Gevallen

5620-gevallen (Door Corry Gryn)
Heeft u dat nu ook wel eens; zo’n dag waarop u schijnbaar niks vast kan houden? En alles, maar dan ook letterlijk alles uit uw handen glipt?

Een poosje geleden was het weer eens zover. ’s Morgens met douchen begon het al; de fles shampoo, de fles douchegel én de fles conditioner: alle drie met een klap op de vloer van de douche. Drie keer bukken, drie keer de nodige verwensingen de onschuldige morgenstond in slingeren en drie keer de bijbehorende pijnscheuten in de rug ondergaan!

Onder het motto ‘Begin de dag met een lach’ op de tanden gebeten en fluitend aangekleed. Tijdens het aanbrengen van de oorlogskleuren (make-up) kletterden achteréénvolgens de blusher, de oogschaduw én de matterende poeder in de wasbak. Sakkerdesakker! De wasbak was één groot kleurenpalet. Lang leve de ‘sanitair-spray’.
Zonder al te veel oponthoud ontbeten en op het werk gearriveerd. En het geëmmer duurde voort….
Bij het pakken van een doosje paracetamol vielen met donderend geraas wel twintig doosjes uit het schap; het mooiste was dat ik ze zelf bijgevuld had en het schap goed vol had gestouwd. Had gelukkig de tegenwoordigheid van geest om de klant te vragen; ,,Hoeveel doosjes wilde u ook al weer?”

Hoe vaak mijn leesbril niet gevallen is die dag weet ik niet meer; het is maar goed dat het er één van Deense makelij is; een Taiwan-bril had de eerste klap op de grond niet overleefd.
’s Avonds thuisgekomen de prak genuttigd zonder ongelukken. Maar daarna wilde ik het eten voor de andere dag bereiden. Aspergeschotel met ham, kaas en eieren.
En die eieren werkten niet mee. Of mijn handen….

Wilde de eitjes in de eierkoker zetten. Maar de handjes waren glad. Poefpoefpoef. Daar gingen de eitjes! Op het zeil in de keuken. En ik droeg mijn Spaanse sloffen…
Als u eens wilt schaatsen zonder ijs én u heeft toevallig zeil in de keuken: gooi een aantal eieren op de grond. Trek een paar Spaanse sloffen aan en voilà; u kunt schaatsen.
Al slippend met uitschietende benen en me aan beide kanten angstvallig vastgrijpend aan werkplank en keukentafel naar het aanrecht geschaatst. Daar aangekomen een vel of zes keukenrolpapier gepakt, op de grond gegooid en het hele zaakje struif in de GFT-emmer gemieterd!

Snoes de poes zat het hele circus ondertussen met verbazing te bekijken op de punt van de keukentafel. En gaf (uiteraard) commentaar… ,,Miaaauuw?” oftewel: ,,Wat ben je aan het doen.’’
,,’t Vrouwtje is aan ’t sporten, Snoes! Kijk jij nu maar uit.” En Snoes schudde haar kopje, of ze zeggen wou: ,,Geef het nu maar op, dat wordt niks meer!”
Maar ik was die dag in een opstandige bui: ik wilde aspergeschotel en dat zou er komen!
Dus weer een paar eieren uit de doos gepakt en die, als waren het kunstschatten, héél voorzichtig in de eierkoker geplaatst. Joechei! Het was me gelukt.

’s Anderendaags genoten van de maaltijd. Zonder vork of mes te laten vallen…

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties