'Nergens 'n verkoper, wat is dit voor zaak?

De man, lange grijzende baard, sjofel gekleed, stond totaal verloren midden in de Aldi-supermarkt aan het Eudokiaplein. Hij was duidelijk verdwaald. Zo weggelopen uit de vorige eeuw. Eind tachtig, begin negentig jaar, zeker.Terwijl supermarktwagentjes links en rechts hem in grote snelheid passeerden, stond hij hopeloos in zichzelf te mompelen: ,,Nergens een verkoper te zien. Wat is dit voor zaak?!’’

Hij hief daarbij zijn handen in grote vertwijfeling ten hemel.

Toevallig stond ik in zijn buurt en sprak hem aan: ,,Meneer, wat zoekt u? Kan ik u soms helpen?’’ zo trad ik hem tegemoet. Midden in die drukke menigte keek hij mij aan alsof ik ‘De Verlosser’ was.

,,Een potje pindakaas!’’ sliste hij tandeloos.

,,Blijft u hier even staan, dan ga ik op zoek,’’ zei ik kordaat. Ik gaf hem een bemoedigend schouderklopje op de koop toe.


Maar waar begin je in hemelsnaam te zoeken tussen eindeloze rekken in een stampvolle zaak. Mijn eigen boodschappenwagentje had ik bij de oude man achtergelaten om sneller op pad te kunnen gaan.

,,Niet zoeken bij de vleeswaren, niet bij de schoonmaakmiddelen,’’ zo probeerde ik logisch te denken. Wellicht dan bij de nootjes en de potjes jam? Onwillekeurig keek ik op mijn horloge, steeds denkende aan de wachtende bejaarde.

Na voor de zoveelste keer de jungle van de supermarkt te zijn doorlopen vind ik uiteindelijk tussen rijen andere potjes de felbegeerde pindakaas. Triomfantelijk plukte ik het potje uit de rekken.


Nu vliegensvlug terug naar de oude man die inmiddels was gaan zitten op een pallet met zakken suiker. ,,Kijk eens, meneer,’’ roep ik enthousiast, ,,uw potje pindakaas!’’ De man werpt er een blik op en dan op mij. Moeizaam komt hij overeind. ,,En wat mag dat potje pindakaas dan wel kosten,’’ vraagt hij onverwacht.

Ik ben verbouwereerd, uit het veld geslagen. Geen blijde bejaarde, geen ,,dank je wel,’’ haast op het chagrijnige af.

,,Vraagt u maar bij de kassa wat het kost,’’ zeg ik desondanks zo vriendelijk mogelijk.


De man draait zich nu vinnig om en antwoordt met een wegwerpgebaar: ,,Die verkopers van tegenwoordig! Ze weten helemaal van niks…’’Roberto Timero :
Prachtig verhaal Jim! Je moet de prijzen wel uit je hoofd leren hé!

;D

donderdag 17 mei 2012

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties