Bild op oorlogspad met 'ARJAN FLOPPEN'

ARJAN FLOPPEN, zo kopte de Duitse Bildzeitung daags na zijn gemiste penalty waarmee hij de uiteindelijke winnaar Chelsea had kunnen uitschakelen. En in de onderkop: ,,Gelukkig speelt hij nu voor Holland.”In het begin van de jaren negentig was ik ingehuurd door de wat later gekapseisde Robert Maxwell, toen eigenaar van de Britse tabloid Daily Mirror om in Nederland een soortgelijke tabloid op te zetten. De Britten waren aanzienlijk kwaadaardiger, dan de Duitsers, om van het laffe krantje De Telegraaf in Nederland maar te zwijgen. Bij een toernooi, EK of WK, kopte de Daily Mirror in de trant van ‘Und jetzt beginnt der Bliztkrieg’ waarvoor de Britse ambassadeur in Berlijn zijn excuses heeft moeten maken.


Bildzeitung doet dat veel geraffineerder. Ik weet dat omdat wij destijds in Groningen bij ‘Het Nieuwsblad van het Noorden’ elke nacht zo’n honderdduizend exemplaren van de Bildzeitung drukten voor Duitsers net over de grens. Omdat ik ook toen mijn toenmalige uitgever suggereerde eens te kijken naar een echte Nederlandse tabloid mocht ik een paar dagen meedraaien op de redactie van Bild in Hamburg.


Ik kan u zeggen dat dit soort verhalen tot in de finesses worden voorbereid. Bij een wedstrijd van Duitsland tegen Nederland liggen de koppen, de grote lijnen van de verhalen bij winst, verlies of gelijkspel al klaar.

Een mooi voorbeeld is de wedstrijd die Nederland op 15 juni 2004 in Porto in het kader van de EK tegen Duitsland speelde.

Op 14 juni kwam de Bildzeitung op pagina 3 met een groot verhaal: ,,Vijftig redenen waarom Nederland nooit van Duitsland zal winnen.’’


En inderdaad. Duitsland kwam snel op voorsprong, maar tien minuten voor tijd maakte Ruud van Nistelrooy gelijk en wat later werd Duitsland door de Tsjechen uit het toernooi geknikkerd.

Op 15 juni 2004 stond al een wat korter stuk op pagina 3 van Bild met als kop , ‘Lieve Hollanders’. Met als eerste zinnen in het Nederlands: ,,Wij moeten onze oprechte excuses maken voor ons verhaal van gisteren. Maar we gaan het goedmaken.’’ In het Duits ging het verhaal verder. ,,Onderop dit stuk vindt u een tegoedbon. Wanneer u die uitknipt en achterop uw caravan plakt mag u een uur lang met uw caravan op de linkerrijstrook van de autobaan 80 kilometer per uur blijven rijden.’’


En ook dat verhaal lag al klaar.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties