'Shipaholics' brengen vijfde boek uit

6019-shipaholics-brengen-vijfde-boek-uit (Door onze verslaggever)
Al 25 jaar bestaat de World Ship Society Rotterdam Branch. Deze afdeling is geheel onafhankelijk en de leden worden geacht uit eigen middelen hun contributie te betalen.
Niet declareren dus bij hun werkgever.
De Rotterdam Branch is met 323 betalende leden al vele jaren de grootste ter wereld van de wereldwijde World Ship Society die al in 1946 in Engeland is opgericht.Het omslag van Mooie Schepen en Banen deel vijf.
Van kok tot kapitein

Er zijn in Rotterdam geen rangen of standen. Onder het ledenbestand zitten scheepskoks, kapiteins, scheepswerktuigkundigen, marinemannen, loodsen, vorktruckchauffeurs, oud-directeuren, natte juristen, stuwadoors en zelfs een havenbedrijfsarts.
Vaak wordt onderschat hoeveel échte liefhebbers van zeeschepen de Rotterdamse haven afstruinen. Jong tot oud! Zij, die de vrije tijd vinden om op hun gemak met de camera in havens en aan de Nieuwe Waterweg op stap te gaan om de vele schepen digitaal vast te leggen, hebben soms duizenden situaties op hun pc of extra harde schijven staan.
Via internet wisselen scheepsspotters in alle grote havens hun soms bijzondere foto’s en gegevens uit. In de Rotterdamse haven kunnen ze hun hart ophalen.

Magazine
De Rotterdamse club is zeer actief: zij organiseert maritieme avonden met lezingen, excursies en reizen, en geeft vijf keer per jaar het door de leden gemaakte Rotterdam Branch Magazine uit met allerlei wetenswaardigheden en, met een knipoog naar het verleden, veel (historische) foto’s.
Voorzitter Cees de Keijzer is razend enthousiast. Vanuit zijn appartement in Maassluis aan de Nieuwe Waterweg is hij in staat om met kijkers alles dat voorbij vaart dichtbij te halen en vanaf zijn balkon scherp digitaal te fotograferen.
Sinds 2004 is hij bij het Havenbedrijf Rotterdam gepensioneerd als senior beleidsadviseur maritieme en milieuzaken. Hij is al 55 jaar actief in de scheepvaart. In het kleine wereldje van de haven wordt hij vanwege zijn kennis beschouwd als ‘de keizer’ van de scheepvaart in Rotterdam. Zijn vrouw staat overigens bekend als 'de keizerin'.

Sylvia Tervoort, de enige en echte vrouwelijke bergingsinspecteur ter wereld, thans in dienst van de Koninklijke Boskalis Westminster. Foto: Ries van Wendel de Joode.Activiteiten
Laat de liefhebbers vooral kijken op de site www.wssrotterdam.nl benadrukt hij. Als een ware marketingmanager wijst hij erop dat de mensen hierop al veel informatie kunnen krijgen, maar dat als zij lid worden, zij op vrijwillige basis aan de talloze ‘mooie’ activiteiten kunnen meedoen.
Willen ze ook nog elke maand het Engelstalige informatieorgaan van de World Ship Society dan betalen ze hiervoor extra. ,,We hebben allen één ding gemeen: we houden van schepen en scheepvaart.’’
Voor alle duidelijkheid, de Rotterdamse club is een vereniging zonder commerciële belangen. Haven- en scheepvaartbedrijven kunnen uiteraard wel adverteren in het magazine en mede sponsor zijn bij grote evenementen.
In Rotterdam zijn er naar inschatting van Cees de Keijzer enkele tientallen verwoede scheepsspotters die voortdurend foto’s leveren. Een prachtige plaats is bij de blokkendam aan het eind van de Maasvlakte waar men in de Maasmond dag in dag uit de schepen kan zien in- en uitvaren.

Partyschip
Eenmaal per jaar vaart de club van ‘shipaholics’ een dag lang op een partyschip de hele haven door. Op 2 juli is dat weer het geval. Een hele dag praten over schepen, uiteraard over havenbedrijven en fotograferen met soms de allerduurste en modernste digitale camera’s waarop sommige beroepsfotografen jaloers zouden kunnen zijn.
Aanstaande zaterdag wordt inmiddels al weer het vijfde deel van ‘Mooie Schepen en Banen in de haven van Rotterdam’ gepresenteerd. In het boek staat onder meer beschreven dat in 2015 466,4 miljoen ton is overgeslagen. Een ladingrecord dat is veroorzaakt door 29.122 zeeschepen die over het gehele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten.

De vaste auteurs van deze reeks van vijf boeken, Cees de Keijzer en Hans Roodenburg, schrijven vele wetenswaardigheden over de schepen en banen. De foto’s zijn gemaakt door een team van de WSS Rotterdam Branch en door beroepsfotograaf Ries van Wendel de Joode.

Het boek is vanaf 16 april te koop voor €18,95 in de boekhandel (ISBN 978-94-91354-53-3) of online bij uitgeverij Coolegem Media via www.mooieschepenenbanen.nl

 De Beneluxhaven. Foto: WSS Rotterdam Branch.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties