Waterstand

5615-waterstand (Door Corry Gryn)
Een week of wat geleden de watermeterstand opgenomen. Dat is een hele bedoening in mijn kleine huisje. De meter zit namelijk in de kruipruimte. En daar kom je door een luik bij de voordeur op te tillen en kop voorover te kijken wat de meter aangeeft.
Zat het al een paar uur uit te stellen, maar gaf mezelf om een uur of half vier een figuurlijke schop onder de kont: Oprijzen, Gryn, aan het werk!


Aldus geschiedde; eerst de stofzuiger gepakt, pen en papier en een zaklantaarn. Kreunend door de knieën gezakt (die kraakten als een oude vloer) en de mat weggehaald. Luik opgetild en daar ging ik. Ondertussen aan Snoes de poes geroepen dat ze in de kamer moest blijven, want dat gebakkie is zo nieuwsgierig als de pieten! Zag haar al in het gat springen: die kwam in uren niet meer terug!
Zodra dat gevaar geweken was de zaklantaarn aangesticht. Moest drie keer kijken, want echt duidelijk zijn die cijfertjes niet. En ik ben als de dood dat er ineens een enorme spin tevoorschijn komt. Vandaar de stofzuiger…

Gelukkig geen spinnen. Wél een paar enorme stofraggen ! Ook dáárvoor kwam de stofzuiger goed van pas. En ik vraag me elke keer weer af waarom er in vredesnaam zo’n berg schelpen ligt; of je op het Noordzeestrand bent bij eb. Schelpen zoeken is geen hobby meer; je duikt gewoon in je kruipruimte! Maar het zal wel te maken hebben met het feit dat er vroeger overal ‘wellen’ zaten hier. Mijn huis staat op een plaats waar in mijn jeugd veel slootjes waren. Moet ik tóch nog eens onderzoeken!

Afijn, uiteindelijk kunnen ontcijferen wat er stond, opgeschreven, luik dicht, mat erover en al kreunend weer in de benen gekomen. Verdikkeme, je kunt beter de hele dag in de winkel staan en lopen!
Maar goed, ik was die middag vrij en de andere dag ook dus wat kon het schelen! Na de mat, de hal, de kamer en keuken gestofzuigd te hebben eerst eens een fikse neut ingetuit; die had ik verdiend vond ik zelf!
Vond het ook slimmer om dat ná het aflezen te doen; voor je het weet schrijf je een paar cijfers dubbel… Staat binnen no-time een arrestatieteam van de antidrugsbrigade op de stoep, want ,,u gebruikt ineens wel erg veel water, mevrouw Gryn!’’ Het zal je maar gebeuren!

De enige plant hier in huis is een Dracena en de tuin staat vol met campanula’s, varens en hortensia’s. En die kun je volgens mij niet roken…
Toen de stand doorgegeven, digitaal! Jaja ook ik doe dat via internet tegenwoordig! Scheelt zó tien piek en geen geëmmer om een brievenbus te vinden.
Het zal mij benieuwen of ik bij moet betalen; vorig jaar kreeg ik zelfs een tientje terug! Ben ik direct een goeie rooie voor wezen halen, haha! En nooit klachten gehad dat ik stonk….
Maar alle gekheid op een stokje; het kan heus geen kwaad om een beetje bewust met energie en water om te gaan. Wat dat betreft ben ik net het Zeeuwse meisje: ‘Geen druppel te veel, hoor!’

Inmiddels heb ik de jaarrekening binnen. Wat denkt u? Ik krijg € 15,60 teruggestort! Há, ga ik een fles geestrijk vocht van kopen. (Tezamen met het bedrag van mijn energieleverancier, ruim € 170,= terug, wordt dat waarschijnlijk een goeie whisky, joechei!!!)
Twee kuub minder water verbruikt vorig jaar. En toch elke dag minimaal één keer gedoucht! Dat gaat razendsnel: kraan aanzetten, wachten tot er lauw water uit komt, inzepen en afspoelen, klaar! Als je langer dan 5 minuten onder die straal staat krijg je zo’n rimpelig kippenvelletje. Niet om aan te zien! Moet je weer gaan smeren met allerlei strakmakende lotions, nee dank u!

Zoals ik al zei: nooit klachten gehad dat ik riekte. En dat kan niet van iedereen gezegd worden….

Johannes :
Er was eens een man uit de Randstad,
die van de limerick geen jota verstand had.
Maar op een terras in Maastricht,
schreef hij dit gedicht.
Tot dat hij helaas aan zijn tax zat.
Ober!!

zaterdag 18 jul 2015

roberto timero :
... en maar klagen... :-)

vrijdag 17 jul 2015

Johannes :
Ik drink graag Limburgs water, maar wel uit de Gulpener brouwerij☺
Overigens hoor ik ieder jaar weer dezelfde "geld terug" juich verhalen. Potverdrie het zijn onze eigen centen waar vooral de energiereuzen mooi weer mee spelen. Bovendien incasseert men nu al reeds het volle pond terwijl het stookseizoen pas over vijf maanden begint.
Wordt het niet tijd voor een vergoeding?
Nog steeds op het terras.
Groeten

vrijdag 17 jul 2015

Jim P. Postma :
Beste Corry,

Beste Corry!
Voor 15,60 euro terug, plus die 170 euro van je energieleverancier, wil ik toch graag als de wat oudere kriticaster, een malt whisky met je drinken! Afspraakje via deze reacties of liever per mail (j.postma@vandaagenmorgen.nl). Dat wordt dus pas écht genieten..

En beste Johannes, neem jij nog maar een échte Limburgse waterke uit Spake!
Ieder zijn deel, hoe rechtvaardig toch!

donderdag 16 jul 2015

Johannes :
Boffert, 39 eurocenten krijg ik terug, die ik overigen nog wel met de vrouw mag delen. Het wordt voor mij dus geen whisky maar water.
Ons verbruik was bijna 75 kuub je schrikt er wel van.
Groeten uit Limburg

woensdag 15 jul 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties