Via buurt-app naar biologisch voedsel

6042-via-buurt-app-naar-biologisch-voedsel (Door Marcella Deen)
Buurt-app’s zijn tegenwoordig ‘in’. Onlangs ben ik er zelf lid van geworden. Om samen met je buren in je woonomgeving ideeën, vragen, hulpdiensten en bijeenkomsten met elkaar uit te wisselen. Zo ontstond de vraag of er interesse was om gezamenlijk biologisch voedsel in te kopen. Nou, die interesse was er zeker!


Na een korte vergadering met ‘de buurtjes’ kwamen wij tot de conclusie dat de ‘ons bekende’ supermarkten niet meer konden bevredigen met de aangeboden producten.
Zoals groente die naar niks smaakt. Brood dat na een week nog dagvers aanvoelt (‘wat zit daar in hemelsnaam in?’) en appels die na het schillen nog urenlang volop blank bleven en geen rottingsproces vertoonden. Nee, dit waren nu niet de waren waar wij naar zochten, laat staan om er smaakvol van te eten.
Zo kwamen wij verder tot de ontdekking dat er een biologische familieboerderij onder de rook van Rotterdam ligt en wel aan de Bieslandseweg 1 te Delfgauw. Pal achter de Ikea. Hier worden pure streekproducten verkocht. Allemaal leuk en aardig om hiervan te horen, maar wij wilden dit biologische voedselparadijs wel even met eigen ogen aanschouwen. En natuurlijk om ervan te proeven en uit te proberen.

Blij
Hoe blij werd ik dan ook toen ik het erf opreed. Heel blij, zelfs. Groene prachtige weilanden weg van de snelweg met koeien in een open stal en met meer bewegingsvrijheid dan de gemiddelde student op een kamer in Rotterdam. De Hoeve Biesland is een biologisch familiebedrijf. Ik heb gesproken met Mieke Duijndam en haar dochter Linda.
Aanstaande Tweede Pinksterdag op 16 mei organiseren zij een ‘foodfestival’. Compleet met foodtrucks, de welbekende omgebouwde busjes met een luifel waar vanuit eigen producten worden geserveerd, een streekmarkt, workshops om eigen worsten te maken, een wildplukwandeling waarna je jouw eigen pesto kan maken met de geplukte kruiden. Dus komt dit alles zelf zien en beleven op die speciale dag.

De Hoeve Biesland is een biologisch familiebedrijf. Op de foto Mieke Duijndam en haar dochter Linda. Foto's: Rinus VuikDuurzaamheid en een evenwichtig ecologisch klimaat staat bij hun bedrijf hoog in het vaandel. Groenten, kruiden en fruit worden geteeld op eigen bemeste grond. Het biodynamische vlees van eigen dieren zoals koeien en lammeren wordt door de familie zelf verwerkt. Zij werken nauw samen met andere streekboeren. Al hun biologische producten worden in de zogenaamde ‘Weilandenwinkel’ verkocht.

Fris
Niets geen zielige preistronkjes of slappe sla, maar mooie fris ogende streekproducten. Er worden hierbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de dieren krijgen geen antibiotica toegediend. Zo zou dus elke gezonde boerderij eruit moeten zien.
Met hierbij slechts een kleine opsomming van hun talloze producten, zoals: seizoen gebonden groenten en fruit, kaas, eieren, vlees, rauwe melk, eigen gebakken brood, jam, kruiden, pure limonades en doe-het-zelf- paddenstoelen-pakketten.
Aan een prijslijst wordt nog hard gewerkt, door de seizoenen en aanbod veranderd dit regelmatig. En echt zoveel duurder is het allemaal niet als je van kwaliteit houd.
Daarnaast organiseert de Hoeve Biesland educatieve rondleidingen voor scholen, kinder-kookworkshops, bedrijfsuitjes en familie-evenementen. Verder werkt de familie mee aan re-integratie-projecten onder de noemer ‘hulpboeren’. Zij begeleiden daarin mensen die om wat voor reden dan ook een tijd niet meer aan het arbeidsproces hebben deelgenomen. Ook aan hun nazorg wordt gedacht.
Als u dit artikel uitprint en laat zien op de boerderij dan staat er een leuke biologische verrassing voor u klaar op de Hoeve Biesland aan de Bieslandseweg 1 te Delfgauw.

Hieronder nog enkele sfeerplaatjes van deze biologische boerderij. (De drie 'staande' foto's zijn van Marcella Deen)

Ivan :
Super verhaal !!

woensdag 18 mei 2016

Rob Timmer :
Direct op donderdag om onderbouwing verzocht... niets ontvangen! Dus de betreffende reactie inmiddels 'doorgedraaid'!

vrijdag 06 mei 2016

Johannes :
Ja dass ist der Anton aus Tirol, er sauft einselt vitriool :-)

Als je iemands handel kapot wil maken zal je toch het verhaal moeten onderbouwen, zit Rob toch niet op te letten,
Waar is je gummetje?

vrijdag 06 mei 2016

marcella :
Beste Anton,

Jij bent dus bekend met de Hoeve? verklaar je nader?!

gr Marcella

donderdag 05 mei 2016

nina bloom :
mooi verhaal

donderdag 05 mei 2016

Bo hoebe :
Wat je zegt klopt volkomen, zo zouden meer mensen moeten denken. Alleen niemand durft het te zeggen zoals jij dat doet, goed van je.

donderdag 05 mei 2016

jim peter postma :
Waarde Johannes! Een biologische borrel in een biologische bar met een gezonde biologische boerin achter de toog, lijkt mij helemaal hemels!

Meteen invoeren. Eerst de inkopen van de producten en na afloop het glas heffen (zeker 3 keer) op onze biologische borrels.

Kan je hooguit de biologische hik van krijgen, maar hik, hik, wat een feest lijkt mij dat.

Boerenjongens of boerenmeisjes, is mij dan om het even. Hik, Hik!

donderdag 05 mei 2016

Anton :
>>> Hier stond een kennelijk uit goedkoop landbouwgif opgebouwd commentaar.

Na verzoek om een onderbouwing vele uren niets meer vernomen, dus besloten de 'partij' door te draaien! <<<

donderdag 05 mei 2016

Saskia :
Dit vind ik nou een leuk artikel naast alle artikelen over alle kommer en kwel die je normaal tegen komt in de krant. Het nodigt mij ook zeker uit om een keer te gaan kijken bij de boerderij en de producten te gaan proeven. Kijken of er echt zoveel smaakverschil is. Ik laat het je zo snel mogelijk weten Marcella Deen

woensdag 04 mei 2016

marcella :
Beste Jim Peter,

Binnenkort zal ik nog meer artikelen aanleveren over het fenomeen biologisch.Wellicht had ik nog meer informatie kunnen aanleveren bij dit artikel. Hopelijk heb ik lezers nieuwsgierig gemaakt en zullen zij inloggen op de site van de Hoeve Biesland alwaar nog meer informatie te vinden valt. Betreft de voordelen voor de consument? Dat is voor een ieder. Voor mij is het sleutelwoord diervriendelijk en betere smaak. Ik kan niet kijken in de portemonnee van een ander maar eenmaal erin te verdiepen hoop ik dat mensen iets meer gaan nadenken over biologisch voedsel.

dinsdag 03 mei 2016

Johannes :
Als ik die koeien daar zo vrij ziet staan in plaats van de tegenwoordig vierkante meterstallen dan raak ik in juichstemming. Diervriendelijk staat bij mij op één.
Veel succes gewenst

Wat denk je Jim zouden ze ook een biologische borrel schenken of komen die ook daar uit de lokale Gist en Spiritusfabriek.

dinsdag 03 mei 2016

wouter :
Wat een interessant artikel. Leuk geschreven

dinsdag 03 mei 2016

Tijs :
Leuk artikel, ik ga van de week eens kijken op die hoeve. Je proeft wel degelijk het verschil van biologisch geteelde groenten dan de smakeloze bagger in de supermarkt. Hoop dat er meer van dit soort artikelen verschijnen.

gr. Tijs

dinsdag 03 mei 2016

jim peter postma :
En o ja, beste Rinus Vuik. Mooie foto's met bijzonder veel sfeer over de bio boerderij.

Had ik toch nog haast 'ons beste paard van stal vergeten'...@@@

maandag 02 mei 2016

jim peter postma :
Mooi verhaal van Marcella Deen. Toch hierbij enkele kanttekeningen. Hoe weet de consument gegarandeerd dat we échte biologische groenten kopen. Daarnaast zijn de prijzen van biologische groenten en/of andere producten vaak stukke duurder dan de zogenaamde smakeloze in de supermarkten of bij wijkkruideniers.
Wat zijn dus de grote voordelen voor de consument om 'wat duurder'in te kopen. Is dan alleen 'gezondheid'hierin het grote toverwoord. Of vooral de smaak? Graag, van wie dan ook, aanvullende informatie in deze.

maandag 02 mei 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties