'Pinokkio'

5670-pinokkio (Door Jim Postma)
In mijn dagelijks feestje is krantenlezen ’s ochtends mijn grootste hobby. Liefst in alle stilte met koffie uiteraard en vooral zonder ‘meelezers’. Je kent dat wel. Je zit op kantoor, café of terras en komen over je schouder leunen. ,,Moet je dat is lezen,’’ wijzen ze dan met een vingertje naar wat je net gelezen hebt.

Terwijl ik nu midden in het krantenkatern zit leest mijn vriendin tegenover mij de kop van de voorpagina van het AD mee: ,,Geld is binnen, Tsipras stapt op,’’ (afgelopen vrijdag 21 augustus). Zij moet er hartelijk om lachen. En als een boer met kiespijn lach ik met haar mee. Totdat ik kwaad uithaal met: ,,Het wordt de hoogste tijd dat die Pinokkio van ons opstapt!’’

,,Ja,’’ zegt zij beamend, ,,dat geldt niet alleen voor die Rutte. Maar voor al die leugenaars in dit kabinet en de Tweede Kamer. Zoals het nu is leven wij in een totale schijndemocratie.’’ Zelden ben ik het met haar eens als het over politiek gaat. En tot mijn stomme verbazing hoor ik mijzelf zeggen: ,,Je slaat de spijker op zijn kop.’’

Immers wie in dit land begrijpt het nog? Neem alleen maar alle ingezonden brieven daarover in alle kranten. ‘Of je nu door de kat of de hond wordt gebeten’. En ‘Oplichters’ of ‘Kiezersbedrog’. Zo schrijven zij over onze zogenaamde volksvertegenwoordigers. In Griekenland – ooit de bakermat van de democratie – doen ze het in deze goed. Premier Tsipras stapt op en laat de beslissing over al of niet nieuwe leningen geheel aan het volk over in een soort van referendum. Dat is pas democratie.

Waarom kan dit hier niet?! Rutte stapt op na zijn gebroken verkiezingsbelofte (een politieke doodzonde) en laat hier een referendum uitschrijven. Over wel of geen nieuwe vijf miljard voor de Grieken. Met dit geld kan de politie eindelijk een welverdiende bescheiden loonsverhoging krijgen. En hoeven ouderen, gehandicapten en de overige zwakkeren in deze samenleving niet nog verder te lijden. En dat de grote werkloosheid hier daadwerkelijk kan worden aangepakt.

Maar als alleen al het woord ‘referendum valt ‘zegt Pinokkio Rutte hierover: ,,Ik ben toch niet op mijn achterhoofd gevallen!’’ In dat geval leven wij dus niet in een democratie maar in een dictatuur.

Aan de allergrootste problemen in Europa wordt intussen niets gedaan. Zoals hoe voorkom je dat alle Europese landen worden overspoeld met miljoenen vluchtelingen? En hoe voorkom je dat Poetin straks met zijn tanks binnen twee weken in Hoek van Holland staat?!

Martin :
@Hans Roodenburg
Jouw reactie op bovenstaande column moet zeker ook worden gelezen met een humoristische bril op?

donderdag 10 sep 2015

Michiel :
The less government we have the better.
Ralph Waldo Emerson

Als de overheid eens zou gaan begrijpen, dat dienen van de burger, slechts hun enige bestaansrecht is.
Dan zou ik weer rustig een biertje gaan drinken.

woensdag 09 sep 2015

jim peter postma :
Bewaar me voor de 'macht' van Hans Roodenburg. Zowel door 'links' als mede door 'rechts'zal je na 24 uur reeds worden neergesabeld. Einde verhaal dus en mocht je nog net niet zijn gestorven, geef ik je graag de genadestoot. Je rode hart zal bloeden niet als 'een bunder', maar als een rund.
Met Johannes kan ik graag gaan regeren. Niet dat ik nog in een dom democratisch volk geloof, maar wel dat het volk in nog pure democratische leiders gelooft. Heel af en toe het volk raadplegen, leidt tot een bijzonder goede dictatuur!

maandag 07 sep 2015

Johannes :
Een tijd lang was het rustig maar daar is filosoof Hans Roodenburg met weer eens een Godwin.
"Geef het volk niet de macht want dat leidt tot een nieuwe Hitler"

Zo'n opmerking slaat natuurlijk als een "k.t in de roomsoes" maar het geeft goed weer hoe krom en gevaarlijk links populisten denken en juist daar ben ik weer huiverig voor.

maandag 07 sep 2015

Hans Roodenburg :
Je moet het met een humoristische bril op lezen. Toch één serieus puntje: een referendum werkt niet. Geef het volk niet die macht want dan krijg je populisten als 'machthebber'. Ik geloof dat we daarmee in ons buurland Duistland al genoeg (Hitler) hebben geleerd. Dan toch maar liever politici die moeilijke beslissingen voor ons gewone mensen nemen. Met alle kritiek daarop van dien!
TOch nog één opmerking: bewaar me dat Jim of ikzelf de macht krijgt!

maandag 07 sep 2015

jim peter postma :
Johannes, ik heb Hem naar jou doorgestuurd...

Je deuren en ramen nu gaan vergrendelen, helpt dus niet meer!

Good Luck.

donderdag 03 sep 2015

Johannes :
Je meent het? Vers 43 bewaarheid?
" Jezus komt terug als een dief in de nacht, voor wie Hem NIET verwachten"

woensdag 02 sep 2015

jim peter postma :
Oeps, Johannes, er is vannacht bij mij ingebroken...

Helaas geen videobeelden. Toch heb ik een sterk vermoeden van de dader!...

Overigens geen pang-pang gehoord, dus het leger kan het niet zijn geweest.

woensdag 02 sep 2015

Johannes :
Ben niet gelovig en waar Jim op hoopt zie ik niet gebeuren maar wat ik wel zie doet mij vrezen, niet voor mijzelf maar wel voor onze (klein)kinderen.
Kinderen geboren in Nederland met Nederlands paspoort maar nu wonend in een land zonder grenzen, zonder eigen wetten, zonder eigen betaalmiddel, zonder unieke identiteit en helaas zonder trots.

Een land waar verleden en tradities van eeuwen nu racisme wordt genoemd, dat kerken sluit en moskeeën bouwt, waar men het verschil niet ziet tussen voor oorlog vluchtende gezinnetjes en door IS naar Europa gejaagde islam kolonisten;

Een land dat al jaren miljarden in Afrika rondstrooit maar Groningers in de kou zet, de politie in de zeik en bejaarden in de pis:

Een land met een fopleger met soldaten die pang-pang roepen:
Zo’n land biedt weinig toekomst aan onze kinderen.
Maar droomt u lekker verder :-)

woensdag 02 sep 2015

jim peter postma :
Wanneer worden wij met zijn allen eens wakker? Pessimistisch? Zo lang King Alexander nog een vrolijk pilsje drinkt met een van de grootste oorlogsmisdadigers van deze eeuw, Poetin(!), net als Karremans deed in Srebenica met de toenmalige Servische oorlogsmisdadigers die 7.000 moslimmannen de dood hebben ingejaagd, blijf a.u.b lekker slapen.

De complete nachtmerrie wordt des te groter. Jezus zei zo'n 2000 jaar geleden, lang voor de val van het toenmalige Groot Romeinse Rijk: 'Ik kom terug, als een dief in de nacht',..

Wat een gelukkig vooruitzicht! Ondanks alles blijven we dus optimistisch!

woensdag 02 sep 2015

Wim :
Denk het niet Jim je onderschat de Europeaan;die zal zelf grote schoonmaak gaan houden;een gepeste en getergde burger zal 10 x harder terug slaan die hou je niet meer tegen en zal altijd winnen.Dat hebben we al eerder mee gemaakt in de geschiedenis.

dinsdag 01 sep 2015

roberto timero :
Jim wil niet somber zijn... sterker... hij is een geboren optimist.

Nou, tegen de tijd dat Jim pessimistisch gaat worden wil ik wel weer eens een stukje van hem lezen... :-)

dinsdag 01 sep 2015

jim peter postma :
Ik wil in deze niet somber zijn, ben een geboren optimist. Maar de geschiedenis zal zich herhalen. Wij staan met zijn allen aan de vooravond van de totale ineenstorting van het Groot Europese Romeinse Rijk. Bij gebrek aan leiders met een visie. Europa zal worden overstroomd met een invasie van miljoenen zogenaamde vluchtingen. Met legioenen van ISIS die straks, zo meteen, Europa gaan ontregelen met totale terreuraanslagen.
Chaos creërend, met een totale Europese anarchie in alle landen.
Met een Poetin op de achtergrond, met al zijn tanks de rest van Europa veroveren en bezetten... Amerika durft herin niet in te grijpen.
Met een groot voordeel voor ons allen. Van het totale vluchtelingenprobleem zijn wij dan verlost. Omdat wij dan met zijn allen zijn getransporteerd naar Siberië... Europa, met al zijn zachte heelmeesters, is dan definitief gevallen met de rest van deze zogenaamde democratische wereld.
Hallelujah!

dinsdag 01 sep 2015

Johannes :
Helaas Wim ook jij hebt het antwoord niet;
Niet meer stemmen op leugenaars = Niet meer stemmen, C'est Ca!

Jim Postma je bent weer even boven jezelf gestegen. Bravo

dinsdag 01 sep 2015

Wim :
Hoe dit allemaal te voorkomen waarde Jim;door niet meer te stemmen op de leugenaars regenten zowel van links als van rechts .Wordt tijd dat de mensen is wakker worden en het heft in eigen handen nemen.

Politiek het geeft alleen maar ellende en meer niet, en zeer zeker de politiek van tegenwoordig.

dinsdag 01 sep 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties