Krijsende ‘stadswachten’

5697-krijsende-stadswachten (Door Jim Postma)
Bij mijn favoriete haringstalletje aan het Eudokiaplein vlak bij de Bergweg neem ik laat in dit seizoen nog drie Hollandse nieuwe. Ze zijn nog drie voor vijf euro en mijn immer goedlachse ‘haringdames’ weten precies hoe ik ze wil hebben. Altijd zonder uien en met een los broodje erbij. Je kan de haring dus ook krijgen in een broodje, maar dan gaat de staart er vanaf.
En voor mij de lol.

Haring hoor je te happen aan de staart. En daar tussendoor eet ik een stukje van het broodje. Zo ook nu. Het weer is guur, bijna herfstachtig, reeds half september. Ik had nu nog een half broodje over naast drie haringstaartjes. Boven mij, in de gure wind, hoorde ik de meeuwen krijsen.


Daarom nam ik deze keer de restanten in het plastic haringbakje mee naar een prullenbak op de Noordsingel. Het broodstukje scheurde ik in drie stukken en gooide die met de staartjes op het trottoir. Het lege bakje deponeerde ik keurig netjes in de afvalbak.

Hoopvol keek ik thans naar boven of de meeuwen het hadden gezien. Maar in plaats van meeuwen zag ik tot mijn schrik twee stadswachten. Die kwamen als bij toverslag vanachter een reclamezuil driftig naar mij toe.
Ik stond in dubio om de staartjes en brokjes brood op te rapen en alsnog vlug in de prullenbak te gooien. Alleen was ik al te laat. De grootste stadswacht zei: ,,Zo meneer, afval op straat gooien in plaats van in de afvalbak kost u een boete!''

Ik was volkomen uit het veld geslagen. Want ik had in dit geval geen poot om op te staan. De waarheid vertellen, dat ik dit deed voor de hongerige meeuwen zou worden afgedaan met: ,,Dat soort smoesjes kunt u ons besparen.''
Met een schuine blik naar boven zag ik echter mijn reddende ‘engelen’.

,,U heeft volkomen gelijk,'' zo sprak ik hen ontwapenend tegemoet tredend. En vervolgens: ,,Maar nu moet u hier eens komen kijken,'' en ik wees naar de haringstal. Daarbij liep ik doelbewust enkele meters van de prullenbak weg om hen van het bewijsmateriaal weg te leiden. Toen zij nieuwsgierig met mij meeliepen doken vier meeuwen plots naar beneden. En in een flits waren mijn restanten op de grond verdwenen in de lucht!

Juist op het moment dat de stadswachten omkeken naar de 'plaats delict' krijsten de nog laagvliegende meeuwen. Van plezier of uit dankbaarheid.

Ik lachte schalks met hen mee.

Bernard :
Haha, die zijn nog gefrustreerder naar huis gegaan dan ze zijn opgestaan. En hoewel ik geen voorstander ben van het voeren van duiven en meeuwen, aan deze wezens heb ik een nog grotere hekel. Mooi verhaal!

donderdag 17 sep 2015

marcella deen :
Had gefilmd moeten worden, geweldig

donderdag 17 sep 2015

roberte timero :
Hahaaaaa.... Geweldig Jim!

dinsdag 15 sep 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties