Kater na vuurwerk Havendagen

6205-kater-na-vuurwerk-havendagen

(Door Hans Roodenburg)

Foto hiernaast: De HANJIN ROTTERDAM nadert Hoek van Holland. Foto © Arjan Elmendorp www.wssrotterdam.nl

Na het feest van de Havendagen in Rotterdam afgelopen weekend, afgesloten met een prachtig vuurwerk, komt de kater. Het vervoer van containers over zee zit in een grote dip. Vooralsnog heeft de haven van Rotterdam er (nog) niet zoveel last van, maar dat kan wel komen. Evenals andere West-Europese havens.

De Zuid-Koreaanse rederij Hanjin Shipping, een bekend gezicht in de haven van Rotterdam en met een eigen kantoor aan de Waalhaven ZZ, staat op omvallen. Vorig jaar was er een nettoverlies van 425 miljoen Amerikaanse dollar en de schuldenlast bedraagt inmiddels 5 miljard dollar.


Reden voor huisbankier. De Korean Devolopment Bank, om de geldkraan dicht te draaien. In de Verenigde Staten is al faillissement aangevraagd. Her en der is er een schip aan de ketting gelegd. Sommige havens en terminals vrezen dat ze hun havengelden en tegoeden niet kunnen beuren.

Foto: Een professionele havenfotograaf heeft via zijn twitteradres @marcvanderstelt deze vuurwerkfoto verspreid. Bij hem zijn afdrukken te bestellen

Hanjin Shipping is met meer dan 180 schepen de grootste Zuid-Koreaanse rederij en actief in de droge en natte bulkvaart met ruim zestig bulkcarriers en een twintigtal tankers, waaronder twee VLCC's en vier grote LNG tankers.

De hoofdmoot vormt de containervloot, die opereert met een honderdtal eenheden, waarvan slechts een derde eigendom is en dus twee derde chartertonnage met veelal langlopende charters voor tot wel twaalf jaar.

Volgens voorzitter Cees de Keijzer van de World Ship Society Rotterdam Branch zal een eventueel faillissement een sneeuwbaleffect teweegbrengen. ,,De charterrates zullen op dit moment al niet meer betaald worden omdat er door de bank geen geld meer wordt verstrekt. Zo'n reder heeft dus wel fors geïnvesteerd in nieuwbouw met alle (rente)lasten, maar ontvangt niets (meer). Hoe lang hou je dat vol? Hanjin raakt bij faillissement van de betalingsverplichting af en de reder zit met zijn schip. Er waren al wel besprekingen gaande om de charterprijs te verlagen. Dat is in beider belang, maar een moeizaam proces.’’

Zo heeft bijvoorbeeld de Griekse reder Danaos dertien containerschepen langdurig vercharterd en de Duitse reder Peter Dohle vier van 13.000 TEU. Ook de grote Griekse rederij Navios voorziet al financiële problemen door de aan Hanjin vercharterde Capesize bulkcarriers van 180.000 ton draagvermogen.

Hanjin moet overigens wel de havenaanloopkosten, bunkers, stuwadoors en de passagekosten van het Suezkanaal en/of Panamakanaal betalen. Voor de haven Rotterdam lijken vooralsnog volgens De Keijzer nauwelijks gevolgen omdat de CKYHE Alliantie, waarin Hanjin zit, gewoon door blijft gaan.

Er gaan ook geruchten dat Hanjin Shipping een staatsrederij van Zuid-Korea gaat worden. Vrijwel ondenkbaar in Europa. Ook is het mogelijk dat Hyundai M. M., een andere Zuid-Koreaanse rederij, een deel gaat overnemen.

Op http://www.alphaliner.com/top100/ is te vinden dat Hanjin nog op de zevende plaats staat met een marktaandeel van 3 procent. Bovenaan staat de moloch APM-Maersk, waarin ooit de Rotterdamse rederij Nedlloyd is opgegaan, met een marktaandeel van 15,3 procent.

Vorige week woensdag 31 augustus 2016 vroeg Hanjin surseance aan.

De tarieven tussen China en de Verenigde Staten hebben de grootste klap opgelopen. Daar wordt een container van 40 voet (standaardmaat) voor 35 procent minder opbrengst getransporteerd dan een jaar eerder. Vrijwel alle grote containeroperators zitten in de rode cijfers. APM-Maersk maakte recent al een enorme winstdaling bekend in het tweede kwartaal.

Foto: De HANJIN HARMONY op de Euromax Terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Foto © Arjan Elmendorp.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De kluts kwijt


Je zou ze de kost moeten geven die gedurende

deze enorme hittegolven de kluts zijn kwijt

geraakt. Waarvan recentelijk weer ondergetekende.


In de bloedhitte ben ik op zoek naar een

Kringloopwinkel in het dorp Oude-Tonge. Daar

buiten, midden in natuurgebied en boerenland,

bivakkeer ik vaak om de hitte in de stad te ontvluchten.


Hoewel, zo ontdek je al snel van stad naar platteland:

‘Vluchten kan niet meer.’


Afijn. Een keer had ik daar jaren geleden in dit vriendelijke

dorpje een matras gekocht voor mijn buitenhuisje.

Maar nu kon ik de tweedehands-winkel niet meer

direct terugvinden.


Geheel de weg kwijt stopte ik mijn oude bestelwagentje

langs de kant van de weg, toevallig in de buurt van

een autogarage. Zo’n vijftig meter daar vandaan.


De goedlachse automonteur wees mij onmiddellijk

de goede richting. Namelijk naar de volgende rotonde.

Ik had mij dus eenvoudig vergist. Omdat de monteur

mijn auto niet zag, vroeg hij: ‘Bent u lopend?! Het is nog

wel zo’n driekwart kilometer hier vandaan?’


Geruststellend antwoord ik hem: ‘Nee, mijn wagen

staat wat verder op. Ik was alleen even de kluts kwijt.’


Op dat moment loopt de monteur naar een van de

auto’s en vraagt met een ‘big smile’: ‘Zo, u was de kluts

kwijt, hè? Nou, dan heeft u geluk. Heb er hier nog eentje

liggen voor een goedkoop prijsje. Hoeft u ook niet meer

naar de Kringloopwinkel.’’


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties