In Rotterdam wordt het geld verdiend

4440-in-rotterdam-wordt-het-geld-verdiend (Door Hans Roodenburg)

In Rotterdam wordt het geld verdiend; in Amsterdam wordt het uitgegeven. Deze wat overdreven gestelde uitdrukking is door bestuursadviseur en ondernemer Johan Schaberg enigszins handen en voeten gegeven. Dat deed hij nogal ironisch in een opinieverhaal in NRC Handelsblad, de in Rotterdam geboren krant die nota bene eind vorig jaar verhuisde van de ‘werkstad’ Rotterdam naar het mediacentrum van Nederland, Amsterdam.


,,Waarom slaagt Amsterdam er telkens opnieuw in een overmaat aan Haagse gelden naar zich toe te trekken?’’ vraagt hij zich af. Zijn eigen antwoord: ,,de onevenredige zware vertegenwoordiging van Amsterdam in politiek Den Haag.''

Aanleg Amsterdamse Noord-zuid Metrolijn kost iedere Nederlander minimaal 90 euro. Foto: iAmsterdam. (Bij de inleiding: Johan Schaberg. Videostill: The Project Network).

Cijfers
Een paar snelle cijfers van hem. Amsterdam maakt met 790.000 inwoners 4,7 procent van de Nederlandse bevolking uit. Zestien leden van de Tweede Kamer (ruim 10 procent) wonen in Amsterdam. Vier ministers en staatssecretarissen hebben er hun huis staan.
Grappig: ,,Het is begrijpelijk dat deze Kamerleden en bewindslieden zich nauwer betrokken voelen bij Amsterdamse dan Groningse onderwerpen. Al is het alleen maar omdat ze zich een beeld kunnen vormen van wijken en straten waar iets moet gebeuren,’’ schrijft hij.
Dat er Haags geld naar Amsterdam vloeit om het Rijksmuseum opnieuw in te richten is volgens hem te verdedigen als een nationaal belang. Overigens kost de vernieuwing van het Rijksmuseum miljarden, maar daarover is en was in het verleden veel minder te doen dan over de grote miljardenprojecten voor verbetering van de infrastructuur in Rotterdam (Maasvlakte 2 en Betuwelijn). Als het aan sommige (linkse) populariteitspartijen had gelegen was dat geld gestoken in verhoging van de minimumuitkeringen of in andere verzachtingen van lastenverzwaringen voor de burgers.

Vergelijking
Hilarisch is de vergelijking van Schaberg over het Amsterdamse ‘metrolijntje’ van amper 10 kilometer. ,,Dat moet ruim 3 miljard euro kosten, waarvan de helft voor rekening van het rijk. Dat is 90 euro uit de portemonnee van elke Nederlander, en voor iedere Amsterdammer bijna 2000 euro erin. Iets doen ze goed, die Amsterdammers. Terwijl de arme mensen in Noord-Groningen, waar het gas vandaan kwam waarmee al die luxe is betaald, het nakijken hebben door de scheuren in hun verzakkende muren.’’

Vernieuwing van de zeesluis naar Amsterdam lijkt geen landelijk economische reden te hebben. Foto: Haven-AmsterdamEr is volgens hem weliswaar geen officieel districtenstelsel in Nederland, maar Amsterdam is met afstand het grootste en zwaarst vertegenwoordigde district. Op deze Rotterdamse site vinden we dit natuurlijk prachtig om dat eens duidelijk te lezen. We hoeven er alleen maar aan toe te voegen dat voor belangrijke landelijke beeldvorming de media – radio/tv en bijna alle landelijke dagbladen – ook al een Amsterdamse teneur hebben.

Eeuwige ‘ strijd’
Schaberg noemt zelfs een schril voorbeeld met betrekking tot de eeuwige strijd Rotterdam versus Amsterdam. De voorgenomen vergroting en vernieuwing van de grote zeesluis in Amsterdam (kosten thans nog geraamd op 848 miljoen euro). Een half miljard komt voor rekening van het rijk.
,,En waarom?’’ stelt hij serieus. ,,Een haven heeft een beperkt eigen economisch stuwvermogen. Het achterland bepaalt wat er wordt verdiend. Dat is West-Europa, en Rotterdam, Antwerpen en Hamburg zijn de natuurlijke aanvoerhavens voor dat gebied. Er is geen rederij extra die deze kant uitkomt omdat Amsterdam grotere zeeschepen kan ontvangen. Volume dat straks naar Amsterdam gaat.’’

Zelfs de Betuwelijn begint nu al werkgelegenheid op te leveren. Foto: Provincie Zuid-Holland

Bezuinigen
Mooier en beter zouden wij het niet kunnen opschrijven. Als er bezuinigd moet worden op het ministerie van Infrastructuur en Milieu rept er volgens Schaberg niemand over de voor de hand liggende mogelijkheid een half miljard te besparen door de Amsterdamse sluis te schrappen.
Raadselachtige politieke besluiten noemt hij het. ,,Tenzij het te maken heeft met de overmatige vertegenwoordiging van het ‘kiesdistrict’ Amsterdam in de rijksoverheid.’’

Rest ons eraan toe te voegen dat miljardenprojecten als Maasvlakte 2 én de Betuwelijn – beide ter versteviging van de Rotterdamse haven – naar het zich laat aanzien uiteindelijk veel geld en nu al werkgelegenheid opleveren.
Maar daarover hebben we op deze site al herhaaldelijk geschreven.

Jeroen Waardenburg. :
Ach het mooiste van A.dam is toch de laatste trein naar Rotterdam.CITAAT.

INDERDAAD!!!!!

woensdag 09 aug 2017

Jan Tak :
Me druk maken Jeroen? Dat's toch niet de stijl voor een nuchtere Rotterdammer :-)
Ik vind het slechts humor die A.dammers die hier zo fel van leer trekken, tja dat soort neuroten krijg je als je iedere dag een uur eerder je bed uit moet omdat je anders geen parkeerplaats kan vinden.

Ik heb ook Amsterdamse kennissen en als je die jongens laat zien dat Rotterdam gewone mensen zijn maar dan zonder kapsones, dan komen ze wel los met de verhalen over bezopen studentjes op bierfietsen, Engelsen die vragen naar het hennepmuseum, Amerikanen voor het seksmuseum met plaatjes uit de Candy van 40 jaar geleden en giechelende provincialen in groepen voor de Bananenbar.
Je hoort het niveau is hoog :-0

De NRC heeft ooit GPS trackers aan toeristen uitgedeeld en 80% bleek niet verder te komen dan het traject Centr.Station - Bloemenmarkt met als hoogtepunt telkens de Wallen.
Ach het mooiste van A.dam is toch de laatste trein naar Rotterdam.

woensdag 09 aug 2017

Jeroen Waardenburg. :
Ach Jan maak je toch niet druk om dat dorp Amsterdam wat is het nou eigenlijk oude huizen lang brede sloten die ze grachten noemen, en de rest wat jij al noemden in jou bijdrage.

Een Amsterdamse taxi chauffeur een jonge vent die (zou je niet verwachten ) nog belezen was ook zei is tegen ons toen hij vroeg waar wij vandaan kwamen Rotterdam dus.Rotterdam is een echte stad een Metropool hier in Amsterdam is het maar behelpen.

Rotterdam vele werelden!!!!!

woensdag 09 aug 2017

Jan Tak :
Eigenlijk best goed dat deze l.l290 dit artikel nog eens naar boven haalt, de inhoud is nog steeds actueel. Alleen al die foto van de Noordersluis in IJmuiden :-) met een beetje vaseline past het net, een lachertje als het niet zoveel had gekost en dan zijn verdomme die nieuwe sluisdeuren nog uitbesteed aan Zuid-Korea.
Het was goedkoper geweest om de wallen te verplaatsen naar IJmuiden want laten we eerlijk zijn; die toeristen komen naar Amsterdam om zich op de Wallen te vergapen aan het verval van het seksueel moraal aldaar waarin Oost-Europese slavinnen worden misbruikt, om zich te laten rippen door Oost-Europeesche zakkenrollers en dan vervolgens in de bus naar Volendam te stappen.
Bij nader inzien, goed dat ze hier niet komen :-)

woensdag 09 aug 2017

Johnny van Amstel :
Beste Huub en Francis, wat een jaloezie en afgunst hebben jullie ten op zichte van onze hoofdstad! Amsterdammers vinden Rotterdammers wel grappig met dat pauper accent. Schuimbekkende Kuipfans. Misschien is de ArenA niet het mooiste stadion van de wereld, maar die bouwval van jullie is gewoon lachwekkend. Ook daar wordt het meeste geld verdient... Ruim 100 miljoen in kas. Wij gunnen jullie zelfs een keer het kampioenschap, maar niet zeuren als het weer niet lukt hè. Laatste keer was toch vorige eeuw... Toen hadden we de gulden nog! Havenslaven de mazzel, enne blijven schuiven met die dozen he.

dinsdag 02 sep 2014

Henk oud-Rotterdammer :
Francis: DWDD heeft niets met Hilversum te maken. De uitzendingen worden gemaakt in de Westergasfabriek. Evenals Pauw en Witteman. RTL Late Night wordt opgenomen in Hotel Americain... in Amsterdam! IDFA/Amsterdam etc. etc., en ja, alle artiesten komen tegenwoordig in de Ziggodome. En als internationale artiesten al eens een optreden in Rotterdam hebben overnachten ze in de hoofdstad. Opium/Amsterdam. Greenpeace/Amsterdam, WorldPressFoto/Amsterdam etc. etc., alle banken op de Rabo na zitten in Amsterdam en 4x zoveel advocaten op de Zuidas. Even naar jouw nivo... GTST wordt opgenomen in de studio's in Amsterdam. Huub: pro 020 in een regel met anti-Rotterdam zegt mij genoeg... niet objectief dus. Calimero XL. En zo mooi zijn die gebouwen in Rotterdam niet... Markthal en CS zijn architectonisch gezien 2 gedrochten, maar als jullie er blij mee zijn... Rotterdam doodzwijgen?? Misschien zijn jullie niet zo belangrijk als jullie zelf denken. Dozen verplaatsen levert de economie niet zo veel op. Feiten!!!

donderdag 05 dec 2013

Francis H. :
Factcheckers: het meten van een economisch belang moet je niet zoeken in het vergelijken van het aantal behaalde kampioenschappen van twee voetbalclubs.Het woord Amsterdam krijg ik best wel uit m'n strot, steden benoemen d.m.v. het gebruik van tel.netnr. is belachelijk.
Rotterdammers moeten inderdaad de hoofdstad laten voor wat ze is: een groot dorp met heel veel slootjes, met architectonische wangedrochten w.o.: 1. De Arena, een gigantische frituurpan, geen echt voetbalstadion, maar een grote overdekte amusementshal waarin zo nu en dan een voetbalwedstrijd plaatsvindt, 2. de Ziggo Dome, een fantasieloze vierkante bak die naadloos aansluit aan het onder 1. genoemde bouwwerk.
Amsterdam zou meer naar de fantasierijke architectonische hoogstandjes in Rotterdam moeten kijken w.o. het nieuwe CS,en kennisnemen van een uitstekend metronet. In Amsterdam de woorden, in Rotterdam de daden.
Hier wil ik het wat mij betreft bij laten.

donderdag 04 apr 2013

roberto timero :
Ik was tijdens mijn reacties in de veronderstelling dat we het over de twee havens van Nederland hadden? En het belang daarvan voor de economie van het land!

zaterdag 30 maart 2013

Elizabeth Galms :
Nee, weer mis! Zoveel belasting zullen al die uitkeringstrekkers uit Rotterdam niet betalen. Feit: de meeste laageschoolden wonen in de gemeente Rotterdam... Echter de hogeropgeleiden en afgestudeerde Rotterdammers willen maar een ding: zo snel als mogelijk naar Amsterdam verhuizen. Wie wil er tenslotte in een secondsyndrome stad leven?

zaterdag 30 maart 2013

roberto timero :
Ach ja, de Zuidas... zit daar niet een aantal bedrijven dat nauwelijks belasting betaalt en waarvan enkelen de laatste tijd met 'ons aller' belastinggeld overeind wordt gehouden?

vrijdag 29 maart 2013

Julia Wanders :
In Amsterdam-Zuid heb je geen grachtenpandjes. En op de Zuidas wordt het echte grote geld verdient... Hoezo grachtenpandjes? Exportomzet? Omzet zegt niets over winst! Hoezo details? Gaaaaaap!!

donderdag 28 maart 2013

roberto timero :
Niet te veel kakelen over details. In de haven van Rotterdam wordt in hoofdzaak de exportomzet van Nederland gerealiseerd. De haven van Amsterdam en de zogenaamd zo noodzakelijke vernieuwing van de zeesluis naar Amsterdam is in dat licht 'apenootjes' en dus flauwekul. Daar gaat dit artikel over.
En dat al die kapitalen verdienende BN-ers in die Amsterdamse grachtenpandjes bij elkaar kruipen heeft natuurlijk niets met onze economie te maken.

dinsdag 26 maart 2013

Factcheckers :
@Huub Dams... totaal doodzwijgen van het woord 'Rotterdam'... ehhh, misschien doet Rotterdam er gewoon veel minder toe dan Amsterdam. In Amsterdam vinden ze Utrecht en Den Haag even belangrijk; en niet te vergeten Eindhoven. Daar je de term 020 gebruikt zegt al genoeg! Is dat ook geen maniertje om het woord Amsterdam maar niet uit te hoeven spreken?! anti-Rotterdam-gevoel???? Het boeit de Amsterdammers helemaal niet wat er in Rotterdam gebeurt, omdat er niet zoveel gebeurt wat interessant is. Jullie vergeten nog even te melden dat bijna iedere BN-er in Amsterdam woont... dat zal toch wel een reden hebben of nie? Rotterdammers hebben een gigantisch minderwaardigheidsgevoel ten op zichte van onze hoofdstad. En terecht! Ajax 31x landskampioen; FR slechts 14x. Om maar wat te noemen... Francis: even over de Ziggo Dome... Google even de ware reden voordat je je gal/calimero uitbraakt! Ook dat het geld zogenaamd in Rotterdam verdient wordt is NIET WAAR! Feiten mensen! Amsterdam 14% BNP en Rdam 8% BNP. Jankerds!

maandag 25 maart 2013

Francis H. :
Ik ben het met Huub Dams eens: Rotterdam, notabene de graanschuur van de BV Nederland, delft keer op keer het onderspit, vooral in het Hilverumse! Een programma als DWDD bijv. heeft m.i. een veel te hoog Amsterdam gehalte. Ik heb moeten constateren dat bijv. een hoogstaand cultureel gebeuren als het Rotterdams Internationaal Filmfestival totaal geen aandacht in dit programma heeft gekregen.
Ook het NOS journaal is karig met het brengen van nieuws uit Rotterdam, en belangrijke zaken met een hoog nieuwsgehalte worden te kort belicht. In Studio Sport idem dito: Ajax wint, en het halve programma gaat hier over, tenzij Ajax verliest(pijnlijk dus), want dat is dan een reden om ruimte te geven aan de concurrenten, aan verlies kan je maar beter aan voorbijgaan.
De Ziggo Dome moest er komen, dit uit jaloezie t.o v. Ahoy, en alles waar Rotterdam goed in is, moet door 020 worden overtroefd. Amsterdam laat een wind en iedereen duikt erop! Bah!!
Geen wonder dat ik de schurft heb aan 020, de arroganste kliek van Nederland

vrijdag 08 maart 2013

Huub Dams :
Die pro Amsterdam houding (bijna spreekwoordelijk) in de politiek, bij de publieke omroep, in de kranten, bij TV progamma's, de radio, de sport etc. etc. daar heb ik het nog niet eens over. Wat écht storend is, dat die pro 020 houding meestal samengaat met een anti-Rotterdam-gevoel. Daarin gaan ze héél ver en dát zie je overal in terug... Vaak in een totaal doodzwijgen van het woord 'Rotterdam', het negeren van alles wat met Rotterdam te maken heeft en ja, zélfs het manipuleren van nieuwsberichten... om maar niet 'bij Rotterdam uit te hoeven komen'. Ik durf te beweren dat het pathologische vormen heeft aangenomen!

donderdag 07 maart 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties