Uitstel bouw European China Centre

5164-uitstel-bouw-european-china-centre (Door Hans Roodenburg)

Ronkend werd het al in 2009 aangekondigd: het European China Centre aan de Rijnhaven in het, qua kantoren, winkels en appartementen, zeer attractieve Kop van Zuid. De bouw is echter helemaal stilgevallen. Alleen het fundament en het begin van een parkeergarage is tot nu toe gelukt.

De tegenwoordige aandeelhouders Volker Wessels Vastgoed (VWV) en de Chinese ontwikkelaar Shanghai Construction Group proberen het volgende grote project van tientallen miljoenen euro’s – er is zelfs al gesproken van honderd miljoen - op Zuid na bijna vijf jaar besluiteloosheid weer op gang te trekken.


ECC en Volker Wessels Vastgoed willen er weinig over kwijt. ,,Over enkele maanden moet u maar contact opnemen. Dan weet ik misschien meer,’’ zegt een woordvoerder van de bouwgroep Volker Wessels.

De bouw van het European China Centre is helemaal stil gevallen. Alleen het fundament en het begin van een parkeergarage is tot nu toe gelukt. Foto: Rinus Vuik

Hard bezig
Stadsontwikkeling Rotterdam laat inmiddels weten ook niet veel te kunnen zeggen, maar dat men hard bezig is met de partners het project vlot te trekken. De prijs voor de grond zou inmiddels al betaald zijn. Stadsontwikkeling heeft alle baat bij de ontwikkeling van de kantoren, appartementen, winkels, een hotel en restaurants in dit deel van de stad.
Het ECC zou de toegangspoort (een van de vele) voor China naar Europa moeten worden. ,,De combinatie van ‘the best of both worlds’ zal het European China Centre een ideale ontmoetingsplaats voor Oost en West bieden. Slechts 45 minuten rijden naar de internationale luchthaven Schiphol en gelegen aan de grootste haven van Europa,’’ zo schrijft het ECC op zijn site, wervend zoals alleen maar projectontwikkelaars kunnen doen.
De kantoren zouden vooral bedoeld zijn voor bedrijven die iets met China hebben. Er zouden 45 luxe winkels komen, die ook al gericht moesten zijn op Chinese handel en producten. Daarnaast zouden 110 luxe appartementen en maisonnettes beschikbaar komen. En iedere projectontwikkelaar denkt tegenwoordig meteen ook aan een hotel (in dit geval 193 luxe kamers) en oosterse restaurants.

Onzeker
Wat hiervan terecht zal komen is onzeker. Verwacht wordt dat het project heel anders gaat worden, als het al van de grond komt. Anders zit Rotterdam opgescheept met weer een blunder in projectontwikkeling.
Het ECC heeft toch al te kampen met vallen en opstaan. Een van de oorspronkelijke investeerders, een Belgische financieringsgroep, heeft zich teruggetrokken. Het probleem is ook dat je een dergelijk bouwproject niet in fases kunt uitvoeren. Alle leegstand betekent kosten voor de (particuliere) investeerders waarvan het maar de vraag is of zij die op langere termijn door verkoop en verhuur terugverdienen. Soms verdien je goud met projectontwikkeling, soms zit je met enorme lasten (rente op grote bankfinancieringen) en verliezen opgescheept.

Een indruk van een deel van de plannen zoals het European China Centre er dit jaar uit had moeten zien.

Stadsontwikkeling Rotterdam kan niet aangeven hoeveel (luxe) appartementen op de Kop van Zuid nu te koop staan. Onze inventarisatie geeft al aan dat in de buurt van het ECC het om honderden gaat bij onder andere De Rotterdam, De Maas, en de woontoren van Boston Seattle op de Wilhelminapier. In koopprijzen (soms is huren mogelijk) variërend van 250.000 euro tot zelfs meer dan een miljoen.

Aardige locatie
Hoewel de koopmarkt voor appartement ook in Rotterdam aantrekt, is het maar de vraag of nieuwbouw van ECC voldoende kopers zal trekken. Het hangt uiteraard van de prijzen, kwaliteit en inrichting af. De locatie is op zichzelf best aardig (wie kent niet het vroegere Santos- en Steinweg-complex op Katendrecht?). Maar of dat laatste voldoende is, is maar de vraag. Het zal ons niet verbazen als de definitieve bouw pas over een paar jaar doorgaat en in welke vorm weten we niet.
Inzage in de contracten en benodigde vergunningen, zoals die Stadsontwikkeling Rotterdam met de investeerders heeft gedaan - bijvoorbeeld wanneer en tegen welke prijs de dienst de grond kan terugkopen en voor een ander doeleinde gebruiken - hebben we niet.

Het project van circa 100.000 vierkante meter aan diverse gemengde functies had al dit jaar klaar moeten zijn.

Francis H. :
@Dirk en Hans:

Jullie laten zo wel goed blijken, dat jullie a. niet goed lezen, b. de strekking van dit artikel niet vatten, c. Dirk een niet terzake doend foutje van de schrijver belangrijker vindt dan het feit dat het ECC, een project van € 100 miljoen al opgeleverd had moeten zijn!
Wij, Rotterdammers hebben het recht om geinformeerd te worden/zijn over de gigantische stagnatie, en het wellicht niet doorgaan van, de reeds, in een aflevering van het tv nieuwsprogramma Nieuwsuur (presentatie door Toine Huis)in 2010(!!!!) bouw van een complex dat de economische betrekking tussen Europa en China moet bevorderen!
Dit artikel van Hans Roodenburg legt wel degelijk iets bloot, en gaat m.i. een vervolg krijgen, als ECC BV, investeerders, en andere belanghebbenden, alsmede Stadsontwikkeling, blijven liegen over waarom de bouw is stilgelegd, en verder zwijgen over het hoe en waarom.
Dit is een van uitstekende kwaliteit zijnde nieuwsgaring heren!
Slaap maar verder, en blijf maar kankeren: waarop????

dinsdag 07 okt 2014

Dirk :
Wat een dramatisch slecht stuk wat kant nog wal raakt. Als je als schrijver niet eens weet dat gebouw De Maas een kantoortoren van Rijkswaterstaat is en er dus helemaal niet in gewoond kan worden én wanneer je de torens Boston en Seattle erbij haalt waarvan de bouw pas net is begonnen dan ben je geen knip voor de neus waard.

dinsdag 07 okt 2014

Hans :
Wat een onaangenaam geschreven stuk tekst. Weinig tot geen inhoud, maar wel een soort van mening die er schreeuwerig doorheen schemert. Ik zou zeggen, ga je eerst eens verdiepen in het project, of schrijf niks als er niks te melden is.

Ik schat in dat de schrijver gepensioneerd is of in ieder geval de pensioenleeftijd al bereikt heeft, licht gefrustreerd en over het algemeen tegen veranderingen in zijn omgeving. Een type persoon wat helaas veel de kop opsteekt nu de babyboomers en barricadegeneratie gepensioneerd beginnen te raken. Daar gaan we Rotterdam helaas niet mee naar een hoger niveau tillen.

maandag 06 okt 2014

Francis H. :
De €100 miljoen berekende bouwsom van dit project zal in grote mate worden overschreden.
Een dergelijke vertraging, waarin besluiteloosheid de grote boosdoener is, en het terugtrekken van een Belgische investeerder, zouden wel eens de doodsteek in het realiseren van het ECC kunnen leiden.
Een kapitale blunder zit er voor Stadsontwikkeling, en ook voor de eens goed bedoelende investeerders, dik, ja, heel dik in!
Blijven volgen deze farce, want wie weet gaan er koppen rollen!

maandag 06 okt 2014

Wim :
Laat Rotterdam daar maar een mooi Museum neerzetten op deze AAA TOPTOPTOP locatie.Waar een wil is is een weg.

donderdag 02 okt 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over: