Bravo, meneer R.!

5642-bravo-meneer-r (Door ManuelKneepkens)
Dit is geschreven op zo’n zomerdag, die er alles aan deed om er als een herfstdag uit te zien. Regen, grote donkere wolkenvelden, rukwinden en overal vielen takken en blad van de bomen.
Typisch een dag om eens te reflecteren over onze… gezondheid!

Hoe houden wij ons zoveel mogelijk buiten de gezondheidszorg, de mantelzorg inbegrepen, daar komt het op neer.
Door zelf zo gezond mogelijk te leven natuurlijk.
De arts Ivan Wolffers heeft daartoe een lijstje met aandachtspunten opgesteld: BRAVO.
De B staat voor Bewegen. De R voor Roken. Vooral niet-roken is hiermee bedoeld.
De A voor alcoholgebruik. Vooral géén alcoholgebruik is hier mee bedoeld. De V staat voor verantwoorde Voeding. En de O voor Ontspanning.


Voor elk van deze letters kan men 10 punten scoren. De geheel gezonde ‘Bravist’ scoort dus 50 punten.
We zullen dit lijstje nalopen aan de hand van het dagelijks gedrag van een al wat oudere Rotterdammer, een pensionisto - nooit pensionado zeggen, want dan lig je op je rug in Benidorm… We zullen deze Rotterdammer meneer R. noemen (naam en adres bij de redactie bekend).

Beweegt meneer R. voldoende? Hij is beslist geen sportfiguur. Zomers wil hij nog wel eens zwemmen in zee. Maar dan heb je het wel gehad. Wel heeft hij zich aangewend om veel te fietsen. Daartoe aangespoord door zijn huisarts. Dit doet hij trouw… op een doodgewone fiets. Dan moet je immers trappen. Een e-bike zet geen zoden aan de dijk.
Wie dagelijks twintig minuten fietst, beweegt minimaal voldoende. Meneer R. haalt gelukkig meer.

We zullen hem een 7 geven voor Bewegen. Wij zijn in een goedgunstige bui.
Meneer R. rookt niet. Dat is heel goed. Dat levert hem liefst 10 punten op.
Roken immers wordt algemeen geacht de pest te zijn voor onze gezondheid. Kanker en een slechte huid, etc.
Heel wat minder goed is het met het gebruik van alcohol gesteld. Meneer R. is een liefhebber.
Een volwassen man mag twee a drie porties alcohol per dag hebben. Daar zit meneer R. ver boven. Het zijn er al gauw minstens vijf. Meneer R. scoort op het punt van alcoholgebruik dus een zware onvoldoende. Vier punten.

Sinds mevrouw K. ook pensioniste is, is het verantwoord koken in huize R. wat de klok slaat!
Daarvoor had mevrouw er met haar drukke baan geen tijd voor culinaire kunstjes en kookte meneer R. zelf. Nu gaat het dus verantwoord.
Dat wil zeggen: veel groenten, weinig vlees. Daar heeft meneer R. het best moeilijk mee. Hij houdt wel van een biefstukje. Soms strijkt mevrouw R. over het hart en is hem ter wille. Soms bunkert hij stiekem bij door een snack te scoren in de binnenstad. Heel erg fout. We komen hier niet verder dan een zes.

Dan komen wij bij de O van Ontspanning. Hier scoort meneer R. nogmaals een tien. Geen lastige baas meer, geen stress! Hallelujah!
Tellen we nu de punten op, de zeven van B, de tien van R, de vier van A, de zes van V en de tien van O, dan komen we, wat meneer R. betreft, op een totaal van 37 punten van de 50. In het tientallig stelsel omgezet een dikke Zeven. Dus een-twee-drie overlijden zal meneer R. niet.

Máár… meneer R… ja, ik spreek u aan… u had een acht kunnen halen! Dat kan overigens alsnog. Maar dan moet u aan uw drankgebruik het nodige doen.
Wij adviseren: laat alle zware alcohol varen. Geen jenever waar u, meneer R., zo van houdt… geen whisky, cognac, wodka, etc.
Beperk het biergebruik, wees matig met wijn. En drink vooral veel water.
Plat water uit de kraan.
Dan zit burgemeestersbezoek aan uw huis – vanwege uw honderdste verjaardag - er zeker in!

Tenslotte dit. De redactie van RV&M, sociaal bewogen als zij nu eenmaal is, is zeer in uw gezondheid geïnteresseerd. Aan (vroegtijdig) overleden lezers hebben we immers niets…. Die klikken de site niet aan.

Meldt ons daarom hoeveel punten u scoort op de BRAVO- lijst én waarop.
En meldt ons vooral ook, hoe u van plan bent om uw puntenaantal te verhogen. Want dat kan leerzaam zijn voor uw mede RV&M-lezers, speciaal de rokers en alcohol-gebruikers.

Samen staan we sterk!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties