Oerdieet

5590-oerdieet (Door Corry Gryn)
Ik vraag me steeds vaker af wat sommige mensen beweegt om bepaalde diëten te volgen.
Zo ook het oerdieet. Daarbij eet men groenten, fruit, noten, zaden, rauw(e) vlees of vis en geen ‘bewerkte’ dingen.
Het refereert aan de oermens, die nog geen voedsel kookte of bewerkte, maar van alles plukte, uit de grond en /of het water trok en doodsloeg.
Lekker simpel!

Dan zie ik in gedachten een man met knots lopen, wanhopig op zoek naar vlees. Thuis een vrouw die van alles plukt en uit de grond trekt de oogst wast in water, afdroogt en alles in een schaal mikt. Effe roeren en wachten tot manlief weer thuiskomt met vlees! Kat, hond, muis, rat,maakt niet uit; als er maar vlees aan zit.


Dan wordt de prooi gevild en uit elkaar gerukt. De pels verwerken ze tot een paar hippe sandalen of een leuk tassie, met een speciaal vakje voor een smartphone. De eventuele tanden worden een paar coole sieraden en de botten zijn voor de hond. Bij tijd en wijle pakt meneer de hengel en gaat zijn geluk in de rivier de vijver of de sloot beproeven. Want je moet wel gevarieerd eten natuurlijk. De overgebleven graten worden, jawel: tandenstokers!
Het vlees of de vis gaat vervolgens in stukjes in de schaal met noten, zaden, fruit en groenten.
Ziedaar het nieuwe dieet! Geen gedoe met blikjes, potjes en pakjes. Scheelt een berg afval van heb ik jou daar!
En de kilo’s vliegen er af.

‘Men’ is blijkbaar vergeten dat er in de voedingswereld óók het één en ander geëvolueerd is. Gelukkig maar. Ik zie mezelf al lopen met een knuppel: weiland in en de eerste de beste koe te grazen nemen. Nou, dank u! Het stukje vlees wat ik eet wil ik niet in de ogen gekeken hebben. Hypocriet natuurlijk maar ik ben wat dat betreft een softie. Ben ook blij dat er mensen zijn die dat stukje vlees willen ‘voorbereiden’.

Maar wat is er mis met ons hedendaagse voedsel? Ik kan er al van genieten als ik bij mijn Turkse groenteman mijn boodschappenmand op de toonbank zet, lekkere verse groenten en fruit uitzoek. Nog even informeren hoe het met zijn ouders is en met de paar Turkse woorden die ik ken afscheid neem, een kleurige mandvol in de auto zet en dan naar huis.
Thuisgekomen alles in de daarvoor bestemde manden en de koelkast leggen. En dan onder het genot van een mooi stukje muziek, een goed glas rood én het inmiddels onmisbare commentaar van Snoes de poes (zittend op de punt van de keukentafel) een maaltijd bereiden. Met wat vlees en veel verse groenten. Gekookt, gebraden of geroerbakt ja!

Míjn spijsverteringskanaal is namelijk niet geschikt om alles rauw te verwerken! Als ik daar aan begin moet ik een paar uur na de maaltijd spoorslags in de lade met geneesmiddelen duiken, en ineenkrimpend van de buikkrampen hopen dat ik een doosje loperamide te pakken krijg. Dus wég met dat achterlijke oerdieet! Zingen kan ik tóch al niet en dat zal door al die zaden echt niet veranderen.

En maatje 36 gaat al jaren niet meer lukken! Wat is nu belangrijker? Dat ik tot het bittere eind slank blijf (en waarschijnlijk behoorlijk chagrijnig) of met een maatje meer lekker eet en geniet en voor een ander nog ‘te pruimen’ blijf? Het valt mij namelijk op dat een hoop van de ‘eeuwige lijners’ er nu niet direct zo gelukkig uitzien.

Ik hou me aan de laatste optie. Sorry…


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties