‘Doomsday!’

Gelooft u nu werkelijk dat de financiële wereldbrand geblust is? Zowel Europa als Amerika zijn technisch failliet. ‘Economisch Armageddon, wereldwijde catastrofe is afgewend’, riepen enkele Amerikaanse deskundigen opgelucht. Geloof het niet!


Wij allen staan aan de vooravond van een mondiale ‘Doomsday’ die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Alleen een klein deel van de financiële experts houdt rekening met een dergelijk ‘zwart scenario’.

De consequenties hiervan hebben tot op heden haast alle media en financiële goeroes niet overzien. Of ze willen ze niet zien. Voor sommige experts staat als een paal boven water dat het hele economische stelsel als een kaartenhuis in elkaar stort. Veel erger dan welk piramidespel dan ook.

Zoals de ineenstorting van alle beurzen, het geld in rook zien opgaan, pensioenfondsen tot aan de bodem leeg. Wat overblijft is hooguit te gebruiken als waardeloos wc-papier. De productie valt stil, net als logistiek, distributie en transport. Gevolg: geen benzine of diesel meer bij de pompen, winkels en supermarkten leeg. Paniek breekt uit, gevolgd door totale anarchie.

Elektriciteit- en watercentrales vallen uit, er zullen geen legers en politiemachten meer zijn om burgers te beschermen. Een horrorscenario die geen film blijkt te zijn, maar een werkelijkheid.

En dan?

In de Verenigde Staten bestaat een zogenaamde internationale ‘Denktank’ onder het motto ‘Think the impossible’ (‘Bedenk het onmogelijke’).


Struisvogels

Intussen blijven miljarden mensen op deze aardbol als struisvogels hun koppen in het zand steken, omdat ze de keiharde realiteit niet onder ogen willen zien. De torenhoge schulden van de Verenigde Staten: 15,2 biljoen dollar (vijftienduizend miljard, 200 miljoen dollar) en daar bovenop de Europese staatsschuld van maar liefst 8,3 biljoen euro. België 380 miljard euro en Nederland 413 miljard euro alleen al. Tegenover bijvoorbeeld Italië 1.916 euro en verder de bekende dreigende faillissementen voor Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland. Naast de andere financiële lijken die zo meteen uit de kast komen rollen.

Het hek is écht van de financiële dam, wat rest is een wereldwijde economische tsunami die alle heilige huisjes met ongekende kracht zal overspoelen.

,,Onmogelijk!,’’ zegt u.


Zeepbel

Als wij de totale staatsschulden van Amerika en Europa bij elkaar optellen en dit omrekenen naar alle betrokken huishoudens, dan betekent dit individuele schuldenlasten die nooit meer zijn terug te betalen. Vandaag of morgen spat deze wereldwijde zeepbel dus met een oorverdovende knal uit elkaar.

En dan staan wij met z'n allen met wijd open ogen van schrik in een doorlopende nachtmerrie. Veel te laat om het zinkende schip (de globale ‘Titanic’) te redden.

,,Zorgen zijn voor morgen,’’ zei mijn grootmoeder. Alleen zijn de beurscrashes, de ‘Black Monday’s’ van toen, met de diepgaande economische crisis van de twintiger en dertiger jaren, niet te vergelijken met die van anno 2011/2012.

Met inmiddels zeven miljard inwoners op de planeet aarde – de al heersende hongersnoden – kan terecht worden gesproken van een ‘Economisch Armageddon’.


Wereldbrand

Wat zegt de Dikke van Dale? Armageddon: vermoedelijk Hebreeuws (Megiddo), de plaats waar demonen in de strijd tegen God zich verzamelen (Openb. 16:16), reuzenstrijd, wereldbrand.

De Israëliërs weten dit al sinds zeer lange tijd als geen ander. Ironie: de beurzen in Israël moesten onlangs meer dan een uur worden stilgelegd, omdat de aandelenfondsen als een lawine naar beneden donderden. Uiteindelijk bleek daar de beurs bij sluitingstijd 6,5% te zijn gekelderd. In beurstermen heet dat: ‘Een bloedbad’.

Maar dit is slechts het begin. Bij de Amerikaanse tv-zender CNN kwamen allerlei ‘beurspredikers’ voor de buis om de arme ‘beursparochianen’ moed in te spreken om vooral ‘niet in paniek’ te raken.

Gelooft u het?

De geschiedenis herhaalt zich, alleen zijn wij met zijn allen slechte leerlingen. Zoals destijds de wereldrijken van het Griekse Athene en Italiaanse Rome zijn gevallen, zo staan deze oude reuzen op lemen voeten – nu dus enkele duizenden jaren verder – weer op het punt van omvallen. Met alle omringende (economische) Torens van Babel van dien, die als reusachtige dominostenen wereldwijd met elkaar verbonden zijn. De klap zal heus oorverdovend zijn.

Zowel de Grieken als de Romeinen konden ten minste leren van het veel oudere Egypte, onder de eeuwenoude farao’s. Die legden immense voorraadschuren aan met granen en andere houdbare voedselwaren. Geïnspireerd door de Bijbelse figuur Josef, die een hele nare droom van één van de farao’s kon verklaren. De ‘zeven vette’ en ‘zeven magere’ jaren.

En of u dat nou gelooft of niet, uit deze filosofie sprak een heldere wijsheid. Die geldt tot op de dag van Vandaag.

Maar hoe zit het dan met Morgen?


Hongerwinter

Als de voorspelde economische mondiale klap vandaag valt, zijn wij te laat. Het hele systeem, van zwakke tot sterke schakels, breekt globaal. Zoals geschetst in het begin van dit verhaal ligt al het geld als waardeloos wc-papier op straat (in de nadagen van het nazi-Duitsland waren er van dit soort papiertjes in omloop wel een miljard Deutschmark!) En je kon er geen reet meer voor kopen.

In de Rotterdamse regio had je destijds de beruchte Hongerwinter in 1944. Mensen, vooral kinderen en bejaarden stierven van de honger. Alleen de onbaatzuchtige Zweden bleken voor ons de reddende engelen met het ‘Manna from heaven’, de voedseldroppings uit hun vliegtuigen.

Amerika kon zijn ambtenaren, politiemensen, soldaten, pensioenen en andere rekeningen niet meer betalen. Op de laatste dag, 2 augustus, kwam er uitstel van executie. Het giga-probleem van de economische schuldenlast is voor geen meter opgelost, eerder verergerd. In Europa is het geen haar beter. Ook hier is het dweilen met de kraan open, tot de dam barst.

De Watersnoodramp van 1953 was een peulenschilletje in vergelijking met de te verwachten economische tsunami van nu.


Voedseldepots

Regeren is vooruitzien. Mensen kunnen leven zonder geld, mits er voldoende te eten en te drinken is. Tijdens de Koude Oorlog werden er in West-Europa heimelijk geheime wapendepots aangelegd onder de codenaam ‘Gladio’. Deze depots dienden om de Russen weerstand te kunnen bieden, mochten ze met wapengekletter het Westen overrompelen. Pas in de jaren negentig, na de val van de Muur en het IJzeren Gordijn, kwam dit publieke geheim boven water. Tot stomme verbazing van velen.

In het Botlekgebied liggen strategische olievoorraden van ten minste drie maanden. Maar welke vrachtwagenchauffeur wil er mee gaan rijden als hij of zij niet meer wordt betaald?

En waarom zouden om dezelfde reden scheepsrederijen of vliegtuigmaatschappijen nog functioneren?

Zou u in dat geval naar uw werk gaan?

Waarom dus geen gigantische voedseldepots aangelegd met houdbaar voedsel en niet te vergeten flessen met drinkwater? Olielampen, kaarsen en al wat nodig is voor het dagelijkse bestaan.

Deze depots kunnen worden verspreid over alle militaire kazernes die ons land rijk is. Ze kunnen voorkomen dat in tijden van de totale crisis mensen in grote steden aan het plunderen slaan. Een zaak van levensbelang. En ook een zeer nuttige taak voor het leger dat uiteraard de supervisie krijgt voor de distributie.

Tenminste, als er dan nog een leger bestaat…Jan van Zwet :
Ciao Jim, laten we maar hopen dat jouw "doomsday" nier bewaarheid wordt. Vandaag (26 oktober 2011) spant het erom welke maatregelen de Europese leiders nemen om de huidige schuldencrisis het hoofd te bieden. Het lijkt wel onvermijdelijk dat we de komende jaren de broekriem wat moeten aanhalen. De laatste jaren leefden we, ook binnen Europa, op te grote voet. Laat het alsjeblieft niet zo erg worden als jij beschrijft. Saluti d'Italia, Jan.

woensdag 26 okt 2011

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties