Nieuw Wilhelmus

5525-nieuw-wilhelmus (Door ManuelKneepkens)
Mei is een maand van herdenking. Allereerst zijn daar 4 en 5 mei en dan er ook nog, in Rotterdam, 14 mei, de dag van de herdenking van het bombardement.
Dit jaar was er extra aandacht voor het Bombardement, omdat het 75 jaar geleden was dat het plaatsvond. Het jaarlijkse herdenkingsprogramma was daarom met twee nieuwe elementen aangevuld.
Zo stonden op 14 mei om half twee, het tijdstip dat toentertijd de bommen vielen, 75 Rotterdammers van allerlei achtergrond op 75 plaatsen langs de Brandgrens opgesteld. Zij lazen op hetzelfde moment het gedicht ‘De Stroom’ van Jan Prins voor, dat over de verschrikkingen van dat Bombardement handelt.


Toen zijn de vogelen des doods gekomen
in wijde vluchten dicht opeen
of drie aan drie, of een voor een
en hebben wat hun werk is, ondernomen


En ’s avonds was er de Brandgrensrun. Een ‘marathon’ langs de 12 km van de Brandgrens. Hieraan namen enkele duizenden lopers deel.
Bij al die gelegenheden werd ons nationale volkslied het Wilhelmus gezongen.
En het kwam bij mij op, dat het toch wel héél merkwaardig was, dat vlak nadat de diverse sprekers bij al die manifestaties hun mening over het bombardement en de Duitse bezetting niet onder stoelen of banken hadden gestoken …dat wij geacht werden te zingen: ‘Ben ick van Duytschen bloet’.
Waarom niet gezongen: ‘Ben ick van Neerlands bloet’.
Immers wij, die het Wilhelmus zingen, zijn van Nederlands bloed. Onze koning, afstammeling van Willem van Oranje, is van Nederlands bloed. En Willem van Oranje zelf in feite ook. Al zijn daden waren immer puur ten bate van Nederland. Wilhelmus van Nassouwe kan men, zeker qua geestesgesteldheid, heel wel zien als de ‘De eerste echte Nederlander’.

Het ‘Ben ik van Duytschen bloed’ vervangen door ‘Ben ik van Neerlands bloed’ kan dan ook nauwelijks problemen opleveren. De term ‘Neerlands bloed’ is trouwens al eens eerder ‘Volksliederlijk bezien’ aan de orde geweest
Ooit hebben wij immers een tijdje het lied ‘Wien neerlands bloed…’ als nationaal volkslied gehad…

Verderop in het Wilhelmus is nog zo’n regel die volstrekt in de lucht hangt.
‘Den Coninck van Hispanje heb ik altijd geëerd’. Die toenmalige koning, Philips II, dacht daar toen al het zijne van. Die man voelde zich helemaal niet geëerd en begon de tachtigjarige oorlog tegen de zeven provinciën. Die oorlog hebben wij god zij dank gewonnen.
Met de koning van Spanje hebben wij dus al ruim vierhonderd jaar niks van doen. Die regel dient dus eveneens vervangen.
Mijn voorstel is om niet langer ‘den Coninck van Hispanjen’ te zingen, maar … ‘de stoomboot uit Hispanje’.
Het Sint Nicolaasfeest wordt immers algemeen gezien als typisch deel uitmakend van onze nationale identiteit.
Elke Nederlander kan er zich dus vast en zeker moeiteloos in vinden, zo denk ik, als er een verwijzing naar ons nationale volksfeest in ons nationale volkslied wordt opgenomen.
Het eerste couplet van het Wilhelmus kan dus van nu af aan als volgt gezongen worden:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van Neerlands bloed
den Vaderland getrouwe
blijf ik tot in de dood
Een Prins van Oranje
ben ik vrij onverveerd
De stoomboot uit Hispanje
heb ik altijd geëerd


Wim :
Knap Johannes?Het is alleen maar zielig.

maandag 18 mei 2015

Johannes :
Na een serieus intro over een, voor de echte Rotterdammer, gevoelig onderwerp naadloos overgaan in een "weg met ons verhaal" onder de mom van humor.
Knap van Kneepkens.

maandag 18 mei 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties