Manuel Kneepkens

Willem Alexander 'groene koning'

4667-willem-alexander-groene-koning
(Door Manuel Kneepkens)

Rotterdam, 4 september 2013

Oproep aan de Koning van Nederland

Majesteit,

Stichting ‘Natuur en Milieu’ heeft recent een onderzoek gepubliceerd, dat aantoont dat ons land binnen de EU behoort tot de slechtst scorende landen, wat betreft de kwaliteit van bodem, lucht en water!
Hoe het publiek, overheid en bedrijfsleven van ons land aan het verstand te brengen, dat wij op de drempel van het Ecologisch Tijdperk leven en dat wij onze ‘way of life’ danig moeten veranderen?
Een ‘voorbeeldfunctie’ zou daarbij natuurlijk goed kunnen helpen! En… ligt het dan niet voor de hand, dat u die voorbeeldfunctie op u neemt, u als onze nieuwe Koning? Een aanzet daartoe hebt u immers eigenlijk al gegeven. In uw recent verleden als kroonprins, was u immers… Watermanager.

Lees verder

PSCHORRiasis

4403-pschorriasis
(Door M. Kneepkens)
Ooit had ik mij het volgende voorgenomen. Ik zou een jaar lang iedere dag het ‘Arboretum Trompenburg’ bezoeken. En[...]

Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties