Kinderliedjes

5580-kinderliedjes (Door Corry Gryn)
Voortbordurend op de sprookjes van vroeger; wat dacht u van de kinderliedjes van toen. Ook die zouden absoluut niet meer kunnen. Denk aan ‘Moriaantje, zo zwart als roet’. Fout! Als je dat zingt krijg je de halve Nederlandse bevolking over je heen inclusief een heleboel BN’ers!
En als je die liedjes vertaalt naar de tegenwoordige tijd krijgen ze ineens een heel andere betekenis.

Voorbeeldje?
Onder moeders paraplu. ‘Hanneke en Janneke dat waren dikke vriendjes’. Dat waren waarschijnlijk een stelletje lesbische meiden die behoorlijk obesitas begonnen te vertonen.
‘Schipper mag ik overvaren, ja of nee? Moet ik dan nog geld betalen, ja of nee?’ Ook weer zoiets; de Nederlander ten voeten uit! Het liefst voor niks de rivier overgezet worden. Ja, die schipper zou wel gek wezen.

Ik zou zeggen: ,,Je gaat maar zwemmen!”. Roep als ondernemer ‘Gratis’, en je hebt binnen no-time je toko vol! Zó typisch Hollands...

‘De wielen van de bus gaan rond en rond’. Ja, wat had je dán verwacht? Dat ze zouden kantelen? Wat een onzinnige teksten.
‘Hop Marjanneke…’. Heb me afgevraagd waar die ‘kale Fransen’ vandaan kwamen. Of zouden ze de toeristen bedoelen? Best mogelijk; die zijn weer in grote getale aanwezig momenteel en er zitten vast wel een paar kale tussen. Zal morgen eens opletten.

‘Zakdoekje leggen, niemand zeggen’. Moet je nu eens proberen; zo’n gore katoenen snotlap zit vol met bacteriën! Dat wordt acuut ‘Tissue-tje leggen’. En dat ‘niemand zeggen’, ach, daar heb ik ook zo mijn twijfels over. Vandaag de dag kwak je alles wat je doet of gedaan hebt op Facebook, liefst met foto’s en/of filmpje, dus die zin houdt ook geen steek.

‘Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek’. Vraag ik me af hoe die drie dreumesen op dat hek kwamen. En ze zaten te debatteren over krekeltjes en blauwe korenbloemen. Nou vraag ik je! Die hadden vast en zeker aan de speed gezeten, kán niet anders! Trouwens, als dat zou gebeuren was er vast wel weer een voorbijganger die de politie zou bellen en werden die drie onverwijld afgevoerd met gillende sirenes. Ze werden stante pede in een afkick-kliniek gezet en aan de ouderlijke macht onttrokken.

‘Ik zag twee beren broodjes smeren en twee slangen de was ophangen’. Waar? Ik wil óók wel 2 zulke beren en slangen! Maar dan komt de PvdD weer de hoek om: dierenmishandeling van het zuiverste water! Wéér Kamervragen, wéér een maandenlang onderzoek wat de belastingbetaler miljoenen euro’s kost. Kan dus ook niet…
Guttegut; wat kan er nu nog wél?

Onze aloude Sinterklaasliedjes zijn ook al verbannen of omgebouwd. Jaren geleden zei Paul van Vliet het al: ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je medewerker..’.
Maar eerlijk gezegd waren er vroeger liedjes die werkelijk nergens op sloegen: ’Ozewiezewoze’, ‘Daar was een wuf die spon’, ’Ollekebolleke’ en meer van dat soort ongein. Wie weet er heden ten dage nog wat een wuf is? Of een begijntje? En een spinnenwiel…Waarschijnlijk zijn die liedjes verzonnen door één of andere dronken tor die lollig wilde zijn.

Daarna kwamen de liedjes van Kinderen voor Kinderen. Wie kent niet het bekende ‘Op een onbewoond ei-ei-ei-eiland”. Dát waren nog eens teksten waar je over na kon denken. Liedjes met inhoud. Liedjes met diepgang! Er werd niemand mee beledigd en geen link naar dierenmishandeling.

Maar tegenwoordig is het weer helemaal niks: alleen rampestampmuziek met een Engelse tekst. Zouden er nog ouders of grootouders zijn die zich aan de ouderwetse kinderliedjes wagen?
Ik denk maar weinig; je hebt zó een proces aan je broek! Jammer hoor, eigenlijk….

Corry Gryn :
Dag, meneer Laan! Als puber had ik niet zo'n interesse in 'onze' geschiedenis, ik was meer van de 'artistieke' vakken. Maar naarmate ik ouder word, vind ik het wèl interessant waar/wanneer iets ontstaan is. Dank voor Uw (zeer vroege!:)) reactie! En ook ik heb korenbloemen geplukt, èn op hekken gezeten. Zou dat nu nog wel eens willen doen, net als vroeger. Jammer dat dat amper meer mogelijk is in ons mooie Nederland! Met vriendelijke groet, Corry

maandag 22 jun 2015

G.J.Laan :
Hallo Corry,

Enige kennis van onze eigen geschiedenis is nooit weg. Hop Marjanneke etc. dateert uit de tijd van de Franse bezetting van Nederland: De volgende zinnen zijn: Eertijds was de Prins (van Oranje) in't land en nu die kale Fransen (1795- 1814). OOk: Witte Zwanen, zwarte zwanen/wie gaat er mee naar Engeland varen/ Engeland is gesloten/de sleutel/is gebroken/Er is geen enkele smit in't land/ die de sleutel maken kan. Als kleuter op het Groningse platteland heb ik vaak op een hek gezeten. Mijn moeder zong dan over:"korenbloemen blauw." Ze wees ze ook aan. Er zit vaak veel meer achter. Mijn kleinzoon is er dol op.

maandag 22 jun 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties