Vakantie! Gezellig…

5647-vakantie-gezellig (Door Corry Gryn)
Hier een verslag over de vakantie van een gemiddeld Nederlands gezin met 2.3 kinderen. Ontsproten uit persoonlijke observatie en een beetje fantasie.

De vrijdagmiddag vóór de reis.
Een zwetende verhitte moeder in de winkel met drie zeurende, duidelijk vermoeide kinderen. Moeder werkt haar boodschappenlijstje punt voor punt af, en probeert ondertussen haar kroost in toom te houden. Wat vreselijk mislukt. Als ze aan het eind van haar lijstje is, zegt ze: “Doe er nog maar een doos paracetamol bij. Ik barst nú al van de hoofdpijn!”. Als ze de winkel verlaat wens ik haar sterkte en een fijne vakantie.


De volgende dag zie ik die zelfde moeder met een winkelwagen de supermarkt in sjezen. Vader staat naast de auto, ongeduldig met de vingers trommelend op het dak. Achter in de auto dezelfde drie koters zichtbaar aan het klieren met elkaar. Als ma na een kwartiertje de winkel uitkomt met een kar vol boodschappen, worden de tassen achterin gepropt en rijdt het spul weg, richting de vakantiebestemming.
Dan neemt mijn fantasie het over.

In gedachten hoor ik de kinderen na een klein uurtje beginnen: ,,Zijn we er nu nóg niet? Ik moet plassen!” ,,En ik wil een ijsje! Dat had je zelf beloofd mamma.” Ondertussen hebben pa en ma hun eerste vakantieruzie achter de rug, dus begrip voor de ‘kids’ is ver te zoeken. Ze moeten allemaal hun mond houden, anders gaan ze nu direct weer naar huis!
Deze ‘kids’ hebben mazzel: voor hetzelfde geld binden ze je aan een boom langs de weg! Moet je maar zien wie je naar het asiel brengt!

Een paar uur later de eerste stop. Langs de snelweg op een parkeerplaats met tafels en banken worden de thermosflessen koffie en sap uitgepakt en de broodjes uit de koelbox gehaald. Niet voordat de halve kofferbak leeggehaald is, want de tassen met boodschappen moesten er eerst uit. Hè, niet over nagedacht! Vakantiedementie, zullen we maar zeggen…

Als de bammetjes en het sap genuttigd zijn gaan de kinderen op verkenning. Omdat pa en ma in een verhitte discussie verwikkeld zijn over de te rijden route, hebben ze niet in de gaten dat de jongste gevaarlijk dicht bij de snelweg beland is. Tot de oudste van het stel, een knulletje van 9 met enig verantwoordelijkheidsgevoel, het kleine ettertje aan de arm meesleurt naar de tafel waar de ouders elkaar nog net niet de hersens hebben ingeslagen. Kleintje krijgt een preek de spullen worden weer in de auto geladen kinderen ook en pa en ma geven elkaar een verzoeningskus.

En dan gaat het verder richting de Franse camping. De nacht wordt zo goed en zo kwaad als mogelijk doorgebracht in een motel, waarna de volgende morgen aan het laatste rukkie wordt begonnen.
Dan eindelijk het bevrijdende bord: 'Camping du Soleil de Provence' (ik noem maar wat)!
Aangekomen bij het ultraluxe chalet kan dan de vakantie eindelijk beginnen, joechei!

Pa gaat direct de aanwezige barbecue inspecteren, de kinderen de camping en ma het chalet. Nadat de auto uitgepakt is ploffen pa en ma met een koel glas witte wijn (van de Aldi, uit de koelbox) en met een grote zucht (héhé) in de luxe tuinstoelen. Er wordt een menu opgesteld voor het avondeten. Pa verheugt zich al op vuurtje stoken en ma op de berg afwas.

Dan komen de kinderen terug, zeiknat, want ze hebben de rivier gevonden. Ze willen nu eindelijk eens een ijsje, want dat had ma zelf beloofd! Rust is voorbij, er moeten nog een paar vergeten boodschappen gedaan worden. Kinderen omgekleed en hop, wéér in de auto. In de plaatselijke supermarkt wordt er met behulp van een 'Hoe spreek ik Frans'-boekje en handen en voeten getracht om een glutenvrij brood te scoren, want twee van de koters hebben een glutenallergie.

Na een ingewikkeld gesprek komen ze erachter dat ze daarvoor bij ‘le boulanger’ moeten wezen. Terwijl ze op weg gaan naar die ‘boulanger’ breekt vakantieruzie nummer twee uit! Pa beschuldigt ma van nalatigheid omtrent het glutenvrije brood. ,,Je hebt de hele dag niets te doen, je hoeft alléén maar zulke dingen in de gaten te houden.”
,,Ja, hallo! Weet je niet wat een energie het kost om alles te regelen voor een vakantie? En jij zit lekker de hele dag op je werk met je jonge blonde secretaresse! Je hebt zeker wel ontroerend afscheid van haar genomen, hé?” Ma in tranen pa over de zeik en de kinderen stilletjes op de achterbank…

Als dan uiteindelijk het bewuste brood binnen is de ruzie bijgelegd en de hele meute rond de barbecue zit kan de lol beginnen.
En dat gaat veertien dagen zo. Met vallen en opstaan ruzies en goedmakertjes, jengelende kinderen die naar huis willen en als ze naar huis moeten willen blijven.

Daags na thuiskomst komt de moeder dan weer in de winkel om een rustgevend middel te kopen, en een diarreeremmer, een wormenkuurtje en twee potten vitaminen.
Pa is blij dat ‘ie weer aan het werk kan en ma is pas blij als de school weer begint.

Ziezo, nu kan men zich weer storten op het gewone dagelijkse leven, en plannen maken voor de herfstvakantie…

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties