'Shipaholics' brengen vijfde boek uit

6019-shipaholics-brengen-vijfde-boek-uit (Door onze verslaggever)
Al 25 jaar bestaat de World Ship Society Rotterdam Branch. Deze afdeling is geheel onafhankelijk en de leden worden geacht uit eigen middelen hun contributie te betalen.
Niet declareren dus bij hun werkgever.
De Rotterdam Branch is met 323 betalende leden al vele jaren de grootste ter wereld van de wereldwijde World Ship Society die al in 1946 in Engeland is opgericht.Het omslag van Mooie Schepen en Banen deel vijf.
Van kok tot kapitein

Er zijn in Rotterdam geen rangen of standen. Onder het ledenbestand zitten scheepskoks, kapiteins, scheepswerktuigkundigen, marinemannen, loodsen, vorktruckchauffeurs, oud-directeuren, natte juristen, stuwadoors en zelfs een havenbedrijfsarts.
Vaak wordt onderschat hoeveel échte liefhebbers van zeeschepen de Rotterdamse haven afstruinen. Jong tot oud! Zij, die de vrije tijd vinden om op hun gemak met de camera in havens en aan de Nieuwe Waterweg op stap te gaan om de vele schepen digitaal vast te leggen, hebben soms duizenden situaties op hun pc of extra harde schijven staan.
Via internet wisselen scheepsspotters in alle grote havens hun soms bijzondere foto’s en gegevens uit. In de Rotterdamse haven kunnen ze hun hart ophalen.

Magazine
De Rotterdamse club is zeer actief: zij organiseert maritieme avonden met lezingen, excursies en reizen, en geeft vijf keer per jaar het door de leden gemaakte Rotterdam Branch Magazine uit met allerlei wetenswaardigheden en, met een knipoog naar het verleden, veel (historische) foto’s.
Voorzitter Cees de Keijzer is razend enthousiast. Vanuit zijn appartement in Maassluis aan de Nieuwe Waterweg is hij in staat om met kijkers alles dat voorbij vaart dichtbij te halen en vanaf zijn balkon scherp digitaal te fotograferen.
Sinds 2004 is hij bij het Havenbedrijf Rotterdam gepensioneerd als senior beleidsadviseur maritieme en milieuzaken. Hij is al 55 jaar actief in de scheepvaart. In het kleine wereldje van de haven wordt hij vanwege zijn kennis beschouwd als ‘de keizer’ van de scheepvaart in Rotterdam. Zijn vrouw staat overigens bekend als 'de keizerin'.

Sylvia Tervoort, de enige en echte vrouwelijke bergingsinspecteur ter wereld, thans in dienst van de Koninklijke Boskalis Westminster. Foto: Ries van Wendel de Joode.Activiteiten
Laat de liefhebbers vooral kijken op de site www.wssrotterdam.nl benadrukt hij. Als een ware marketingmanager wijst hij erop dat de mensen hierop al veel informatie kunnen krijgen, maar dat als zij lid worden, zij op vrijwillige basis aan de talloze ‘mooie’ activiteiten kunnen meedoen.
Willen ze ook nog elke maand het Engelstalige informatieorgaan van de World Ship Society dan betalen ze hiervoor extra. ,,We hebben allen één ding gemeen: we houden van schepen en scheepvaart.’’
Voor alle duidelijkheid, de Rotterdamse club is een vereniging zonder commerciële belangen. Haven- en scheepvaartbedrijven kunnen uiteraard wel adverteren in het magazine en mede sponsor zijn bij grote evenementen.
In Rotterdam zijn er naar inschatting van Cees de Keijzer enkele tientallen verwoede scheepsspotters die voortdurend foto’s leveren. Een prachtige plaats is bij de blokkendam aan het eind van de Maasvlakte waar men in de Maasmond dag in dag uit de schepen kan zien in- en uitvaren.

Partyschip
Eenmaal per jaar vaart de club van ‘shipaholics’ een dag lang op een partyschip de hele haven door. Op 2 juli is dat weer het geval. Een hele dag praten over schepen, uiteraard over havenbedrijven en fotograferen met soms de allerduurste en modernste digitale camera’s waarop sommige beroepsfotografen jaloers zouden kunnen zijn.
Aanstaande zaterdag wordt inmiddels al weer het vijfde deel van ‘Mooie Schepen en Banen in de haven van Rotterdam’ gepresenteerd. In het boek staat onder meer beschreven dat in 2015 466,4 miljoen ton is overgeslagen. Een ladingrecord dat is veroorzaakt door 29.122 zeeschepen die over het gehele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten.

De vaste auteurs van deze reeks van vijf boeken, Cees de Keijzer en Hans Roodenburg, schrijven vele wetenswaardigheden over de schepen en banen. De foto’s zijn gemaakt door een team van de WSS Rotterdam Branch en door beroepsfotograaf Ries van Wendel de Joode.

Het boek is vanaf 16 april te koop voor €18,95 in de boekhandel (ISBN 978-94-91354-53-3) of online bij uitgeverij Coolegem Media via www.mooieschepenenbanen.nl

 De Beneluxhaven. Foto: WSS Rotterdam Branch.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties