Kater na vuurwerk Havendagen

6205-kater-na-vuurwerk-havendagen

(Door Hans Roodenburg)

Foto hiernaast: De HANJIN ROTTERDAM nadert Hoek van Holland. Foto © Arjan Elmendorp www.wssrotterdam.nl

Na het feest van de Havendagen in Rotterdam afgelopen weekend, afgesloten met een prachtig vuurwerk, komt de kater. Het vervoer van containers over zee zit in een grote dip. Vooralsnog heeft de haven van Rotterdam er (nog) niet zoveel last van, maar dat kan wel komen. Evenals andere West-Europese havens.

De Zuid-Koreaanse rederij Hanjin Shipping, een bekend gezicht in de haven van Rotterdam en met een eigen kantoor aan de Waalhaven ZZ, staat op omvallen. Vorig jaar was er een nettoverlies van 425 miljoen Amerikaanse dollar en de schuldenlast bedraagt inmiddels 5 miljard dollar.


Reden voor huisbankier. De Korean Devolopment Bank, om de geldkraan dicht te draaien. In de Verenigde Staten is al faillissement aangevraagd. Her en der is er een schip aan de ketting gelegd. Sommige havens en terminals vrezen dat ze hun havengelden en tegoeden niet kunnen beuren.

Foto: Een professionele havenfotograaf heeft via zijn twitteradres @marcvanderstelt deze vuurwerkfoto verspreid. Bij hem zijn afdrukken te bestellen

Hanjin Shipping is met meer dan 180 schepen de grootste Zuid-Koreaanse rederij en actief in de droge en natte bulkvaart met ruim zestig bulkcarriers en een twintigtal tankers, waaronder twee VLCC's en vier grote LNG tankers.

De hoofdmoot vormt de containervloot, die opereert met een honderdtal eenheden, waarvan slechts een derde eigendom is en dus twee derde chartertonnage met veelal langlopende charters voor tot wel twaalf jaar.

Volgens voorzitter Cees de Keijzer van de World Ship Society Rotterdam Branch zal een eventueel faillissement een sneeuwbaleffect teweegbrengen. ,,De charterrates zullen op dit moment al niet meer betaald worden omdat er door de bank geen geld meer wordt verstrekt. Zo'n reder heeft dus wel fors geïnvesteerd in nieuwbouw met alle (rente)lasten, maar ontvangt niets (meer). Hoe lang hou je dat vol? Hanjin raakt bij faillissement van de betalingsverplichting af en de reder zit met zijn schip. Er waren al wel besprekingen gaande om de charterprijs te verlagen. Dat is in beider belang, maar een moeizaam proces.’’

Zo heeft bijvoorbeeld de Griekse reder Danaos dertien containerschepen langdurig vercharterd en de Duitse reder Peter Dohle vier van 13.000 TEU. Ook de grote Griekse rederij Navios voorziet al financiële problemen door de aan Hanjin vercharterde Capesize bulkcarriers van 180.000 ton draagvermogen.

Hanjin moet overigens wel de havenaanloopkosten, bunkers, stuwadoors en de passagekosten van het Suezkanaal en/of Panamakanaal betalen. Voor de haven Rotterdam lijken vooralsnog volgens De Keijzer nauwelijks gevolgen omdat de CKYHE Alliantie, waarin Hanjin zit, gewoon door blijft gaan.

Er gaan ook geruchten dat Hanjin Shipping een staatsrederij van Zuid-Korea gaat worden. Vrijwel ondenkbaar in Europa. Ook is het mogelijk dat Hyundai M. M., een andere Zuid-Koreaanse rederij, een deel gaat overnemen.

Op http://www.alphaliner.com/top100/ is te vinden dat Hanjin nog op de zevende plaats staat met een marktaandeel van 3 procent. Bovenaan staat de moloch APM-Maersk, waarin ooit de Rotterdamse rederij Nedlloyd is opgegaan, met een marktaandeel van 15,3 procent.

Vorige week woensdag 31 augustus 2016 vroeg Hanjin surseance aan.

De tarieven tussen China en de Verenigde Staten hebben de grootste klap opgelopen. Daar wordt een container van 40 voet (standaardmaat) voor 35 procent minder opbrengst getransporteerd dan een jaar eerder. Vrijwel alle grote containeroperators zitten in de rode cijfers. APM-Maersk maakte recent al een enorme winstdaling bekend in het tweede kwartaal.

Foto: De HANJIN HARMONY op de Euromax Terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Foto © Arjan Elmendorp.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties