog het minste dat de gemeente Rotterdam kan doen voor de man die de jonge haven de eerste grote uitbreiding verschafte.


Het 192 pagina’s (A-4 formaat) tellende gebonden boek telt zo’n 350 illustraties (waarvan vele in kleur). De prijs in de boekhandel is 24,95 euro. De Noordam - Het verhaal van vier HAL-schepen ligt vanaf 1 december in de boekhandel. Uitgever: Coolegem Media.

Hans Roodenburg :
Mijn aangetrouwde familie 'op Zuid' komt deels uit Zeeland. Ik ken natuurlijk wel een Rotterdamse regisseur die misschien wel brood in het verhaal van Pincoffs ziet. Ik zal met Bram Oosterwijk overleggen want hij heeft ooit een boek geschreven over deze deels 'bedrieger'.

woensdag 13 dec 2017

Jan Tak :
Een verhaal over de Boerenzij, een vergelijk tussen de instroom van Brabanders en Zeeuwen versus de instroom van "nieuwe Nederlanders"

Mmm Kees daar zit wat in al heb ik mijn twijfels, er zit nl. geen sociaal cement tussen de huidige bewoners op Zuid zoals vroeger wel tussen de Brabo"s, Zeeuwen en geboren Rotterdammers, het gezamenlijke was het " werken voor je brood" en het gevoel dat je kinderen de nieuwe toekomst waren. Een scheiding tussen de groepen was alleen zichtbaar op zondag wanneer zuid te kerke ging al aanbad men wel weer dezelfde God.

Vul zelf maar het verschil met vandaag in, ik durf niet meer

woensdag 13 dec 2017

Jeroen Waardenburg. :
Je hebt helemaal gelijk waarde Kees maar dat is toch een kwestie van zelf belangstelling en onderzoek,wat wordt er thuis bij gebracht over al dat soort zaken en dan de scholen Vaderlandse geschiedenis is al van een niveau dat ze eigenlijk niets leren;Rotterdamse geschiedenis op Rotterdamse scholen vergeet het maar.

Een volk wat zijn wortels niet weet waar Hemelvaartsdag astronauten dag is en Kerstmis ook al wat was dat ook al weer(heeft niets met gelovig of niet gelovig te maken) is het slecht gesteld met een volk.Om het heden te begrijpen moet men het verleden weten.Jammer dat dit grootse land in het eeuwigdurende heden is gevallen.

Maar hopen op betere tijden.

woensdag 13 dec 2017

Kees Versteeg :
Het is natuurlijk een gemiste kans dat het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid geen aansprekende culturele dimensie kent. Bewoners van Zuid hebben het recht om te weten hoe Zuid is ontstaan, net zo goed als dat alle Rotterdammers het recht hebben om in de bioscoop te gaan zien waarom zoveel zaken in deze stad naar Erasmus zijn vernoemd.

dinsdag 12 dec 2017

jim postma :
Wie o wie, heren en dames filmmakers, pakt deze handschoen op? Zelfs internationaal?!


Volgens mij een bestseller! Schurk of niet. Laat de 'lezer' of 'kijker' hierover in de toekomst kunnen oordelen.

Discussies volop. Eigenlijk al een wonder dat dit prachtige mooie historische onderwerp al niet reeds eerder is opgepakt door de NOS/NOB.

Of zeker in deze door de VPRO. (Het Uur van de Wolf of anderzijds).

dinsdag 12 dec 2017

Jeroen Waardenburg. :
Bedrieger Pincoffs moet vluchten en juist hij mijne heren is uw grote held :-))CITAAT.

Inderdaad hij is een held Lodewijk Pincoffs .....en dat het fout ging is een andere zaak.Op het Binnenhof Den Haag lopen grotere schoften rond en men is zo gek om er nog op te stemmen ook.

Lodewijk Pincoffs is het dik waard om verfilmd te worden.
dinsdag 12 dec 2017

Jan Tak :
Ludovicus Pincoffs zoom van een lotenverkoper en manufacturenhandelaar was in de beginne een briljant zakenman die niet te beroerd was om grote risico's te nemen. Samen met zijn neef van moeders kant, Simon Andries Polak Kerdijk (heeft ook een straatnaam) starten ze een florerende ruilhandel in Angola. In 1872 richten beide de NV Rotterdamsche Handelsvereeniging (RHV) op, met 15 miljoen gulden kapitaal. De handel loopt goed maar helaas wordt financieel het enen gat met het andere gedicht en men trekt geld aan om de gaten te dichten. Op 1 april 1879 trekt investeerder Marten Mees aan de bel en is er geen redden meer aan, o.a. de Rotterdamsche Bank waarin de gemeente grootaandeelhouder is dreigt failliet te gaan en de stad in haar ondergang mee te trekken.
Bedrieger Pincoffs moet vluchten en juist hij mijne heren is uw grote held :-))


dinsdag 12 dec 2017

geert-jan Laan :
Bedankt voor de aanvullingen. Soms kun je niet alles weten.

Geert-Jan Laan

dinsdag 12 dec 2017

Jeroen Waardenburg. :
Die film over Lodewijk Pincoffs moet er echt komen, vind ik.CITAAT.

Geheel mee eens;hoe men het wenden of keren wil het is een belangrijk stuk Rotterdamsche geschiedenis.

maandag 11 dec 2017

Kees Versteeg :
Die film over Lodewijk Pincoffs moet er echt komen, vind ik. Uitermate boeiende geschiedenis, heel geschikt ook om te verfilmen. Zo'n film past uitstekend - naast een film over Erasmus en een nieuwe film over Pim Fortuyn (één vanuit Rotterdams perspectief) - bij de verdere culturele ontwikkeling van Rotterdam.

maandag 11 dec 2017

Jan Tak :
Citaat:
"Misschien is een straatnaam alsnog het minste dat de gemeente Rotterdam kan doen voor de man die de jonge haven de eerste grote uitbreiding verschafte"

Beste Geert-Jan, even ter geruststelling:
Rotterdam heeft al een Lodewijk Pincoffsweg, het Lodewijk Pincoffsplein, alsmede een Lodewijk Pincoffsbrug.
Op het Handelsplein, voor het door hem geïnitieerde Entrépotgebouw, staat zijn standbeeld, hij is beschreven in een boek en als kers op de taart is er, in de Stieltjesstraat, dan ook nog een Hotel Pincoff.

Lijkt mij ruim voldoende voor deze "meester-oplichter" die ooit haast de ondergang van de gemeente veroorzaakte.

maandag 11 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties