Liever Turks dan Paaps

Dat de meeste Kamerleden in Nederland een zeer gebrekkige kennis van de geschiedenis hebben is bekend, maar wat dat betreft slaat Geert Wilders op dit ogenblik alles. Hij wil dat Nederland geen aandacht besteedt aan het feit dat de Republiek der Nederlanden 400 jaar geleden, 1612 dus, als eerste Europese natie diplomatieke betrekkingen aanknoopte met het Ottomaanse Rijk (1300/1922).


Dat is het huidige Turkije en waarom deed de Republiek der Nederlanden dat? We hadden een gezamenlijke vijand: Spanje.

In de Nederlandse geschiedenisboeken wordt nog steeds gedaan alsof wij eigenhandig de Spanjaarden op de knieën hebben gedwongen. Maar vooral Britse historici wijzen op het feit dat Spanje op twee fronten moest vechten. Inderdaad in Nederland, maar ook tegen wat nu Turkije is. En het is nog maar zeer de vraag of de Nederlandse opstand geslaagd zou zijn wanneer Spanje niet op twee fronten had moeten vechten.


Wanneer ik als jochie onder de modder thuis kwam zei mijn moeder wel eens: ,,Turkie, turkie”. Maar mijn grootmoeder, toch afkomstig uit een katholiek gezin, zei direct: ,,Liever Turks dan Paaps.”


Nederland heeft veel baat gehad bij de contacten met Turkije. Onze koffiecultuur hebben we aan ze te danken. Wij hebben hun tulpenbollen verder geperfectioneerd. Op veel schilderijen uit de 17e eeuw staan afbeeldingen van Turkse tapijten en andere kunstvoorwerpen.


Natuurlijk is er nog van alles aan te merken op het huidige Turkije. Maar het staat vast dat we onze onafhankelijkheid mede aan hen hebben te danken. En wat is er tegen dat volgend jaar gewoon nog eens te zeggen.


Schrijf uw reactie
Type de code over: