Rembrandt in Rotterdam

5709-rembrandt-in-rotterdam (Door ManuelKneepkens)
Het Rijksmuseum te Amsterdam zocht een dynamische directeur. Ja, dan kom je al gauw uit op… een Rotterdammer! Wim Pijbes werd het, de directeur van de Kunsthal. De gevolgen van diens benoeming blijken verbluffend.

Zo wist de president van de VS Barack Obama niet hoe gauw hij naar het Rijksmuseum moest komen… om er met Wim Pijbes op een selfie voor de Nachtwacht te gaan staan!
En nu is er dan de spectaculaire aankoop van liefst twee Rembrandts!


De portretten van Marten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit. Kosten: 160 miljoen euro. Maar dan heb je ook wat….
Is dat zo? Want… typische Rembrandts zijn het niet.
Waar is het clair-obscur van bv. de Nachtwacht, dat Rembrandt terecht zo beroemd heeft gemaakt? Waar de warmte en tederheid van het rood van het Joodse Bruidje? Zelfs in ‘de Anatomische les van Nicolaas Tulp’ zit meer levendigheid dan in de portretten van Maarten en zijn vrouw. (Het lijk op de snijtafel natuurlijk uitgezonderd…)

Hoe komt dat? Wel, de fotografie was in Rembrandts tijd nog niet uitgevonden. Dit soort portretkunst zou je de ‘portretfotografie van de Gouden Eeuw’ kunnen noemen.
En net zoals op de eerste portretfoto’s, eind 19e eeuw, worden de mensen op deze portretschilderijen ten voeten uitgebeeld en staren ze stijf en saai in de lens. Kortom, dit soort portretten werd door Rembrandt en zijn collega-schilders toentertijd ‘aan de lopende band’ gemaakt. En dat is er aan af te zien. Maarten en Oopjen zijn verre van bijzonder.

Wél heel bijzonder is de financiering. Wim Pijbes riep met behulp van ex-veilingmeester Alexander Pechtold de fractieleiders van de partijen in de Tweede Kamer bijeen en wist ze van de noodzaak van deze aankoop te overtuigen. Oók Halbe Zijlstra!
De man, die er nota bene prat op gaat dat hij als staatssecretaris voor miljoenen in de kunstsector wist te bezuinigen! Maar zie, een avondje met Wim Pijbes en al die miljoenen raken weggesluisd naar het Rijksmuseum.

Halbe Zijlstra, tóch een halve zool? Geert Wilders was voor die befaamde avond niet uitgenodigd. Niettemin, zelfs hij is … voor.
Want… hoe kun je een goede vaderlander zijn als je tegen Rembrandt bent?

Het Rijk gaat dus 80 miljoen in de aankoop steken; de rest moet Wim zelf bijeensprokkelen. Geen probleem. Want het Rijk geeft voor de resterende miljoenen ook nog eens een bankgarantie af. Mocht het Wim niet lukken voldoende sponsoren te werven, dan kan die bankgarantie verzilverd.
En dat verzilveren, waaraan doet dat denken? Aan die andere Grote Rotterdammer natuurlijk, die miljoenen bijeen wist te graaien. Aan de man van de Zilvervloot, aan Piet Hein!
Die heeft een standbeeld in Rotterdam-Delfshaven!

B en W van Rotterdam, u kunt wat Wim Pijbes betreft niet achterblijven! Ook zijn daden benne groot. Een standbeeld voor Wim op Zuid, waar hij woont. Dat is toch wel het minste!
En bovendien… haal hem terug. Maak hem directeur en van de Kunsthal én van Boijmans!
Bedenk, Wim heeft bij vertrek uit Amsterdam, wegens zijn uitstekende functioneren, recht op een vette bonus. Als hij een beetje goed onderhandelt, krijgt hij zo de Nachtwacht en het Joodse Bruidje mee!

Dan komt eindelijk de droom uit van Boijmans’ (vooroorlogse) directeur Hannema.

Rembrandt groots vertegenwoordigd in Rotterdam!

Wim :
Ach @Johannes al die linkse praatjes waar het hier weer op uit loopt;wij zeggen aankopen en zo snel mogelijk.Er is geld genoeg om zorgbehoevende te helpen.Laten de regenten is ophouden geld te storten in allerlei bodemloze putten.

Geld zat en in overvloed alleen het wordt verkeerd uit gegeven.
Rembrandt of niet;alles van waarde is weerloos;blijkt wel weer.

maandag 28 sep 2015

Johannes :
Vertel nu geen onzin Rob,wij hadden de beste oudendag- en zorgvoorzieningen ter wereld en drie keer raden waar dat is gebleven. E.e.a repareren red je niet met 500 ml.
En zeg eens eerlijk hoeveel keren ben jij in het Rijksmuseum geweest?

maandag 28 sep 2015

Rob Timmer :
Nu niet achter fruitkisten wegduiken Johannes!

De opbrengst van het aanpakken van een paar honderd asociale belastingontduikers blijkt veel meer mensen, die om uiteenlopende redenen geen kans hebben gezien zichzelf in de afgelopen veertig jaar te verzekeren van een redelijke oude dag, te kunnen ondersteunen dan het populistisch willen schrappen van de aankoop van een klein deel van ons cultureel erfgoed.

maandag 28 sep 2015

Johannes :
Jij hebt iets met "appels en peren " Rob. Natuurlijk juich ik toe dat belastingontduiking wordt aangepakt maar laat dan de zwakkeren daar eerst van profiteren maar ook die worden gepakt, hoe verdedig je dit dan?

zondag 27 sep 2015

Rob Timmer :
Het woord 'fatsoen' is wel een goeie Johannes.

Zo heb ik na even googelen ontdekt dat we kort geleden ruim 500 miljoen euro bij een flink aantal sociaal wat minder betrokken Nederlandse zwartspaarders hebben kunnen incasseren die fors geld op buitenlandse banken hadden staan.

Denk je niet dat dáár misschien die 80 miljoen van betaald zou kunnen zijn om een deel van ons Nederlandse cultureel erfgoed voor onze kleinkinderen binnen de eigen grenzen zichtbaar te houden?

zondag 27 sep 2015

Johannes :
Twee 400 jaar oude, verticaal genomen "selfies" in zwart-wit voor 160.000.000?
Met alleen de rente op dit bedrag kunnen heel wat zorgbehoevenden weer voor jaren de juiste hulp krijgen.

Waar zitten onze prioriteiten en fatsoen?

zondag 27 sep 2015

Jan Bontje :
Schitterende column! Chapeau, Manuel Kneepkens!

zaterdag 26 sep 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties