'Nergens 'n verkoper, wat is dit voor zaak?

De man, lange grijzende baard, sjofel gekleed, stond totaal verloren midden in de Aldi-supermarkt aan het Eudokiaplein. Hij was duidelijk verdwaald. Zo weggelopen uit de vorige eeuw. Eind tachtig, begin negentig jaar, zeker.



Terwijl supermarktwagentjes links en rechts hem in grote snelheid passeerden, stond hij hopeloos in zichzelf te mompelen: ,,Nergens een verkoper te zien. Wat is dit voor zaak?!’’

Hij hief daarbij zijn handen in grote vertwijfeling ten hemel.

Toevallig stond ik in zijn buurt en sprak hem aan: ,,Meneer, wat zoekt u? Kan ik u soms helpen?’’ zo trad ik hem tegemoet. Midden in die drukke menigte keek hij mij aan alsof ik ‘De Verlosser’ was.

,,Een potje pindakaas!’’ sliste hij tandeloos.

,,Blijft u hier even staan, dan ga ik op zoek,’’ zei ik kordaat. Ik gaf hem een bemoedigend schouderklopje op de koop toe.


Maar waar begin je in hemelsnaam te zoeken tussen eindeloze rekken in een stampvolle zaak. Mijn eigen boodschappenwagentje had ik bij de oude man achtergelaten om sneller op pad te kunnen gaan.

,,Niet zoeken bij de vleeswaren, niet bij de schoonmaakmiddelen,’’ zo probeerde ik logisch te denken. Wellicht dan bij de nootjes en de potjes jam? Onwillekeurig keek ik op mijn horloge, steeds denkende aan de wachtende bejaarde.

Na voor de zoveelste keer de jungle van de supermarkt te zijn doorlopen vind ik uiteindelijk tussen rijen andere potjes de felbegeerde pindakaas. Triomfantelijk plukte ik het potje uit de rekken.


Nu vliegensvlug terug naar de oude man die inmiddels was gaan zitten op een pallet met zakken suiker. ,,Kijk eens, meneer,’’ roep ik enthousiast, ,,uw potje pindakaas!’’ De man werpt er een blik op en dan op mij. Moeizaam komt hij overeind. ,,En wat mag dat potje pindakaas dan wel kosten,’’ vraagt hij onverwacht.

Ik ben verbouwereerd, uit het veld geslagen. Geen blijde bejaarde, geen ,,dank je wel,’’ haast op het chagrijnige af.

,,Vraagt u maar bij de kassa wat het kost,’’ zeg ik desondanks zo vriendelijk mogelijk.


De man draait zich nu vinnig om en antwoordt met een wegwerpgebaar: ,,Die verkopers van tegenwoordig! Ze weten helemaal van niks…’’



Roberto Timero :
Prachtig verhaal Jim! Je moet de prijzen wel uit je hoofd leren hé!

;D

donderdag 17 mei 2012

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USA



Ons Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties