Bijbels kippenhok

5665-bijbels-kippenhok (Door Jim Postma)
Samen met mijn twee aangenomen zussen, Roos en Nel, begonnen wij ooit met het bouwen van een klein paradijsje hier op aarde. Waaronder een kippenhok. Zij waren er jaren geleden reeds mee begonnen. Ergens in Zeeland, midden in de vrije natuur.

In paradijsje De Poort waren talloze ‘vogels’ van allerlei pluimage, goudvissen, paarden (van de buren), bijen, vlinders, kippen, een hond en een kat en zelfs nachtelijke vleermuizen. Dit alles omgeven door talrijk bloemenpracht en een woud aan torenhoge donkergroene coniferen. Ja, hier wilden wij graag oud worden. Totdat het menselijke noodlot toesloeg.
Nel kreeg plots op haar 65e levensjaar agressieve kanker en was reeds na drie maanden verdwenen uit ons geheime paradijsje. Een jaar later gevolgd door Roos. Zij kon het zonder ‘haar’ Nel niet meer redden. Te veel emoties en veel te veel herinneringen.


Zo kreeg ik, of ik het wilde of niet, nieuwe buren. Een jong gezin met twee kinderen, keurig nette kerkelijke mensen.
Ineens begonnen mijn buren, zonder enig overleg, het gaas weg te knippen van een klein gedeelte van mijn oude kippenhok. Dit zat aan hun kant van de tuin. Hun goed recht. Mijn klomp brak echter toen ik hoorde dat zij het hok reeds hadden weggeschonken aan een buurvrouw. ,,Oh, daar weet ik niets van,’’ was mijn nog ingetogen reactie. ,,Maar het kippenhok staat toch voor de helft op ons terrein,’’ sprak zij haast triomfantelijk.

Ik wilde zeggen: ,,Nou, dan wordt dit een zaak voor de Rijdende Rechter.’’ In plaats daarvan zei ik theatraal: ,,Dan zaag ik het kippenhok dus door midden!’’ Daar had mijn nieuwe buur even niet van terug. Totdat zij verrast met duidelijk bijbelse kennis zei: ,,Oh, een Salomons oordeel.’’

,,Juist,’’ glimlachte ik van oor tot oor. Dit verbaasde haar nog meer, omdat zij al vroeg begrepen had dat ‘de kroeg mijn kerk’ was en beslist niet omgekeerd. Ietwat onzeker sprak zij nu: ,,Dan ga ik daar de Geschriften nog eens op teruglezen.’’
,,Dat hoeft niet, ik zal het u vertellen,’’ antwoordde ik. En zo vertelde ik haar, in eierdop-formaat, hoe koning Salomo twee moeders voor zich kreeg. Allebei claimden zij moeder te zijn van een kind. Daarop beval Salomo het kind doormidden te hakken, waarop de ware moeder zei: ,,Nee, nee, alstublieft niet, geef mijn kind dan maar aan die vrouw.’’

Waarop mijn nieuwe buurvrouw, die met open mond had geluisterd, met schuldgevoel sprak: ,,Maar in dat geval buurman, is het kippenhok toch van u.’’

Hierop kraaide, in de verte, triomfantelijk een haan.

Arie C. Torcque Zaanen :
Dit is geen verhaal maar een waargebeurd verslag dat zeker niet in aanmerking komt voor een "Pulitzer" maar ik heb er wel van genoten omdat mevrouw als christen leeft volgens de geschriften....

Amen.

woensdag 26 dec 2018

w.e. kuyvenhoven :
Fijn verhaal waarvoor dank .

dinsdag 25 dec 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties