Alarm? Sodemieter op!

4376-alarm-sodemieter-op (Door Geert-Jan Laan)

Onlangs was ik op de uitstekend georganiseerde Nieuwjaarsborrel van de Vereniging De Lijn, de club van en voor vroegere en huidige zeevarenden van de Holland Amerika Lijn en andere geïnteresseerden. Natuurlijk vond die receptie plaats aan boord van het ss Rotterdam.
Dat schip opknappen heeft een paar centen gekost, zoals we weten, maar er is toch maar een stuk schitterend erfgoed van de Nederlandse scheepsbouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw bewaard gebleven.


Na afloop gingen nog wat doorzetters naar de ook fraaie Maritime Bar toen een sirene begon te loeien en in vele talen werd omgeroepen het schip onmiddellijk te verlaten. De zeelieden aan de bar waren niet onder de indruk. ,,Ik ruik niks, ik zie niks, ik hoor niks. Bovendien ligt hij vast aan de wal,” sprak de oudste en gaf nog een rondje.
Inderdaad. Na twee minuten bleek het vals alarm. Een ander haalde zijn schouders op en vatte de oorzaak samen met het schamper uitgesproken woord: ,,elektronica.”

De Vereniging De Lijn is in 1988 opgericht toen de HAL 115 jaar bestond. Zij houdt nu ook kantoor aan boord van de Rotterdam. Het helpt natuurlijk dat onder de naam Holland America Line de huidige Amerikaanse eigenaren nog steeds bijzonder actief zijn op de cruisemarkt en ook de klassieke namen van de vroegere schepen hebben gehandhaafd. En er varen nog steeds veel Nederlanders op de schepen.
De vereniging is bijzonder actief. Elke twee maanden verschijnt het zeer lezenswaardige en goed opgemaakte blad HALLO. Er zijn excursies, lezingen en rondvaarten. De leden wonen in zes Europese landen en natuurlijk ook in de Verenigde Staten, Indonesië en de Filippijnen.

In Rotterdam bestaat ook nog een soortgelijke club met de welluidende naam Vereniging Gepensioneerden Voormalige Koninklijke Rotterdamsche Lloyd –Wm Ruys en Zonen. Deze vereniging is opgericht in 1972 toen een aantal Rotterdamse – en Amsterdamse rederijen samengevoegd werden in wat uiteindelijk de Ned Lloyd is geworden. Zij vergaderen in Engels en organiseren ook boottochten en excursies.
Van de Amsterdamse rederijen zoals de Maatschappij Nederland en de KNSM is niet veel meer vernomen. Alleen in de nieuwe Amsterdamse aankomst- en vertrekhal, op de plaats waar vroeger de KNSM-schepen aanlegden is nu de KNSM Sociëteit Amsterdam gevestigd. Dat heeft met de vroegere stoombootmaatschappij niets meer te maken.

Er zijn sprekers en leden uit het bedrijfsleven, kunst en cultuur, politiek en aanverwante groeperingen. De laatste spreekster was voormalig minister en politica Hedy D’Ancona. Zij zal van veel zaken verstand hebben. Maar ik betwijfel of zij weet wat bakboord of stuurboord is.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties