Leeftijdsdiscriminatie oudere werkloze

6032-leeftijdsdiscriminatie-oudere-werkloze (Door Hans Roodenburg)
Werkloze 50-oplussers komen heel moeilijk aan een baan. Dat is in de regio Rotterdam, waar vaak hoger opgeleide banen voor het oprapen liggen, eveneens het geval. Verslaggever Theo Jongedijk van de Rotterdamse redactie van De Telegraaf (zijn laatste baan) kreeg herhaaldelijk, sinds hij op 31 december 2013 werkloos werd, te horen dat hij niet in het profiel van de nieuwe potentiële werkgever past.


Ongeletterde of laagopgeleide werklozen zijn echter vaak blij met een uitkering (WW of zelfs bijstand) omdat zij niet meer willen werken of omdat zij rotwerk moeten doen.
De altijd op werk gerichte hoger opgeleide Theo Jongedijk denkt daar heel anders over. Hij wil per se aan de slag, maakt hem niet uit in welke baan die in zijn functieprofiel enigszins past en ondanks zijn afvloeiingsregeling (veel minder dan voorheen) bij De Telegraaf in december 2013.
Niet onbelangrijk is dat hij een echtgenote heeft die hij omschrijft als een soort ‘Dijsselbloem’ (minister van financiën) die alle eindjes aan elkaar weet te knopen. Dus in de bijstand zal hij niet gauw geraken.

Boekje
Jongedijk stelt in zijn boekje, te lezen in het magazine van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering (UWV), ‘weg baan, weg collega’s, weg dagelijks ritme, weg inkomen, weg toekomst’. Hij waarschuwt ervoor dat werkloos worden, je in een soort achtbaan brengt. ,,Dat heeft grote impact. Er staat je wel wat te wachten. Niets om bang voor te zijn.’’
Talloze sollicitatiebrieven heeft hij sinds het begin van zijn werkloosheid geschreven. Daar is de titel van het boek ‘U past niet in het profiel’ op geschreven. ,,Boven de zestig - en al veel jonger - ben je gewoon te oud. Niet omdat we op die leeftijd fysiek en geestelijk op zouden zijn. Helemaal niet. Werkgevers zijn kortzichtig. Ze willen je niet meer. En daar hebben ze een doorzichtig pseudoniem voor,’’ aldus Jongedijk. Hij stelt bikkelhard dat ‘niemand gewoon zegt dat je te oud bent, uit angst voor leeftijdsdiscriminatie’.

Het is een persoonlijk verhaal geworden van journalist Theo Jongedijk.Eigen bril
Jongedijk spaart de journalistiek niet. ,,Ik weet dat iedereen de wereld bekijkt door zijn eigen bril. Een bril waarvan de glazen zijn bepaald door wie je ouders waren, waar je wieg stond, hoe je opvoeding was, bij wie je in de klas zat en wie je tot je vrienden wist te maken.’’
Lezers zoeken volgens hem massaal de weg naar gratis informatie. ,,Adverteerders hebben zich afgekeerd van de traditionele media die vaak zelf van alles en nog wat zijn gaan verkopen via hun eigen webshops. Dat heeft veel journalisten de baan gekost.’’
Over zijn werk bij De Telegraaf (hij was onder meer correspondent in Berlijn). ,,Wat is er mooier dan overal je nieuwsgierige neus in te kunnen steken en er nog goed voor betaald te worden ook? Enig aanzien te genieten en te mogen werken met veelal wat jongere, plezierige collega’s?’’ Het opschuiven van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar was voor hem géén punt.
Op zijn laatste dag was zijn bureau op de redactie in Rotterdam al tot de laatste paperclip opgeruimd.
,,Wie in dit land echt aan de slag wil, vindt altijd wel een baan. Hoe vaak heb ik dat niet in de loop der jaren anderen voorgehouden? Werklozen die niet aan de slag komen, heb ik nooit als ‘labbekakken’ weggezet. Een werkgeversvoorzitter deed dat wel in een kranteninterview.’’

Persoonlijk
Het is een persoonlijk verhaal geworden van journalist Theo Jongedijk. Desgevraagd geeft hij nog een paar aanvullingen over zijn financiële situatie. Hij en zijn vrouw moesten maandelijks rondkomen van zijn werkloosheidsuitkering van ruim 1700 euro. In januari 2017 komt zijn eerste AOW. Zijn vrouw krijgt die deze maand voor het eerst. Zijn hypotheeklasten heeft hij dankzij zijn spaargeld kunnen terugbrengen tot het niveau van een sociale huurwoning. Zijn spaargeld slinkt wel hard. Hij schat dat hij per maand 1000 euro heeft ingeteerd. ,,En dan doen we nog niet eens gekke dingen.’’

In zijn bijdrage maakt hij één foutje zoals velen vaak doen. Hij schrijft dat hij ten volle heeft meebetaald aan de vervroegde uittredingsregeling VUT (is overigens al vele jaren terug vanwege de hoge kosten en het niet meer werken volgens het oorspronkelijke doel afgeschaft) zonder dat Jongedijk ervan heeft kunnen profiteren.
De VUT, ooit in de haven van Rotterdam bedacht door werkgevers en vakbonden, kent een omslagpremie die direct wordt uitgegeven aan ouderen die eerder uit het arbeidsproces stapten om jongeren de kans te geven. Het is dus géén recht, maar een sociale voorziening. Velen hebben daarvoor betaald zonder ooit daarop recht te krijgen.

Het verhaal is hier helemaal te lezen.

Wim :
Hallo @Johannes ach Hans Roodenburg zielig natuurlijk de ware aard kom boven ,hij zoekt het maar uit.

@Johannes wij zitten nu koffie te drinken,was leeswerk door te nemen en in oranje gehuld gaan wij niet daar onze familie altijd de Republiek hebben voor gestaan en nog.

Vroeger was het inderdaad anders was het voluit een volksfeest die echt de verjaardag vierden van de Vorst of Vorstin, en nu heb je zogenaamde vrijmarkten met wat je al zei allerlei rotzooi.

Maar goed onze dagindeling zal voornamelijk thuis verlopen met een wandeling in de namiddag als het weer dat toe laat en een lekker biertje in een leuk cafe maar nu nog heerlijk thuis.Hoop dat jij een leuke dag zal hebben .

woensdag 27 apr 2016

Johannes :
Ik haalde het er niet uit Hans maar je hebt het nu rechtgezet.

En of je op hem reageert of niet, Wim hoort er bij, vandaag met een oranje baard natuurlijk :-)

Overigens Wim ga jij vandaag ook in het oranje? Ik moet elk jaar weer denken hoe Koninginnedag in onze jeugd was. Altijd mooi weer en met een balletje aan een "stokkie" achter de meisjes aan. Overal straatartiesten, 's middags een oud-Hollands wagenspel in de Bilderdijkstraat, gevolgd door een optreden van Ria Valk en 's avonds dansen op straatfeest van "Dropping in Nood" in de Brederodestraat.

En nu? Halve zolen zitten achter een kleedje met k.lere zooi dat allang in de container had gemoeten. Alleen leuk voor de kinderen maar waar dan volwassenen,op de vraagprijs van 50 cent, nog menen te moeten afdingen.
Nee het Koningsfeest is niet meer wat het was, Johannes blijft wel thuis met een bittertje.

woensdag 27 apr 2016

Hans Roodenburg :
De door @Johannes geschreven quote is 'negatief' bedoeld, niet 'positief' zoals hij denkt. @Wim ga ik voortaan negeren.

dinsdag 26 apr 2016

Wim :
Maak je niet kwaad @Johannes maar wij zijn het met je eens. (persoonlijke aanval ten tweede male door redactie geschrapt).

Die zo genaamde laag opgeleiden de meeste hebben zich kapot gewerkt voor weinig geld,als dan zo,n man zo,n vrouw dan zeggen nu is het genoeg geweest ,hebben ze nog gelijk ook.

Tel uit je winst maar weer.

dinsdag 26 apr 2016

Johannes :
Ik heb het epistel van Theo eens tot mij genomen en eerlijk gezegd Theo "Je past niet in het profiel"
Laat nu eens het verleden los en zie de positieve kanten, je hebt een verhaal plus ervaring en op jouw leeftijd voldoende aan een jaarcontract.
Daar moet toch wat mee te doen zijn?

Zelf heb ik in mijn werkzame leven een paar keer gesolliciteerd terwijl ik best tevreden was met mijn job, gewoon om mijn waarde te toetsen. Eén van de functie's waarop ik solliciteerde was een directiefunctie bij een grote drukkerij, mijn brief was een half A4'tje met in het kort mijn ervaring en de huidige functie, niks geen CV.

Tot mijn verbazing werd ik uitgenodigd en zeg je A dan volgt B na wat gezellig gesprek kwam de vraag over het gewenste salaris. Ik zou nog vernemen en dat gebeurde 2 weken later een uitnodiging voor het vervolggesprek.
Ik heb ze toen maar verteld niet meer geïnteresseerd te zijn.

Maar de les was: heb lef en verkoop wat ze zoeken, en dat is ook mijn advies aan Theo. Oja dat jasje met coltrui moet dat?

dinsdag 26 apr 2016

Wim :
Maak je niet kwaad @Johannes maar wij zijn het met je eens.

Die zo genaamde laag opgeleiden de meeste hebben zich kapot gewerkt voor weinig geld,als dan zo,n man zo,n vrouw dan zeggen nu is het genoeg geweest ,hebben ze nog gelijk ook.

Tel uit je winst maar weer.

dinsdag 26 apr 2016

Johannes :
Quote" Ongeletterde of laagopgeleide werklozen zijn echter vaak blij met een uitkering.......omdat zij niet meer willen werken of omdat zij rotwerk moeten doen"

Over zo'n opmerking kan ik mij echt kwaad maken. Gelukkig denkt Theo daar anders over. " Werklozen die niet aan de slag komen, heb ik nooit als ‘labbekakken’ weggezet"

Wellicht zou het slim zijn om ook eens te na te gaan waarom er nu meer werkzoekers zijn dan beschikbare banen en waarom werkgevers tegenwoordig alleen nog maar jaarcontracten hanteren.

maandag 25 apr 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

The funny side of the moon

Neil deGrasse Tyson @neiltyson

Turns out, there never was a Man on the Moon, only a Woman in the Moon. And her name is Wilma.
  • Nieuw

  • Reacties