Nieuw Wilhelmus

5525-nieuw-wilhelmus (Door ManuelKneepkens)
Mei is een maand van herdenking. Allereerst zijn daar 4 en 5 mei en dan er ook nog, in Rotterdam, 14 mei, de dag van de herdenking van het bombardement.
Dit jaar was er extra aandacht voor het Bombardement, omdat het 75 jaar geleden was dat het plaatsvond. Het jaarlijkse herdenkingsprogramma was daarom met twee nieuwe elementen aangevuld.
Zo stonden op 14 mei om half twee, het tijdstip dat toentertijd de bommen vielen, 75 Rotterdammers van allerlei achtergrond op 75 plaatsen langs de Brandgrens opgesteld. Zij lazen op hetzelfde moment het gedicht ‘De Stroom’ van Jan Prins voor, dat over de verschrikkingen van dat Bombardement handelt.


Toen zijn de vogelen des doods gekomen
in wijde vluchten dicht opeen
of drie aan drie, of een voor een
en hebben wat hun werk is, ondernomen


En ’s avonds was er de Brandgrensrun. Een ‘marathon’ langs de 12 km van de Brandgrens. Hieraan namen enkele duizenden lopers deel.
Bij al die gelegenheden werd ons nationale volkslied het Wilhelmus gezongen.
En het kwam bij mij op, dat het toch wel héél merkwaardig was, dat vlak nadat de diverse sprekers bij al die manifestaties hun mening over het bombardement en de Duitse bezetting niet onder stoelen of banken hadden gestoken …dat wij geacht werden te zingen: ‘Ben ick van Duytschen bloet’.
Waarom niet gezongen: ‘Ben ick van Neerlands bloet’.
Immers wij, die het Wilhelmus zingen, zijn van Nederlands bloed. Onze koning, afstammeling van Willem van Oranje, is van Nederlands bloed. En Willem van Oranje zelf in feite ook. Al zijn daden waren immer puur ten bate van Nederland. Wilhelmus van Nassouwe kan men, zeker qua geestesgesteldheid, heel wel zien als de ‘De eerste echte Nederlander’.

Het ‘Ben ik van Duytschen bloed’ vervangen door ‘Ben ik van Neerlands bloed’ kan dan ook nauwelijks problemen opleveren. De term ‘Neerlands bloed’ is trouwens al eens eerder ‘Volksliederlijk bezien’ aan de orde geweest
Ooit hebben wij immers een tijdje het lied ‘Wien neerlands bloed…’ als nationaal volkslied gehad…

Verderop in het Wilhelmus is nog zo’n regel die volstrekt in de lucht hangt.
‘Den Coninck van Hispanje heb ik altijd geëerd’. Die toenmalige koning, Philips II, dacht daar toen al het zijne van. Die man voelde zich helemaal niet geëerd en begon de tachtigjarige oorlog tegen de zeven provinciën. Die oorlog hebben wij god zij dank gewonnen.
Met de koning van Spanje hebben wij dus al ruim vierhonderd jaar niks van doen. Die regel dient dus eveneens vervangen.
Mijn voorstel is om niet langer ‘den Coninck van Hispanjen’ te zingen, maar … ‘de stoomboot uit Hispanje’.
Het Sint Nicolaasfeest wordt immers algemeen gezien als typisch deel uitmakend van onze nationale identiteit.
Elke Nederlander kan er zich dus vast en zeker moeiteloos in vinden, zo denk ik, als er een verwijzing naar ons nationale volksfeest in ons nationale volkslied wordt opgenomen.
Het eerste couplet van het Wilhelmus kan dus van nu af aan als volgt gezongen worden:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van Neerlands bloed
den Vaderland getrouwe
blijf ik tot in de dood
Een Prins van Oranje
ben ik vrij onverveerd
De stoomboot uit Hispanje
heb ik altijd geëerd


Wim :
Knap Johannes?Het is alleen maar zielig.

maandag 18 mei 2015

Johannes :
Na een serieus intro over een, voor de echte Rotterdammer, gevoelig onderwerp naadloos overgaan in een "weg met ons verhaal" onder de mom van humor.
Knap van Kneepkens.

maandag 18 mei 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties