Oerdieet

5590-oerdieet (Door Corry Gryn)
Ik vraag me steeds vaker af wat sommige mensen beweegt om bepaalde diëten te volgen.
Zo ook het oerdieet. Daarbij eet men groenten, fruit, noten, zaden, rauw(e) vlees of vis en geen ‘bewerkte’ dingen.
Het refereert aan de oermens, die nog geen voedsel kookte of bewerkte, maar van alles plukte, uit de grond en /of het water trok en doodsloeg.
Lekker simpel!

Dan zie ik in gedachten een man met knots lopen, wanhopig op zoek naar vlees. Thuis een vrouw die van alles plukt en uit de grond trekt de oogst wast in water, afdroogt en alles in een schaal mikt. Effe roeren en wachten tot manlief weer thuiskomt met vlees! Kat, hond, muis, rat,maakt niet uit; als er maar vlees aan zit.


Dan wordt de prooi gevild en uit elkaar gerukt. De pels verwerken ze tot een paar hippe sandalen of een leuk tassie, met een speciaal vakje voor een smartphone. De eventuele tanden worden een paar coole sieraden en de botten zijn voor de hond. Bij tijd en wijle pakt meneer de hengel en gaat zijn geluk in de rivier de vijver of de sloot beproeven. Want je moet wel gevarieerd eten natuurlijk. De overgebleven graten worden, jawel: tandenstokers!
Het vlees of de vis gaat vervolgens in stukjes in de schaal met noten, zaden, fruit en groenten.
Ziedaar het nieuwe dieet! Geen gedoe met blikjes, potjes en pakjes. Scheelt een berg afval van heb ik jou daar!
En de kilo’s vliegen er af.

‘Men’ is blijkbaar vergeten dat er in de voedingswereld óók het één en ander geëvolueerd is. Gelukkig maar. Ik zie mezelf al lopen met een knuppel: weiland in en de eerste de beste koe te grazen nemen. Nou, dank u! Het stukje vlees wat ik eet wil ik niet in de ogen gekeken hebben. Hypocriet natuurlijk maar ik ben wat dat betreft een softie. Ben ook blij dat er mensen zijn die dat stukje vlees willen ‘voorbereiden’.

Maar wat is er mis met ons hedendaagse voedsel? Ik kan er al van genieten als ik bij mijn Turkse groenteman mijn boodschappenmand op de toonbank zet, lekkere verse groenten en fruit uitzoek. Nog even informeren hoe het met zijn ouders is en met de paar Turkse woorden die ik ken afscheid neem, een kleurige mandvol in de auto zet en dan naar huis.
Thuisgekomen alles in de daarvoor bestemde manden en de koelkast leggen. En dan onder het genot van een mooi stukje muziek, een goed glas rood én het inmiddels onmisbare commentaar van Snoes de poes (zittend op de punt van de keukentafel) een maaltijd bereiden. Met wat vlees en veel verse groenten. Gekookt, gebraden of geroerbakt ja!

Míjn spijsverteringskanaal is namelijk niet geschikt om alles rauw te verwerken! Als ik daar aan begin moet ik een paar uur na de maaltijd spoorslags in de lade met geneesmiddelen duiken, en ineenkrimpend van de buikkrampen hopen dat ik een doosje loperamide te pakken krijg. Dus wég met dat achterlijke oerdieet! Zingen kan ik tóch al niet en dat zal door al die zaden echt niet veranderen.

En maatje 36 gaat al jaren niet meer lukken! Wat is nu belangrijker? Dat ik tot het bittere eind slank blijf (en waarschijnlijk behoorlijk chagrijnig) of met een maatje meer lekker eet en geniet en voor een ander nog ‘te pruimen’ blijf? Het valt mij namelijk op dat een hoop van de ‘eeuwige lijners’ er nu niet direct zo gelukkig uitzien.

Ik hou me aan de laatste optie. Sorry…


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties