Schenken aan kleinkind via omweg

5588-schenken-aan-kleinkind-via-omweg (Door Hans Roodenburg)
Te weinig ouderen beseffen dat als zij flinke schenkingen willen doen aan hun kleinkinderen zij dat uit fiscale overwegingen het best eerst kunnen doen aan hun eigen kinderen die dat vervolgens aan hun eigen kinderen schenken. De schenkings-vrijstelling in de belastingen aan kleinkinderen bedraagt ‘slechts’ € 2111 in 2015, terwijl je de eigen kinderen belastingvrij 5277 euro mag schenken.
Ruim 3000 euro per jaar méér dus! Dat bedrag mogen ouders weer aan een eigen kind – dus kleinkind van opa en oma - fiscaalvrij geven.

Regels
Eenmalig ligt de schenking aan het eigen kind zelfs veel hoger als het niet ouder dan 18 jaar is en jonger dan 40 jaar. In dat geval geef je dus in feite ook een deel aan je eigen kind. Voorts zijn er nog schenkingsregelingen voor kinderen die een eigen huis aanschaffen of de hypotheeklasten daarvoor willen verminderen.
Er zijn ook grootouders die om een of andere reden niet aan het eigen kind willen geven maar wel aan het kleinkind. Voor hen is het raadzaam om zich te verdiepen in de andere mogelijkheden omdat vaak ouders eigenlijk ook over het spaargeld van hun kind onder de achttien jaar kunnen beschikken.
Mochten deze ouders boven de heffingsvrijstelling voor vermogen (in 2015: 21.330 euro per persoon) uitkomen dan betalen ze echter wel weer 1,2 procent aan de fiscus in box 3 (peildatum per 1 januari). Het is dus zaak voor hen een bedrag op een langlopende renterekening voor de kleinkinderen te zetten want dan krijgt men al gauw meer rente dan 2 procent. Dan houdt men (als ouders) er toch nog minstens 0,8 procent aan over.

De schenkingsvrijstelling in de belastingen aan kleinkinderen bedraagt ‘slechts’ € 2111 in 2015, terwijl je de eigen kinderen belastingvrij 5277 euro mag schenken.Verdiepen
De fiscale aspecten van sparen voor kinderen en kleinkinderen zijn erg groot. Grootouders en ouders zien vaak door de bomen het bos niet meer. Het vergt wel enige verdieping erin.
De echt rijke ouders openen voor hun kind een beleggingsrekening maar daaraan kleven risico’s van laag tot hoog. We hebben al eens eerder geschreven dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn en hooguit het risico moet nemen van wereldwijde beleggingsfondsen. Met de toekomst van een kind kun je niet gaan gokken. Doe dat dan zelf!
Er zijn overigens mogelijkheden genoeg voor langdurig sparen door ouders en grootouders, bijvoorbeeld voor de studie van een kind als het de middelbare school heeft afgerond. Veel hangt echter af van de afspraken die tussen de ouders en grootouders worden gemaakt.
Zo kun je kinderen vanaf 12 jaar alvast leren meer op eigen benen te staan en geldzaken bijbrengen. Ze krijgen zelfs dan al een betaalpas en een App waarbij hun ouders toezicht blijven houden en kunnen ingrijpen wanneer het nodig is.
Iedere grote bank biedt een veelheid aan spaarrekeningen voor kinderen en kleinkinderen. Hoewel het handigste is om dat te doen bij de eigen bank, verdient het aanbeveling om rentes (op langere termijn) met elkaar te vergelijken. Een richtlijn: het wordt pas echt interessant als de jaarrente meer dan 0,2 procent verschilt.

Meer opties
Om het nog ingewikkelder te maken zijn er eveneens opties mogelijk indien bij later inzien de ouder of grootouder toch niet wil schenken aan het kind tot 18 jaar. Na die leeftijd is het kind eigenlijk ‘vrij’ om over de eigen spaarrekening te beschikken. Kortom, er zit dus erg veel vast aan spontane schenkingen aan het kind. Alleen in harmonieuze families zal het gesmeerd gaan.

Er zijn overigens mogelijkheden genoeg voor langdurig sparen door ouders en grootouders, bijvoorbeeld voor de studie van een kind als het de middelbare school heeft afgerond. Foto: ABN-AMROMaar oh wee als de grootouders of ouders denken ‘ik heb nog een leuk spaarpotje voor mijn kinderen of kleinkinderen en ik ga dat gebruiken voor een (luxe?) uitgave’. Hoe betreurenswaardig ook, maar u moet ze de kost geven die dat doen zonder dat dit bitter noodzakelijk is!
Voor schenkingen voor aflossing van een hypotheek of de aankoopkosten van een huis – aan wie dan ook - was er vorig jaar (tot 31 december 2014) de eenmalige mogelijkheid om maximaal 100.000 euro belastingvrij te geven. Er was daarvoor géén bewijsakte nodig van een notaris, maar wél schriftelijke stukken dat het bedrag werkelijk is besteed voor het huis.

Fiscaalvrij
Wat niet iedereen weet; aan eigen, stief- of pleegkind kun je als ouders nog steeds fiscaalvrij 52.752 euro (dit jaar) schenken ten behoeve van de eigen woning of voor een ongebruikelijk dure studie. Dat het voor het huis of de hypotheek van het kind is gebruikt, moet natuurlijk wel kunnen worden aangetoond. Hiervoor is niet speciaal een notarisakte nodig maar het kan bij twijfel wel helpen omdat beide partijen die moeten onderteken. Mocht het kind het geld voor andere doeleinden dan het eigen huis gebruiken, dan draait het op voor de schenkbelasting (bij een schenking van ruim 50.000 euro altijd nog ruim 5000 euro).

Cru genoeg kun je beter eerst gewoon doodgaan dan bij leven al schenken aan je kleinkinderen. Na overlijden is de vrijstelling van erfbelasting aan kleinkinderen ruim 20.000 euro. Maar dan is er wel een testament nodig waarin is bepaald dat kleinkinderen meedelen in de erfenis.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties