Graaien maar!


5603-graaien-maar (Door Corry Gryn)
Ziezo, daar zijn we weer voor een jaar van af; de jaarlijkse braderie. Heb op Wikipedia eerst eens de betekenis van het woord opgezocht. En jawel; zoals ik al vermoedde was het een benaming voor een jaarmarkt waar o.a vlees en haring werd ‘gebraden’, en dat al in de middeleeuwen.

Veel is er sinds die tijd volgens mij niet veranderd; elke braderie in Nederland geeft zo’n beetje hetzelfde beeld: kramen met etenswaren, kleding en sterk afgeprijsde artikelen die je in een normale winkel met geen mogelijkheid kwijtraakt.
Loop eens over of langs een willekeurige braderie in Nederland en verdraaid; het is overal hetzelfde. Overal de zoete geur van stroopwafels, popcorn en oliebollen. Die laatste waren overigens vreselijk lekker! Een heel aardige klant kwam een zak vol brengen toen hij hoorde dat ik ze zo lekker vond. Kijk, zulke mensen bestaan er óók nog! We hebben gesmuld!


Dan de ‘muziek’ . Het kan blijkbaar niet zonder André Hazes’ ‘Een beetje verliefd’, het liefst loeihard en vóór 11:00 uur ’s morgens. En weg is je werklust!
Gelukkig zijn er ook nog plaatsen waar ze een Dixieland-bandje hebben lopen; dat is tenminste muziek! Als je zoiets hoort, kun je toch je voeten niet stilhouden?
En afgelopen zaterdag was het bij ons ook weer braderie. Om kwart over acht in de morgen was het een nerveuze wirwar van winkeliers die hun kramen aan het opbouwen waren en wachtende (!) mensen die als eerste ‘hun slag wilden slaan’. In onze kraam staan altijd groothandelbakken met zwaar afgeprijsde geuren, make-upartikelen, schoonmaakmiddelen en folderrestanten die je normaal gesproken aan de straatstenen niet kwijt raakt.

En ieder jaar staan daar dezelfde mensen klaar om om half negen, als de deksels gelicht worden, in die bakken te duiken. Bijna letterlijk! Ik heb vorig jaar eens foto’s gemaakt van dat moment: hilarisch! Je zag enkel een hele rij konten! En graaien! Niet te krap! Of het de kroonjuwelen waren. Sommige vrouwen (want het zijn praktisch allemaal vrouwen) staan gerust zo’n drie kwartier onophoudelijk in elke bak te neuzen. Die schromen ook niet om anderen met behulp van de heupen en de ellebogen weg te houden bij de betreffende bak. Een soort van territoriumdrift steekt acuut de kop op als een ander het ook maar waagt om in de buurt te komen.

Afgelopen zaterdag vertelde iemand dat ze opzij werd geduwd toen ze even in een bak met make-upartikelen wilde kijken. ,,Ik kreeg een por van een elleboog en een vreselijk vuile blik van een mevrouw! Het leken net aasgieren! Waar gaat het over! Of je naar een documentaire zat te kijken waar vluchtelingen voor hun eten moesten vechten!”
Zulke dingen doen mij denken aan die ‘Dwaze Dagen’ bij de Bijenkorf. Ik ben er nooit geweest, maar heb een aantal jaren geleden hier eens een documentaire over gezien. Je krijgt als vrouw een gevoel van plaatsvervangende schaamte als je dát ziet! Kijvende wijven, ruzie over ‘wie het eerst was’, met twee of meer personen sjorrend en trekkend aan één trui of broek, die de ‘winnares’ direct in de kledingcontainer kan dumpen omdat het uit zijn voegen is getrokken..
Zó erg is het (nog) niet bij ons, maar ik zal er niet vreemd van opkijken als het ooit nog eens in de buurt komt.
Wat dacht u van kortingsbonnen? Altijd dezelfde personen, die je anders nooit ziet. Die komen met de bonnen in de hand de winkel in, met een verwilderde blik in de ogen stiefelen ze amechtig speurend langs de schappen en komen vervolgens met een potje Sudocrem van, jawel: € 2,69 naar de kassa met een bon van 25% korting. Vervolgens een flesje douchegel van € 1,99 met 20% korting en als klap op de vuurpijl een zakje wattenstaafjes, kosten € 0,49 met 15% korting. Ik verzin dit niet hoor.

Nu zullen er ongetwijfeld mensen roepen: ,,Ja, maar misschien hebben die mensen het niet zo breed.” Ja, dahaag! Diezelfde mensen gaan drie keer per jaar met vakantie naar de meest verre oorden en rijden een auto waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.
Daar over nadenkend zal dát de reden zijn; ik heb het al die jaren hartstikke fout gedaan. Ik had óók met kortingsbonnen moeten sjoppen. Sukkel die ik ben! Had ik misschien óók wel in een vette bak gereden in plaats van een tweedehands Jappie. En zat ik in mijn vakantie ook op een zonovergoten exotisch strand in plaats van in mijn eigen tuintje.

Het is maar wat je belangrijk vind.
Maar ik verrek het om me als een wild beest op afgeprijsde artikelen te storten; ik heb nog een klein tikkie zelfrespect.Jim P. Postma :
Nog een tikkie zelfrespect Corry. Love you!

woensdag 08 jul 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties