De Oerknal - een e-mail van God

4728-de-oerknal-een-e-mail-van-god (Door Manuel Kneepkens)

In den beginne was er Niets
En dat ontplofte!

Ook dat nog!

Ik ben een liefhebber van de Amerikaanse sitcom ‘Seinfeld’. Recent zond tot mijn grote vreugde Veronica die TV-serie opnieuw uit, iedere werkdag rond een uur of zes. Soms 18.05, soms 18.10, soms 18.15. Al naar gelang de lengte van het reclameblok. Er viel geen peil op te trekken.


Daardoor werd ik nogal eens geconfronteerd met het laatste gedeelte van het voorafgaande programma, geheten 'Braniac'.
Een uiterst maf programma, waarin een aantal ‘nerds’ zich voornamelijk bezig bleek te houden met vragen als: ,,Hoeveel caravans kan men opblazen met één staafje TNT?’’
Laatst was ‘good old’ Tina Turner te gast en mocht, zowaar, een hele (houten) bungalow laten ontploffen!
Een superknal!
Hiervan raakt Tina zo door het dolle, dat de inmiddels de tachtig naderende Popartieste een woeste apendans begon als in haar beste tijd op de poppodia van de jaren zestig!
Voeg hierbij het onnoemelijke enthousiasme waarmee mensen zich aan vuurwerk te buiten gaan, elk jaar, in de nieuwjaarsnacht en men vraagt zich al gauw af of het ‘knallen’ wellicht in de menselijke genen zit voorgeprogrammeerd.

En in het verlengde daarvan… zou ons grote knal-verlangen soms iets te maken hebben met de oerknal, the Big Bang?
Maar hoe kom je daarachter?
God móet weet hebben van de oerknal. Dat kan haast niet anders. Immers God is eeuwig. Dus was Hij er ook al voor de oerknal.
Dus, of Hij heeft die oerknal zelf verwekt… of, als Hij dat niet heeft gedaan, dan moet Hij op zijn minst toch enige kennis bezitten over het tot stand komen van die oerknal toentertijd. Daar zou je Hem eigenlijk naar moeten kunnen vragen.
Maar ja... God iets vragen kan immers sinds eeuwen uitsluitend via een hoogst onbetrouwbaar medium: het gebed.

Onbetrouwbaar?
Jazeker.
Zo heeft ondergetekende in zijn jeugd jarenlang bijna dagelijks God om een nieuwe fiets gebeden, om maar niet steeds door weer en wind op het afdankertje van de broer boven hem naar school te moeten fietsen. Die broer had die piepende rammelkast op zijn beurt gekregen van de broer boven hem, ons beider oudste broer. En die had hem weer als afdankertje van vader K. Een onding was het!
Dag en nacht tot God gebeden dus… en niet alleen consequent nul op het rekest maar ook nooit ook maar iéts van een antwoord! Een afwijzend antwoord, desnoods. Dan had je tenminste geweten waar je aan toe was. Niks daarvan.
Zwijgen! Een zwijgen ‘immens’ als het heelal.

Godzijdank, dat soort sores is heden voorgoed verleden tijd. Vandaag de dag blijkt God vrij eenvoudig te bereiken via een veel betrouwbaarder communicatiemiddel dan het gebed: het Internet…
Je kunt God nu een e-mail sturen! Je moet dan uiteraard wel Gods e-mailadres weten.
Het heeft mij tamelijk veel moeite gekost om het te pakken te krijgen, maar… het is mij gelukt.
Hier komt het. Schrijf het op! Het kan van pas komen.
god@heelal.com

De inhoud van mijn e-mail aan God luidde: ,,Hoe zit dat met de oerknal, God?’’
Prompt kreeg ik de volgende e-mail terug.

Beste Aardworm,
Waarom spreek ik je zo aan? Heus, het is allerminst beledigend bedoeld. Omdat Darwin het erbij heeft laten zitten. Die komt niet verder, dan de constatering dat de aap en de mens een zelfde voorvader hebben. Bepaald geen doordenkertje, die Darwin.
Want als je doordenkt, echt doordenkt, mens, dan kom je uit bij de worm. Niet de oeraap is je allereerste voorvader - of voormoeder, zo je wilt – maar de worm. Het heelal zit niet voor niets stikvol wormgaten.
Lang geleden al, in mijn ‘Groot Joods Sprookjesboek’, bijgenaamd ‘de Bijbel’ heb ik dat aldus verwoord:
,,Aardwormen zijt gij en tot de aarde keert gij terug!’’
Bekender in de (vrije) vertaling als: ,,Stof zijt ge, en tot stof keert ge weder!’’
Wat overigens allemaal op hetzelfde neerkomt: ,,Vroeg of laat ga je de pijp uit, aardworm! Punt. Uit!’’

Niet de geboorte van de aapachtige is dus de belangrijkste revolutionaire gebeurtenis in de natuurlijke historie voorafgaande aan de geboorte van de mens, maar de geboorte van de aardworm.
Wat is er dan wel zo revolutionair aan de aardworm?
Welnu, de aardworm is het dier waarbij mond (input) en anus (output) ‘voor het eerst’ strikt gescheiden zijn! (strikter dan bij ons kerk en staat…).
Dat was bij de diersoorten voorafgaand aan de worm niet het geval, daar vielen mond en anus samen.

Terug naar de Bijbel, die stelt: ,,Dat de mens geschapen is naar Gods beeld en gelijkenis.”
Dat is dus te kort door de bocht. Het moet uiteraard zijn: ,,De mens is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van de worm… en de worm is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God!
De schepping ontstond, toen ik, God, - een kwestie van voortschrijdende beschaving - mijn anus scheidde van mijn mond!’’
Dat ging natuurlijk gepaard – dat kon ook niet anders! - met een enorme scheet: de Oerknal!

Kortom, zij die beweren: ,,Het heelal is een enorme flater van God, die hebben eigenlijk gelijk.’’

Was getekend,
God

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USA



Ons Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties