Havenman 2014: hulde en reflectie

5307-havenman-2014-hulde-en-reflectie (Door Hans Roodenburg)
Bijna iedereen die wat voorstelt in de Rotterdamse haven was op maandagavond (12 januari 2015) aan boord van het partyschip Smaragd 2 aanwezig bij de huldiging van managing director Harold Linssen van Keppel Verolme tot ‘Havenman van het Jaar 2014’. Terecht is hij gekozen want de scheepswerf voor verbouwingen, reparaties en onderhoud, kortweg dé offshore-werf van Rotterdam, is niet weg te denken uit de Botlek.

In de jaren ’70 en beginjaren ’80 werden daar onder de hoede van wijlen Cornelis Verolme de grootste mammoettankers ter wereld gebouwd.

Uiteraard werd met een glas champagne de benoeming van Harold Linssen (m) gevierd. Links naast hem zijn vrouw en daarnaast de voorzitter van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar, Frank de Kruif. Rechts burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met zoals het een moslim betaamt een glas jus d’orange. Foto HRO Portretje Harold Linssen bij inleiding: Foto Keppel VerolmeNuchter
Linssen bleef onder dit huldebetoon vrij nuchter in de ongedwongen sfeer waarin met het glas in de hand en met het traditionele ‘captains dinner’ de grootse Rotterdamse maritieme historie werd besproken. ,,Och, je moet een beetje geluk hebben om in die functie te komen,’’ zei hij.
Overigens, voor de jonge aankomende havenwerkers: het Rotterdamse havengebied biedt werk aan ruim 90.000 mensen. Sommigen beweren zelfs dat het er met de hele regio erbij meer dan 150.000 zijn die op een of andere manier direct bij de maritieme wereld zijn betrokken.
Met Linssen wordt er een traditionele techneut – hij heeft een studie werktuigbouw in Eindhoven gedaan – in de haven geëerd. Eigenlijk op het juiste moment want de behoefte aan technische mensen blijft groot. Volgens Linssen is het aantal organisaties dat zich hiermee bezig houdt ‘te veel en te divers’. Dat kan en dat moet volgens hem efficiënter.

Geschiedenis
Hij schetste nog even de geschiedenis van Keppel Verolme in de Botlek. Na Cornelis Verolme en het mislukte avontuur van Rijn-Schelde-Verolme (RSV) is de vermaarde werf nog een jaartje in handen geweest van ‘bedrijvendokter’ Joep van den Nieuwenhuyzen die haar vervolgens heeft verkocht aan de internationale industriegroep Keppel in Singapore.

Tegelijkertijd met de happening van de Havenman van het Jaar was het grootste containerschip ter wereld, de CSGL GLobe van China Shipping Container Line (19.100 TEU), in de haven. Er zullen de komende jaren nog vele anderen en grotere volgen. Foto: KotugKeppel had eerder overigens al zaken gedaan door de overneming van Verolme Brazilië, de eerste internationale sprong van Cornelis Verolme. Met recht kan dus gesteld worden dat de Singaporezen een deel van het voormalige RSV-concern hebben bemachtigd en met succes hebben voortgezet.
Harold Linssen is de 34ste Havenman van het Jaar, een onderscheiding die sinds 1981 bestaat en destijds is ingesteld door de voormalig Rotterdamse Havenpersclub Kyoto. De onafhankelijke maritieme en havenjournalisten maakten er elk jaar een sport van om in soms heftige vergaderingen, waarin de meningen nogal botsten, de havenman van het jaar te kiezen.

Opgeheven
Havenpersclub Kyoto is in 2011 opgeheven bij gebrek aan voldoende gespecialiseerde maritieme journalisten bij dagbladen. Sindsdien wordt deze titel gegeven door een jury van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar waarin onder meer zitten enkele onafhankelijke journalisten, haventalenten, sponsoren en havenautoriteiten.
De vraag is wanneer de verkiezing van Havenman/vrouw van het Jaar zichzelf overleeft. Het aantal ‘uitverkorenen’ is niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland sterk gegroeid. De inflatie in jaaronderscheidingen neemt toe. Alleen al in Rotterdam zijn er talloze. Van de Persprijs Rotterdam, de Rotterdammer van het Jaar tot aan het Jong Haventalent. En nog vele en vele meer.

Traditioneel gingen de aanwezige havenmannen op een groepsfoto. Slechts één keer is er een havenvrouw van het jaar benoemd: directeur Cruiseport Rotterdam Mai Elmar in 2004. Foto Gerrit de Boer.

In het eerste jaar (1981) was de verkiezing van ‘Havenman van het Jaar’ (op één na waren het allen mannen) nog vrij uniek. Je wordt tegenwoordig in Rotterdam bijna afgerekend op het feit dat je nog geen ‘prijs’ hebt gekregen. Of, zoals samengevat een paar belangrijke aanwezigen bij de huldiging van de Havenman van het Jaar ‘off the record’ zeiden: ,,Het wordt weer tijd dat mensen gewoon hun werk goed doen en zij alle verdiende waardering krijgen van hun (naaste) collega’s.’’

Ontwikkeling
Een verstandige opmerking. Maar in 2015 zal er wel weer een nieuwe ‘Havenman/vrouw van het Jaar’ opstaan en worden gehuldigd. Want het havengebied blijft zich sterk ontwikkelen. Het enige waar wij ons zorgen over maken is het gebrek aan belangstelling onder de slecht geschoolde stadsjongeren en bij de algemene media die prioriteit geven aan andere publicaties.
Harold Linssen volgt Raymond Riemen van de Broekman Group op die in 2013 Havenman van het Jaar werd.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties