De brand erin!5639-de-brand-erin (Door Corry Gryn)
Weet u wat ik het toppunt van vakantievieren vind? Barbecue! Deze vakantie ook gedaan, samen met mijn ‘pleegvader’ op de camping.
’s Morgens vroeg een aantal soorten BBQ-schotels gehaald, Turkse meloen gesneden, een zogenaamde Picknickbarbecue van € 8,95 in de auto geknikkerd en richting Gelderland vertrokken!

Onderweg een paar keer vreselijk zitten foeteren op medeweggebruikers die het nodig vonden om zonder richting aan te geven plotseling in te voegen om vervolgens met een ‘snelheid’ van krap 100 km/u een hele karavaan trucks in te halen. En dat terwijl jij met de toegestane 130 km/u aan komt sjezen!


Heb mezelf een paar keer op de vingers getikt; ,,Kallum aan, Gryn, je hebt vakantie!” Maar daar kan ik me kapot aan ergeren óók in mijn vakantie! Mensen die geen richting aangeven en dan nog met een sukkelgangetje een stuk of 8 trucks in gaan halen. Grrrr! Heb een aantal keer vreselijk in de ankers gemoeten anders was ik nooit op de camping aangekomen. Kijk, ik vind het prima als men in wil voegen maar geef het dan aan! En graag met aangepaste snelheid, doe ik ook.

Het viel mij trouwens ook op toen ik naar de supermarkt alhier reed, dat echt alle fietsers die ik zag kennelijk ontzettend druk waren met hun smartphone. Misschien dat dat door het vroege tijdstip kwam maar ik vroeg me later af of die gasten in de toekomst geen last zouden krijgen van een smart-duim. Of een twitter-vinger.

Maar goed; veilig aangekomen op de camping waar ‘pleegpa- en ma’ staan. De hele reut uitgeladen en mijn luie kont in een tuinstoel laten zakken. Heerlijk met ‘pa’ zitten debatteren over fotografie (een gezamenlijke hobby), een paar vette neuten gedronken vervolgens een hele serie (achteraf best goeie) platen gemaakt en heerlijk geluncht.

Aangezien het een zogenaamde ‘ouwelullencamping’ is ontzettend genoten van de rust. Voor mij géén animatie of ‘gezellige’ Nederlandstalige muziek. Ieder z’n ding zullen we maar zeggen. Lekker even knuffelen met de buurhond, een poosje aan de waterkant zitten zonder gestoord te worden door het geraas van waterscooters. Kortom; genieten geblazen!
Om een uur of half zes op het gemakje de barbecue ingewijd. Aan mij de eer. En daar kwam de ware aard van ‘het beestje’ naar boven; ik mag graag vuurtje stoken! Als dochter van een brandweerman schroom ik niet om te bekennen dat ik daar dól op ben!

En dan het vuur het werk laten doen. Niks geen gasbarbecue; dat is iets voor mensen met haast! Gewoon een soort van ‘back to nature’; de meest simpele barbecue, 4 jaar geleden in een dolle bui gekocht bij de Marskramer, tezamen met een zak houtskool en een doos aanmaakblokjes. Alles bij elkaar voor nog geen € 25,=. En een lol dat je daar van kan hebben!
Ik denk dat mijn vader het hele spektakel glimlachend heeft zitten bekijken…

Ik hóórde hem tegen mijn moeder zeggen: ,,Het is er écht ééntje van ons, hé!” En misschien was pa nog een beetje trots op zijn jongste telg vanwege de platen die ik ‘geschoten’ heb. Want van hem heb ik ook díe hobby geërfd….

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties