Mulisch dood

Voor mij ligt het boek Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch. Het is de vijfde druk. Ik kocht het – 17 jaar oud – in 1960 bij de Bijenkorf in Rotterdam. De prijs weet ik nog. Een literaire reuzenpocket was vier gulden vijftig.


Hoewel ik zeker nog niet alles begreep werd mij voor het eerst duidelijk dat er in de Tweede Wereldoorlog niet alleen nazi verschrikkingen zijn geweest, maar ook bijvoorbeeld het volstrekt zinloze bombardement van Dresden door de geallieerden.

Een bombardement waarbij in vergelijking de aanval op Rotterdam in de meidagen 1940 gemeten naar het aantal doden nog maar een vingeroefening is geweest.

Mulisch is dood. Of hij echt een groot schrijver is geweest zal de geschiedenis wel uitmaken. Sommige boeken vond ik niet om door te komen. Andere, zoals Het stenen bruidsbed en zeker zijn laatste boek, Siegfried, over de zoon van Hitler, vond ik meesterwerken. In het huidige politieke klimaat over de subsidie aan de kunsten, waarbij de nazi uitdrukking – ik dacht van Goering – “als ik het woord cultuur hoor trek ik mijn pistool” weer opgeld doet, is het misschien aardig om nog even vast te stellen dat Het stenen bruidsbed destijds werd geschreven in opdracht van de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.


In de jaren negentig werd ik op een andere manier op Mulisch gewezen. De Duitse dochters van een Duitse vriendin liepen met hem weg. In die tijd trad Mulisch nog veel op in Duitsland. Zij verslonden niet alleen zijn boeken, maar stonden in de rij om zo’n lezing bij te wonen.

De oude charmeur maakte nog grote indruk. “Als hij twintig jaar jonger was geweest….”, peinsden de jongedames. En aan mij vroegen ze of er jongere Nederlanders waren van vergelijkbare klasse.


“Helaas niet,” moest ik toen al antwoorden.

Skala Lokala :
De uitspraak 'als ik het woord cultuur hoor, trek in mijn pistool' wordt meestal ten onrechte aan Herman Goering toegeschreven. De nazi toneelschrijver Hanns Johst is de geestelijk vader van dit adagium, dat overigens luidt: 'als ik het woord cultuur hoor, ontgrendel ik mijn browning'. En dat terwijl de moffen van die mooie Lugers hadden. Snoeien om te groeien deden de nazi's overigens met Zyklon B.

woensdag 03 nov 2010

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De telefoon


de telefoon, Jana
'Jim is dood'

gemis
is een woord
dat we niet willen

ga,
verdwijn
`als je er maar bent'

gemis
is een woord
dat we niet willen

dat je kunt zeggen
`ga met me mee'
of
`help even
die spullen
weg te zetten'

gemis
is een woord
dat we niet willen.


Jan Wagenaar

  • Nieuw

  • Reacties