De brand erin!5639-de-brand-erin (Door Corry Gryn)
Weet u wat ik het toppunt van vakantievieren vind? Barbecue! Deze vakantie ook gedaan, samen met mijn ‘pleegvader’ op de camping.
’s Morgens vroeg een aantal soorten BBQ-schotels gehaald, Turkse meloen gesneden, een zogenaamde Picknickbarbecue van € 8,95 in de auto geknikkerd en richting Gelderland vertrokken!

Onderweg een paar keer vreselijk zitten foeteren op medeweggebruikers die het nodig vonden om zonder richting aan te geven plotseling in te voegen om vervolgens met een ‘snelheid’ van krap 100 km/u een hele karavaan trucks in te halen. En dat terwijl jij met de toegestane 130 km/u aan komt sjezen!


Heb mezelf een paar keer op de vingers getikt; ,,Kallum aan, Gryn, je hebt vakantie!” Maar daar kan ik me kapot aan ergeren óók in mijn vakantie! Mensen die geen richting aangeven en dan nog met een sukkelgangetje een stuk of 8 trucks in gaan halen. Grrrr! Heb een aantal keer vreselijk in de ankers gemoeten anders was ik nooit op de camping aangekomen. Kijk, ik vind het prima als men in wil voegen maar geef het dan aan! En graag met aangepaste snelheid, doe ik ook.

Het viel mij trouwens ook op toen ik naar de supermarkt alhier reed, dat echt alle fietsers die ik zag kennelijk ontzettend druk waren met hun smartphone. Misschien dat dat door het vroege tijdstip kwam maar ik vroeg me later af of die gasten in de toekomst geen last zouden krijgen van een smart-duim. Of een twitter-vinger.

Maar goed; veilig aangekomen op de camping waar ‘pleegpa- en ma’ staan. De hele reut uitgeladen en mijn luie kont in een tuinstoel laten zakken. Heerlijk met ‘pa’ zitten debatteren over fotografie (een gezamenlijke hobby), een paar vette neuten gedronken vervolgens een hele serie (achteraf best goeie) platen gemaakt en heerlijk geluncht.

Aangezien het een zogenaamde ‘ouwelullencamping’ is ontzettend genoten van de rust. Voor mij géén animatie of ‘gezellige’ Nederlandstalige muziek. Ieder z’n ding zullen we maar zeggen. Lekker even knuffelen met de buurhond, een poosje aan de waterkant zitten zonder gestoord te worden door het geraas van waterscooters. Kortom; genieten geblazen!
Om een uur of half zes op het gemakje de barbecue ingewijd. Aan mij de eer. En daar kwam de ware aard van ‘het beestje’ naar boven; ik mag graag vuurtje stoken! Als dochter van een brandweerman schroom ik niet om te bekennen dat ik daar dól op ben!

En dan het vuur het werk laten doen. Niks geen gasbarbecue; dat is iets voor mensen met haast! Gewoon een soort van ‘back to nature’; de meest simpele barbecue, 4 jaar geleden in een dolle bui gekocht bij de Marskramer, tezamen met een zak houtskool en een doos aanmaakblokjes. Alles bij elkaar voor nog geen € 25,=. En een lol dat je daar van kan hebben!
Ik denk dat mijn vader het hele spektakel glimlachend heeft zitten bekijken…

Ik hóórde hem tegen mijn moeder zeggen: ,,Het is er écht ééntje van ons, hé!” En misschien was pa nog een beetje trots op zijn jongste telg vanwege de platen die ik ‘geschoten’ heb. Want van hem heb ik ook díe hobby geërfd….

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties