Rotterdam: Hoge score in banen

6106-rotterdam-hoge-score-in-banen (Door Hans Roodenburg)
Op het gebied van banen en de bereikbaarheid daarvan met het openbaar vervoer of de auto, zakelijke diensten, culinair aanbod en aanwezigheid van universiteit (EUR) scoort Rotterdam hoog in de lijst van de vijftig grootste gemeenten van ons land.
Echter in bijstand, werkloosheid, armoede en participatie in het arbeidsproces van vrouwen staat zij op de laatste plaats.

Overall is de stad echter per 2016 gezakt van plaats twaalf naar plaats zeventien in de laatste Atlas voor Gemeenten die de vijftig grootste gemeenten van ons land op vijftig punten vergelijkt.

Veiligheid
Rotterdam staat tevens op de een na laatste plaats (49) als het gaat om veiligheid en percentage koopwoningen. Een middenpositie heeft Rotterdam in cultureel aanbod en de nabijheid van natuurgebieden.
Bovenaan staat al vele jaren de toeristische trekpleister van ons land Amsterdam. Niet alleen vanwege haar historische binnenstad maar ook vanwege het aanbod voor haar inwoners.
Nummer 2 is overall, ook al tien jaar terug, Utrecht. Onderop staat de minst aantrekkelijke woonstad Emmen. De plaatselijke politici van Emmen zijn het daarmee uiteraard niet eens. Zij vinden de conclusies uit de nieuwe atlas nogal subjectief.
In de jaren daarvoor stond Heerlen op de laatste plaats. Opvallend is ook dat de gemeente Nissewaard (onder andere Spijkenisse) overall onderop (plaats 48) staat. Mede door het aantal banen in de plaats zelf en het culturele aanbod. Zou daar zo weinig te doen zijn voor de gemeentelijke bevolking of trekken ze voor hun vertier naar de nabijgelegen stad Rotterdam?

De strijd tegen het water heeft het Nederlandse landschap gevormd.Nissewaard
Volgens de atlas scoort Nissewaard heel slecht op het gebied van de nabijheid van natuurgebieden en het culinair aanbod.
Daarentegen is een andere stad in dit Rotterdamse gebied, Dordrecht, de grootste stijger. De stad staat in de Atlas voor Gemeenten thans op de veertiende plaats.
Tien jaar geleden was dat nog op de dertigste. Volgens de onderzoekers hebben steden als Dordrecht de laatste jaren fors geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad.
Wat betreft Rotterdam is het opvallend dat in tegenstelling tot wat vele regionale media beweren, onder meer over de stad als toeristische trekpleister, in de woonindex voor eigen bewoners pas op plaats zeventien komt. Het is natuurlijk algemeen bekend dat Rotterdam het grootste aantal niet-westerse allochtonen heeft van ons land.
Verschillen in aantrekkingskracht vertalen zich volgens de onderzoekers ook in regionale ongelijkheid (groei en krimp). De aantrekkelijkste steden zoals Amsterdam en Utrecht zijn de laatste jaren flink gegroeid in bevolkingsaantallen.
Daar staat echter tegenover dat Sittard, Heerlen, Spijkenisse (tegenwoordig gemeente Nissewaard), Roosendaal en Emmen bevolking hebben verloren.

Aantrekkingskracht
Steden met een grote aantrekkingskracht zijn over het algemeen zij die meer economische kansen bieden. Maar daar profiteren echter veel minder mensen van dan verwacht, aldus de Atlas voor Gemeenten. ,,Dat komt onder andere door verdringing van middelbaar en hoger opgeleiden die onder hun niveau werken en de banen voor laagopgeleiden ínpikken.’’
Daarnaast is er in de aantrekkelijke steden vaak sprake van verdringing op de woningmarkt: mensen die zich dat kunnen permitteren wonen in de meest aantrekkelijke wijken in de buurt van het centrum, zoals in Rotterdam op de Kop van Zuid. Mensen die zich dat niet kunne permitteren concentreren zich op de minder aantrekkelijke plekken aan de randen van de stad (in Rotterdam: de deelgemeente Delfshaven en grote delen van Charlois). Dat zorgt volgens de Atlas voor ongelijkheid ofwel segregatie.

 Gerard Marlet is een van de hoofdonderzoekers van de 'Atlas voor Gemeenten'.Ook in Rotterdam zullen de reacties van politici wel zijn dat delen van het onderzoek overdreven worden weergegeven. Elke politieke partij kan er dingen in terugvinden waarvoor men zich sterk maakt. Het college van burgemeester en wethouders (van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA) zal ongetwijfeld blij zijn dat de atlas constateert dat de veiligheid (een hoofdpunt van Leefbaar Rotterdam) en het percentage koopwoningen erg te wensen overlaat in de gemeente. Vandaar ook het beleid van het college om vooral deze twee zaken aan te pakken.

Allochtonen
Partijen als PvdA en SP in Rotterdam zullen vooral voortborduren op het feit dat de gemeente erg laag scoort in bijstand, werkloosheid en de participatie in het arbeidsproces van vrouwen. Overigens zijn daarvoor ook allerlei verklaringen te geven.
Zoals al eerder gerefereerd vormt daarvoor het enorme aantal allochtonen van niet-westerse afkomst de hoofdmoot. Het is nu eenmaal een gegeven dat daarin de opleidingen nogal aan de lage kant zijn. De haven is lang niet meer een ‘werkplaats’ voor ongeschoold personeel.
Of het boek nu subjectief of objectief is, laten we aan de lezers over. Een schat aan gegevens over de vijftig grootste gemeenten is erin na te lezen. Al sinds 2005 brengt de uitgeverij jaarlijks het boek uit. De nieuwe atlas 2016 heeft als thema ‘water’.

Op een conferentie zijn vanuit diverse invalshoeken de kansen en bedreigingen van water voor de Nederlandse gemeenten belicht. De strijd tegen het water heeft namelijk het Nederlandse landschap gevormd. De vraag is wat is het Nederlanders waard om in de buurt van water maar zonder overstromingsrisico te leven.
Ook aan de orde in het boek komt of de Nederlandse gemeenten in de toekomst droge voeten blijven houden.

De nieuwe Atlas voor Gemeenten is te koop voor € 62,55 exclusief verzendkosten, bij onder meer VOC Uitgevers.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties