Een Maakbare Stad

8326-een-maakbare-stad (Door Geert-Jan Laan)


Ruim een week is nu de tijding bekend dat Rotterdam vanwege een uiterst ondoordacht plan op een strop van zo'n 200 miljoen euro afstevent. Het Rotterdamse stadsbestuur is door de eigen rekenkamer keihard op de vingers getikt. In 2006 al wisten een verzameling Rotterdamse stadhuiswijsneuzen (hoge ambtenaren, politieke bestuurders) onder het mooie motto ‘De maakbare stad’ een vergaand, nog nergens uitgeprobeerd plan op de rails te zetten waarbij overtollige stroom uit de haven gebruikt zou worden om tussen de driehonderdduizend en
vijfhonderdduizend woningen van stroom te voorzien.


De gemeenteraad werd zeer zuinig op de hoogte gesteld. Nu lijkt het erop dat al zo'n 200 miljoen euro in het water is gegooid. In die gemeenteraad gingen de meeste partijen, van links tot rechts, gewoon akkoord.

In Rotterdam werd nog niet zo lang geleden met medelijden naar Amsterdam gekeken waar grote projecten zoals de Noord zuidlijn elk jaar vele tientallen miljoenen boven de begroting kwamen.

Ik ben benieuwd hoe nieuwe grote projecten in Rotterdam een beetje in de pas blijven. Bijvoorbeeld wanneer inderdaad een nieuwe Kuip gebouwd gaat worden. Hopelijk zijn dan in ieder geval de recente voorbeelden van overmoedig opereren terug verwezen naar de ‘kleine keitjes.’

Foto: Dromen van grote projecten (RG)

Jan Tak :
Ligt het nu aan mij dat ik niets van dit verhaal snap?

Strop van 200 miljoen? Waar is dat geld aan uitgegeven? Overtollige stroom uit de haven? Welke partij heeft dit plan geïnitieerd? 500.000 woningen waar staan die dan?
En wat doet een foto van de Markthal bij dit verhaal?

Kortom vragen, vragen, het zal aan mij liggen, ik wacht wel op deel twee.

vrijdag 04 okt 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties