Geef elke Rotterdammer één verhandelbare parkeerplaats

8235-geef-elke-rotterdammer-n-verhandelbare-parkeerplaats (Door Han van der Horst)

De Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar (Groen Links) heeft een bijzonder plan om de parkeerdruk in zijn gemeente te verlagen. Hij wil elke inwoner het recht geven op één parkeerplaats. Niet meer, niet minder. Wie daar geen gebruik van hoeft te maken bij ontstentenis van een auto, kan die verkopen aan de meestbiedende, bijvoorbeeld een gezin in een villawijk met twee of drie auto´s.

Uiteraard zitten er allerlei haken en ogen aan dit plan. Op welke leeftijd krijg je dit parkeerrecht? Bij de geboorte al of pas als je volwassen wordt? Of wanneer je de leeftijd hebt om op een scooter te rijden? Kun je die parkeerplaats alleen maar houden of verkopen? Of is het ook mogelijk om hem te verhuren om er een achter de hand te houden voor het geval je later tóch een eigen auto neemt?


Gaat het om het récht om een auto te parkeren en is dat dan gratis voor de hele stad of moeten zulke rechthebbenden in bepaalde gebieden toch de parkeermeter vullen? Het kan natuurlijk zijn dat wie parkeert zonder zo´n recht altijd en overal de parkeermeter tegen het lijf loopt en wie zijn recht gebruikt niet? Of gaat het om een fysieke aanwijsbare parkeerplaats. Dan ben je in het centrum een spekkoper en in een buitenwijk niet. Hoe zal de handel verlopen als het niet om een aanwijsbare parkeerplaats gaat maar om een recht? Komt er dan een door de gemeente te organiseren beurs met dagkoersen? Of moeten de liefhebbers gewoon op Marktplaats kijken?

Aantonen dat je de auto mag parkeren, is gemakkelijk: met een niet te vervalsen vignet op de voorruit. Dat is het probleem niet.

Het plan heeft veel voordelen: een goed waar in de stad gebrek aan is – parkeerruimte – word eerlijk verdeeld. Wie ervoor kiest geen auto te rijden, wordt daarvoor beloond. Zal die beloning hoog zijn? Een gezin met twee volwassen kinderen, heeft zo al vier vergunningen in huis. Aan de andere kant zullen bedrijven wellicht geneigd zijn parkeerrechten te kopen voor personeelsleden van buiten de gemeente die met de auto naar het werk komen. Of krijgen bedrijven ook parkeerrechten? Zullen die niet uitsluitend aan natuurlijke personen gebonden zijn? Als je die laatste vraag ontkennend beantwoordt, dan wordt het hele voorstel waarschijnlijk een wassen neus.

Hoe dan ook, het voorstel van de Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar kun je niet van de ene op de andere dag invoeren. Er zitten nog te veel haken en ogen aan.

Toch is het een interessante gedachte, ook voor het Rotterdamse college: geef elke stedeling recht op het parkeren van één auto en maak dat recht verhandelbaar. Sla de handen ineen met de Schiedamse collega´s om te zien of je dit idee op een haalbare en eerlijke manier uit kunt werken.

Jan Tak :
Dit parkeerplan van de hr. Ooievaar lijkt mij zo bezopen dat het wel weer in de traditie van een jeneverstad past. Iedere Schiedammer van 18+ zal dan straks parkeerbelasting gaan betalen zelfs als hij geen auto heeft (of dacht iemand dat het recht gratis zal zijn?) en de Schiedammer die buiten de stad werkt betaalt straks twee maal want het parkeerrecht van Schiedam zal in Rotterdam niet worden erkend.
Dit alles afgezien van het feit dat de Schiedammer niets heeft aan een parkeerrecht in een buurt met te weinig plaatsen? Dan slaan de buren elkaar de hersens in want betaald is betaald.

Haha Meneer Ooievaar heeft, voor de politieke buhne, een windei gelegd.

vrijdag 30 aug 2019

van de uitgever :
WORDT DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender : RV&M
emailadres contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 30 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties