Fellini live (3)

5624-fellini-live-3 (Door Jim Postma)
Sommigen mensen kunnen scenario’s verzinnen voor films. Maar er zijn live scenario’s (uit het leven gegrepen) die je niet kunt verzinnen. Zoals ik hier beschreef in de vorige twee afleveringen over een bizar geval van een zelfmoordpoging voor mijn huisdeur.

Speelde ik toen nog een bescheiden bijrol, enkele jaren geleden kreeg ik daarin een hoofdrol. In minstens zo’n bizarre situatie. Ook hier ging het weer om een puur drama, tussen leven en dood.
De andere hoofdrol in dit relaas was (helaas) weggelegd voor mijn destijds goede vriend, de Rotterdamse kunstenaar Jano (zijn kunstenaarsbijnaam). Zeer talentvol.


Inmiddels is hij zo’n zeven jaar terug al weer overleden. Bij leven en welzijn maakte hij honderden futuristische vaak drie dimensionale kunstwerken. Die verkocht hij in cafés voor een appel en een ei.
Maar in die tussentijd was hij altijd gedwongen zijn boterham te verdienen als barkeeper.

In bekende cafés zoals de Schouw, Mondriaan en Willen’s en Wetens in het centrum. Altijd hilarische belevenissen voor de kroegbezoeker. ‘Onze’ Jano was in zijn goede tijd een van de meest kleurrijke figuren in Rotterdam. Zeker in gezelschap van zijn goede vrienden Cornelis Bastiaan Vaandrager (dichter) en ‘Johnny the Selfkicker’ (performer). Met drugs, alcohol en ‘rock and roll’, altijd in de hoofdrol.

Nadat reeds veel eerder Vaandrager en Johnny (van Doorn) deze aarde hadden verlaten, ging het plotseling bergafwaarts met Jano. Hij stierf haast van de nekpijnen, kon daardoor niet meer werken en zag dit leven eigenlijk niet meer zitten. Alleen zou hij nog geholpen kunnen worden via een zeer moeilijke en bijzonder risicovolle nekoperatie. Uiteindelijk heeft hij daarvoor gekozen. Echter tijdens die operatie in het Zuiderziekenhuis kreeg hij een hartstilstand.

Chirurgen moesten minuten ploeteren om hem weer tot leven te wekken. Met als dramatisch gevolg een dwarslaesie. Vanaf zijn middel moest hij nu verlamd verder door het leven in een rolstoel. Dank zij zijn lieve vrouw Tea, een ware ‘Sister Nightingale’ voor 24 uur per dag, kon hij zich nog enigszins redden. Wel letterlijk als gebroken man hoewel hij gelukkig nooit zijn gevoel voor humor verloor.

Samen met hun mongoloïde zoon Gilbert was het vanaf die tijd kommer en kwel in huize Jan(o) ten Haaf. Armoede troef in hun beneden-appartementje in de Beverwaard. Door allerlei gemeentelijke instanties vierkant in de steek gelaten. Reden voor ons ‘levenskunstenaars’ om een veiling voor hem te organiseren van zijn tientallen overgebleven kunstwerken.
Geheel toen niet wetend, á la Fellini Live, wederom een strijd tussen dood en leven. Of, zoals u wilt, tussen leven en dood.

(Wordt vervolgd)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties