NS: 500 miljoen voor poortjes!

5509-ns-500-miljoen-voor-poortjes (Door Jim Postma)
Tijdens de officiële ‘opening’ van het sluiten van de inmiddels beruchte poortjes op Rotterdam CS, afgelopen vrijdag 1 mei, was driekwart van de geënquêteerden daarvan voorstander, volgens de NS. Geen hond natuurlijk om dit ‘verkooppraatje’ te controleren. Want zoals gebruikelijk ‘controleert de NS zijn eigen vlees’.

Hoe voer je trouwens op één dag een enquête uit met dagelijks 350.000 reizigers op je perrons. Een rekensom leert dan dat zo’n kleine 100.000 passagiers tegen was. In mijn woonomgeving, de Provenierswijk en daarnaast de wijk Blijdorp, ken ik tot op heden geen voorstander.

Na het inmiddels hilarische moment dat jongelui de gesloten poortjes als ‘hordelopers’ hadden genomen – met alle toezichthouders het nakijken - regende het klachten uit onze stad. Ingezonden brievencolumns in alle dagbladen stonden er bol van. Faliekant tegen.

Had geen van de ‘leidinggevenden’ in de NS-kamertjes dit dan zien aankomen? Kennelijk in het geheel niet. En dit in een gigantische organisatie van ‘goedpratertjes’ die de ene blunder op de andere stapelen. Zoals het recente debacle met niet deugende Fyra’s, om de haverklap treinstoringen met de daarbij behorende vertragingen. ‘Genoeg is genoeg geweest’, zo heeft reizigersorganisatie Rover meerdere malen laten weten. ‘En nu dus de hoogste tijd voor de Tweede Kamer, zo schreef ik reeds eerder, ‘om rigoureus de bezem door deze hele ‘spoorwegbeerput’ te halen’.

En ja hoor. Nog geen drie dagen na het ‘hordespringen’ komt de Kamer met het gebod om de NS-poortjes drastisch te verhogen. Wederom lachen geblazen. Een ieder weet dat dit agressievelingen en zwartrijders niet tegen houdt. Zij glippen er eenvoudig door om snel achter iemand aan te gaan met een wel geldige OV-kaart.
Intussen maakte de NS bekend dat er 500 miljoen euro (!) is gereserveerd om de poortjes in 82 landelijke stations te gaan activeren. Hier doorheen loopt dagelijks zo’n 90 procent van de reizigers. Vijfhonderd miljoen euro voor elektronische poortjes… Hoe krijgen de rekenmeesters van de NS dit voor elkaar? Zeker rekenvoer voor de Algemene Rekenkamer! Ongeveer zo’n zes miljoen euro per station-(netje).

NS, schrijf eenvoudig een prijsvraag uit hoe anders deze zogenaamde beveiliging ook kan. En waarschijnlijk stukken goedkoper. De winnaar krijgt ‘slechts’ één procent van die 500 miljoen. Dus vijf miljoen euro!

Uw inzendingen zie ik met belangstelling tegemoet…

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties